GündemKöşe Yazıları

Dijital Dönüşümde NFT Kavramı

Dijital Dönüşümde NFT Kavramı

 

Dijital dönüşüm süreci, her geçen gün hayatımıza yeni kavramlar kazandırıyor.Böylelikle dünyayı değiştirmeye devam ediyor.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz NFT’de bunlardan biri. Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk gibi olgulara yeni boyutlar kazandırmak. NFT, dijital dünyada dönüştürücü etkiye sahip bir konu olarak insanlarda ilgi uyandırıyor. Dolayısıyla NFT’nin açılımı, tanımı, nasıl üretildiği, nasıl alınıp satıldığı ve hangi projelerde kullanıldığı özellikle genç kesimlere üniversitelerde ve yapılan konferanslarla anlatılmaya başlandı. Bu konuda NFTýi açıkçası bende ilkkez AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey’den duydum. Okuduğum bir haberde NFT üzerine konuşmuştu. O da ne! Demiştim ve ilgimi çekmişti.

Dijital ortamda satışa sunulan ve büyük ilgi gören NFT koleksiyonları, sanal ortamda üretilen ve üzerinde sahiplik hakkı elde edilebilen bütün metaları kapsıyor. Ancak, bütün bunların içerisinde dijital sanatın payı bir hayli büyükHem dünyada hem de Türkiye’de birçok önemli sanatçı, çalışmalarını NFT’ye dönüştürüp satışa sunuyor.

 

Nft Free.jpg.optimal

 

NFT kavramının açılımı “Non Fungible Token” ya da Türkçe’deki karşılığı ile “Değiştirilemez Token” olarak ifade ediliyor. . İnternette yaptığım araştırmalardan elde ettiğim kaynaklara göre NFT hakkında şu bilgiler var:  Aslında bir tip kripto para cinsi olarak da ifade etmenin mümkün olduğu NFT, diğer kripto para türlerinden farklı olarak klasik tanımların haricinde değerli bir varlığı temsil edebiliyor. Örneğin, dijital ortamda varlık gösterebilen ve bir kişinin mülkiyetine ait olabilen metalar, NFT sınıfına girebiliyor.

NFT’ler bu anlamda bir kripto paradan çok bir meta ya da ürün olarak değer görüyor. Kripto paralar ile benzerliklerinin temel sebeplerinden biri de, NFT’lerin de Bitcoin ya da Ethereum gibi gibi blok zincir tabanlı bir yapıya bağlı olmasından kaynaklanıyor. NFT’ler ağırlıklı olarak koleksiyon değeri gören ürünlerden oluyor. Örneğin eskilerde çok popüler olan oyun kartları, dijital ortamda NFT olarak karşılık görebiliyor. NFT’nin kripto paralardan bir diğer farkı da her bir NFT’nin özgün olup farklı şekilde tasarlanabilmesi .

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu