Köşe Yazıları

EYT’de PÜF NOKTALAR

EYT’de PÜF NOKTALAR

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından yapılan açıklamada EYT ile ilgili Kanunun artık Aralık ayı içerisinde Meclise geleceği netleşti. EYT ile ilgili tarihin yaklaşması  ve Yılın sonuna doğru geldiğimiz bu dönemde EYT’ ler nasıl bir yol izlemeliler. Aşağıda soru cevap şeklinde aklımızdaki bu tereddütleri en doğru bir şekilde siz okurlarımıza sunuyoruz

 

İlgili Makaleler

SORU: EYT NEDİR ?

CEVAP  :Kısa adı EYT olan Emeklilikte Yaşa takılma olayı 08.09.1999 tarihinde yayımlanan 4447 sayılı Kanunla akabinde 23.05.2002 tarihinde yapılan düzenleme ile Emeklilikte kademeli olarak yaş sistemi geldi. Böylece SSK ( 4a ) kapsamında olan sigortalı Erkekler ’de 25 yıl 5000 gün  prim ödeme gün sayısı Kadınlarda 20 yıl 5000 gün  ödeme gün sayısı Bağ-Kur ( 4b ) sigortalılarında Erkek sigortalılarda 25 yıl 9000 gün  prim ödeme gün sayısı Kadın sigortalılarda 20 yıl 7200 gün prim ödeme gün sayısı şartı getirildi.

 

SORU : KİMLER EYT KANUNUNDAN FAYDALANACAK

CEVAP  : Eğer Hükümet Yaş şartını tamamen kaldıracaksa  herkes ancak  bize göre 23.05.2002 tarihinden önce ilk defa uzun vadeli sigorta primleri ödenen sigortalılar çıkacak bir EYT Kanunundan faydalanması beklenmektedir.

 

SORU    : EYT ŞARTI NEDİR ?

CEVAP  : SSK lı sigortalılarda Erkek 5000 gün 25 yıl Kadın Sigortalılarda 20 yıl 5000 gün hizmeti olanlar, Bağ-Kur sigortalılarında Erkek 9000 gün 25 tam yıl Kadın Sigortalılarda 20 yıl 7200 günü olan herkes faydalanacaktır.

 

SORU    : Borçlanmalar ilk işe giriş tarihini geriye çeker mi ?

CEVAP  : Doğum borçlanması hariç İlk Defa Sigortalı olmadan önce Askerlik hizmetini yapanlar, Yapmış oldukları Askerlik hizmetini Kuruma borçlanıp ödeme suretiyle ödemiş olduğu gün sayısı kadar ilk işe giriş tarihinden itibaren geri çeker.

 

SORU    : EYT NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK

CEVAP  : EYT Kanunu Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine gelip Aralık ayı içerisinde Kanunlaştırılıp, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasına müteakip Ocak ayından itibaren geçerli olur. Şartları yerine getiren sigortalılar ilk Maaşlarını Ocak ayında müracaat etmeleri halinde Şubat ayından itibaren almış olacaklardır.

 

SORU    : EYT ŞARTINI KANUNDAN SONRA YERİNE GETİRSEM YİNE DE FAYDALANABİLİRMİYİM?

CEVAP  : EYT şartlarını Kanun yürürlüğe girdikten sonra tamamlayanlar da  tamamladıkları tarihten itibaren Emeklilik haklarından faydalanır.

 

SORU    : EYT ŞARTINI YERİNE GETİREN EMEKLİ OLMAK ZORUNDA MI ?

CEVAP  : Emeklilik isteğe bağlı bir durum olduğundan kişi ne zaman ,isterse o zaman emekli olabilir.

 

Yukarıda kısa soru cevap şeklinde siz değerli okurlarınızın en çok sorduğu soruları gidermeye çalıştık. EYT ile ilgili sormak istediğiniz sorular var ise yorumlar kısmında sorularınızı sormak kaydıyla bir sonraki yazımızda cevaplarımızı sizlerle paylaşacağız.

Sağlıklı günler dileriz.

SGK İLE İLGİLİ TÜM SORULARI YORUM BÖLÜMÜNE YAZABİLİRSİNİZ. EN KISA SÜREDE BU KÖŞEDE YANITLARI BULACAKSINIZ.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu