Dünya Sokak Hayvanları Günü

Dünya Sokak Hayvanları Günü

Her yıl 4 Nisan, dünyada sayıları 600 milyonu aşan sokak hayvanlarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor.

Dünya Sokak Hayvanları Günü

Ülkemizde 10 milyon civarında olduğu tahmin edilen sokak hayvanları açlık ve doğal şartların zorluğuyla boğuşuyor. Bununla beraber insanların şiddetiyle de karşı karşıya kalıyor. Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye`de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışını önlemek için belediyeler tarafından kısırlaştırılıyor. Bakım ve aşılarının yapılması amacıyla hayvan bakım evlerine alınıyor. Bunun sonucunda buralarda kimliklendirilerek sahiplendiriliyor veya alındıkları ortama tekrar geri bırakılıyor.

Bilecik`te 5 Eylül 2007`de bölge esnafının beslediği kedi, susuzluğunu şadırvan musluklarından damlayan sularla gideriyor. (Arşiv)
Bilecik`te 5 Eylül 2007`De Bölge Esnafının Beslediği Kedi, Susuzluğunu Şadırvan Musluklarından Damlayan Sularla Gideriyor. (Arşiv)

2010 yılından bu yana her yıl 4 Nisan’da ”Dünya Sokak Hayvanları Günü” kutlanıyor. Bu günün amacı sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek. Ayrıca içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık yaratmak.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat’a göre; sorunların kaynağında hayvanı, ‘mal’ olarak gören anlayış yatıyor.

Türk Ceza Kanunu’nda da hayvanlar için “mal” ya da “eşya” tanımı yapıldığını aktaran Şenpolat, “Oysa insan merkeziyetli bu bakış özellikle gelişen, değişen dünyada terk edilmekte” diye konuştu ve ekledi:

“Biz ülke ve toplum olarak her ne kadar da bu gelişmeleri kabul etmesek de, dirensek de, dünyada son 40 yılda çevre ve hayvan hakları ile ilgili STK sayıları artmakta. Üniversitelerde özel bölümler açılmakta, basın konuyu klasik bakışların dışında işlemekte. Yeni gelen kuşak eskilere nazaran çevre ve hayvan haklarına daha fazla hassasiyet göstermekte.”

Antalya`nın Finike Ilçesinde 20 Haziran 2008`De Bir Sokak Köpeği, Anneleri Ölen 2 Yavru Kediyi, Kendi Yavrularıyla Birlikte Emziriyor. (Arşiv)
İstanbul Bakırköy`de bir alışveriş merkezinin girişi kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üşüyen hayvanlar için sıcak bir yuva haline geldi. Vatandaşlar 8 Ocak 2017`de sokak köpeklerinin üzerine battaniye örterken yanlarına da mama koydu. (Arşiv)
İstanbul Bakırköy`de Bir Alışveriş Merkezinin Girişi Kar Yağışı Ve Soğuk Hava Nedeniyle Üşüyen Hayvanlar Için Sıcak Bir Yuva Haline Geldi. Vatandaşlar 8 Ocak 2017`De Sokak Köpeklerinin Üzerine Battaniye Örterken Yanlarına Da Mama Koydu. (Arşiv)

Daha Fazlası İçin Tıklayınız.

sokak hayvanları köpek kedi dayanışma barınak 4 nisan dünya sokak hayvanları günü haytap yardımlaşma