GündemKöşe Yazıları

Et Ve Süt Ürünleri Tüketiminde Balıkesir

Et Ve Süt Ürünleri Tüketiminde Balıkesir

 

Balıkesir’in İvrindi ilçesi kıvırcık kuzusu ile marka tescilli lezzetiyle ün salmış bir et.Aynı zamanda Balıkesir’de yetiştirilen hayvanların eti ve lezzeti tüm ülkede ‘Balıkesir eti ,sütü adıyla nam salmış. Peki kendi bölgemizde et tüketiminin az olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalara göre süt konusunda da özellikle ileride olan İl’de süt tüketimi yok denecek boyutta. Bolluğu düşünüldüğünde gerçekten düşündürücü.

Kırmızı et’in faydalarına bakarsak önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olduğunu görürüz. Aynı zamanda Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynak. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıda. Kırmızı et, demir deposudur.

Gıdaların içerdiği demirin insanlar tarafından sindirilmesi, maddenin kimyasal formuna, beraber alındığı diğer gıdalarla etkileşimine ve bireyin fizyolojik faktörlerine göre değişmektedir. Etteki demirin yarısı hemoglobinde bulunmaktadır ve sindirilme oranı % 35 civarında olup bitkilerdeki demirin sindirilme oranına (% 1- 10) göre oldukça yüksek. Kırmızı et, önemli bir çinko kaynağı. Çinko 50’den fazla enzimin yapısına girer. Et çinko açısından en zengin kaynak olup ihtiyacın neredeyse % 50’si sadece etten karşılanabilmekte. Özellikle çocukların mutlaka tüketmesi gerekmekte.

Peki ya süt?

Hem güzellik hem de sağlık açısında sütün faydaları şunlardır:

Az yağlı süt tüketimi kişilerde yağ yakımını hızlandırır. Yüksek mineraller içerir. Enerji verir.Protein içeriği sayesinde dokularda gelişim sağlar. Hafızayı kuvvetlendirir. D vitamini ihtiyacını karşılayarak kemik erimesinin oluşmasını engeller.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu