Köşe Yazıları

Fazla ve Gereksiz İlaç Kullanmanın Zararları

İlaçlar tedavilerin önemli bir parçası, ancak benim de hastalarımı muayene ederken sık sık karşılaştığım konu; hastalarımın bir çoğu çok fazla miktarda gereksiz ilaç kullanımlarına sahip.

İlaçların gereğinden fazla kullanılması pek çok organ ve sistemimize zarar verebilir. Bilinçsiz ilaç kullanımından büyük oranda etkilenen organlarımız mide, bağırsaklar ve böbreklerimizdir.   Gereğinden fazla ilaç tüketmek bağırsak sisteminin işleyişini bozarak uzun süren ishal problemi yaşanmasına neden olur. İlaçların fazla miktarda kullanılması vücuttan atılmasını zorlaşır ve böbrek metabolizması üzerinde olumsuz etkilere yol açar.

Bugün sizlerle toplumda çok sık kullanılan bazı ilaçlar üzerinden örnekler vererek “fazla ve gelişigüzel ilaç kullanımının” zararlarına değineceğim.

İlgili Makaleler
  • Her evde hatta her cepte bulunan ağrı kesiciler zararsız ilaçlar gibi görünse de, yoğun ağrı kesici kullanımı başta mide olmak üzere tüm sindirim sistemimizde zararlara neden olabilir. Sağlıklı bireylerde midede çeşitli zararlı etkenlere karşı koruyucu mide mukozası bulunmaktadır. Yanlış, sık sık, ihtiyaç dışı ve gereksiz ağrı kesici kullanımı midenin koruyucu tabakasına zarar verir.  Ayrıca ağrı kesicilerin gereksiz kullanımı cildimizde döküntüler de dahil olmak üzere pek çok sistemde ilaç reaksiyonları denilen ölümcül tablolara neden olabilir.

 

  • Vitaminler: Karbonhidrat, yağ, protein gibi ana besin öğeleri ile yeterli miktarda yapılan dengeli beslenmede vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanır.Günümüzde ise vitamin almak son derece popüler hale gelmiş durumda. Özellikle “C vitamini” kullanımı çok yaygın. Ancak fazla dozda ve uzun süreli  “C vitamini” almak karın ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.  Uzun süreli “C vitamini” kullanmak böbrek taşı oluşumuna  neden olabilir. Ayrıca eğer hasta C vitamini ile beraber demir ilacı da kullanıyorsa yüksek doz “C vitamini” demir yüklenmesine neden olabilir.  Bu nedenle gereksiz yere yüksek doz C vitamini almak her zaman vücuda fayda sağlamaz, bazı durumlarda zarar verebilir. Benzer şekilde “D vitamini”nin fazla alınması   kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, damar sorunlarına, böbrek taşlarına neden olabilir.

 

  • Antidepresanlar: Komşusunun depresyonuna iyi gelen ilacın kendi sıkıntısına da iyi geleceğini düşünerek gereksiz yere “antidepresan ilaç” kullanan hastalar ile karşılaştım. Antidepresan ilaçlar da mutlaka kişiye özel olmalı, hastalığa uygun dozda verilmeli ve belirli aralıklarla ilaç kan seviyelerine bakılmalı.  Aksi takdirde zehirlenmelere kadar giden yan etkiler yapabilirler.

 

  • Antibiyotikler: Yine hemen herkesin evinde ya da eczadolabında bulunan başka bir ilaç olan antibiyotiklerin yanlış kullanımı yukarda saydığım tüm yan etkileri yapmanın yanı sıra bir süre sonra “antibiyotik direnci” denilen ilacın etki ettiği mikroplara etkisizliği ile sonuçlanabiliyor.

 

Değerli okurlar, bugün önemli bir konu olan ilaçların yanlış kullanımının doğurabileceği yan etkilere değindim. Ancak, buradan “ ilaç kullanmayalım; onun yerine bitkisel tedaviler  tercih edelim” anlamı çıkartılmamalıdır.   İlaçları mutlaka doktorunuza danışarak uygun doz ve sürede kullanın. Hiçbir bilimsel değeri olmayan reçeteler, kürler, bitkisel adıyla satılan otlar-çöpler ve kapsüller kullanarak sağlığımızdan olmayalım. Sağlıklı günler dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu