Gündem

ÇİLEKTE BİTKİ SAĞLIĞI UYGULAMALARI ZARARLILAR – ÇİLEKTE ÇİÇEK TRİPSİ

Bu böcek dar ve uzun vücutlu çok küçük bir canlı

Merhaba değerli okurlar. Geçen hafta önemli derecede hasara ve verim kaybına sebep zararlıdan biri olan Kırmızı Örümcekler hakkında bilgi vermiştim. Bu hafta ise diğeri Çiçek Tripsi hakkında bilgi vereceğim.

Bu böcek dar ve uzun vücutlu çok küçük bir canlı. Çiçeklerin içerisinde, sabah saat 11.00’dan 16.00-17.00’a kadar, grimsi kahverengiden siyaha değişen renklerde olan yetişkinlerini ve yanında şeffaf vücutlu yavrularını görebilirsiniz. Hayatı öyle çok uzun değil. Ha uygun koşullarda en fazla 17-18 gün yaşarlar ama bir sezonda koşullar uygun olursa 15-16 döl verebilirler. Yetişkin dişiler yumurtalarını çiçeklerin ve yaprakların içine bırakır ve bir dişi 17-18 günlük bir dölünde 4 ila 16 adet olmak üzere, hayatı boyunca ise toplamda 70 ile 300 arasında yumurta bırakır. Ağızları törpü gibi. Yetişkinleri ve yavruları çiçeklerin dokularını törpüleyip suyun çıkmasını sağlar ve suyu emerek beslenir.

Çiçek Tripsleri törpü gibi ağızlarıyla suyunu çıkarıp bu suyu emiyor dedik. Bu beslenmeleri sonunda çiçeklerin dökülmesine, bundan dolayı verim düşüklüğüne, dökülmeyen çiçeklerden tutan meyvelerin küçük kalmasına, meyvenin sert ve çok çekirdekli olmasına, meyvenin bronzlaşmasına ve meyvede şekil bozukluğuna sebep olurlar. Aynı zamanda çeşitli bakteri ve virüs hastalıklarını da bulaştırırlar.

Hani bu böcek için kışı toprakta geçirir, ama naylon var toprak yok ki dedik, sonra da yan tarladan da gelebilir dedik ya, işte Çiçek Tripslerinin zarar yaptığı bitkiler Pamuk, Turunçgil, Kuşkonmaz, Yonca, Üçgül, Domates, Bamya, Biber, Fasulye, Soya, Kavun, Karpuz, Patlıcan, Böğürtlen, Karanfil, Krizantem ve birçok süs bitkisi ile çiçekli yabancı otlar var. Bunların topraklarında kışlayıp Çileğe gelebilir.

Geçen hafta Kırmızı Örümcek için de dediğim gibi, Çilekte Çiçek Tripsi ile en etkili mücadele yöntemlerinden birisi Çilek bahçesi içerisinde ve etrafında yabancı ot bırakmamaktır. Çünkü bu böcek önce çiçekli yabancı otlarda beslenir sonra Çileğe gelir. Elbette ki ilaçlı mücadelesi var ama beni biliyorsunuz ilaçlı mücadeleye karşıyım, çok mecbur kalmadıkça “kolay yol ilaçlı mücadele” diye ilaca sarılmayın.

Size daha kolay, çevre ve insan sağlığı riski olmayan, Çilekte kalıntıya sebep olmayan ve en önemlisi daha ucuz olan bir yöntem söyleyeyim. Çilek bahçenize tuzak kurun! Çiçek Tripsleri mavi renge doğru gelir. Onun mavi karta daha bir iştahla gelmesini sağlayacak olan “feromon” denilen cezbediciyi mavi renkli yapışkan kartlara yapıştırın ve bahçenin muhtelif yerlerine koyun, cezbedici kokuya ve mavi renge gelen Trips tuzağa yapışsın ve çiçeğe gidip zarar veremesin. Bu sayede ilaç kullanmadığınız için böcek ilaca bağışıklık da kazanmaz. Böcekler yapışıp kartı doldurunca da kartı değiştirirsiniz. Organik Çilekçiler bu yöntemi kullanıyor. Çilek bahçenizde farklı bitkilerde 100 tane çiçeğin içine bakın 10 tane çiçekte Trips varsa kartları ve feromonları asın. Çiçekler açmaya devam ettiği sürece 10 günde bir kartları kontrol edin ve gerekiyorsa yenisi ile değiştirin.

İlaç kullanmadan Tripsleri önlemek istiyorsanız dekara 6 adet yapışan kart 2 adet de feromon kullanmalısınız. Feromon yapışık olan kartları, feromonsuz kartların arasına dağıtarak bahçeye koyun. Ha illa ilaç atacağım diyorsanız önce dekara 1 adet feromonlu kart 1 adet de feromonsuz kartı kuzey-güney yönünde aralıklı olarak koyun. Yapışan Trips varsa ertesi gün suyun pH ını düşürücü ile birlikte ilaç atın. Atacağınız ilacın Tripsin yanında Kırmızı Örümcek ve yaprak bitlerini de öldürüyor olmasına dikkat edin veya buna göre ilaç alın.

Evet Çilek serisinin bu son bilgilendirmesinde de son olarak tekrarlayalım. Çilekte bu hastalıklar ve zararlılar şu dönemde görülür, şu zaman görülmez diye bir şey yoktur. Sezonda karşılaşacağınız sıkıntıları bilip önlemlerini baştan almanız, kullanacaklarınızı elinizin altında her zaman bulundurmanız çok önemli. Çilek hassas bir meyve ve hassas üretim. Hatalarınızı en aza indirirseniz öyle dekardan 2-2,5 ton değil 4-5 ton çilek toplamanız mümkün.

Haftaya yeni konu, yeni bilgilerle görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu