Köşe Yazıları

Corona Virüs ve Cildimiz: Corona Virüsten Nasıl Korunuruz?

Değerli okurlar, “Corona virüs” ile savaştığımız şu günlerde sizlere “Corona virüs” den korunma yollarını  anlatalım

Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur.

Corona Virüs Belirtileri Nelerdir?

İlgili Makaleler

İştahsızlık ve kilo kaybı, ateş, halsizlik ve durgunluk, karın bölgesinin şişmesi, öksürük, nefes alamama, nezle belirtileri, denge sorunları yapabilir.

Corona Virüsü Bulaşıcı mı, Nasıl Bulaşır?

Kovid-19 denilen Corona virüs   şimdiden 200 bin kişiye bulaştı ve yaklaşık 7.500 bin kişinin ölümüne neden oldu.  Virüs en çok ellerimiz ve solunum yolu ile bulaşır.

Corona Virüsten Nasıl Korunalım?

Ellerinizi en az 20 saniye olacak şekilde bol sabunla yıkayın.

Ortamda sık sık el dezenfektanı ya da kolonya ile ellerinizi, masanızı ve kapı kollarını dezenfekte edin.

Öksüren, aksıran ve ateşi yüksek  kişilere yaklaşmayın, böyle bir yakınınız varsa mutlaka hastaya maske vererek hastayı izole edin ve “184” nolu telefon ile sağlık çalışanlarına ulaşın.

Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi mutlaka yıkayın.

Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının – elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir.

Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu, kazak, gömlek.. vs) ortak kullanmayın.

Ev gezmeleri, cenazeler, toplu alanlar, taziye evleri, hanımlar arasında ev toplantıları, kafe ve kırahathanelere bir süre gitmeyelim.

Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.

Corona Virüs ve Cildimiz

Corona virüsüne karşı cildimiz koruyucu bir kalkandır. Cildimiz için yukarıdaki önlemlerin yanı sıra aşağıda belirttiğim konulara dikkat edelim

*Hijyenimize dikkat edelim.

*Bol su tüketelim. Beslenmemize dikkat edelim.Susuzluk cildimizi kurutarak kaşıntıya, gözle görülmeyen sıyrıklara ve mikrobiyal ajanların deri yoluyla girişine neden olabilir.

*Cildinizde yara, bere, sıyrık, su toplama gibi belirtiler varsa cildimizle ve yaralarla oynamayalım ve en yakın Dermatoloji uzmanına başvuralım.

*Sedef hastalığı, Behçet hastalığı… gibi kronik deri hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan değerli hastalarımız mutlaka Dermatoloji hekimlerini görerek tedavi devamlılığına doktorları ile beraber değerlendirmeliler ve yukarda bahsedilen hijyen kurallarına harfiyen uymaları gerekir.

 

Değerli dostlar, Corona virüsten korunma yolu PANİK YAPMADAN,   ÖNLEMLER ALARAK olacaktır. Herekese sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu