"Geleceğe umut ile bakıyoruz"

Büyükşehir Merhaba olarak Baro Başkanı Erol Kayabay, Avukat Oya Kayabay ve mesleğe yeni adım atan Berkan Kaya ile görüştük. Meslekleri ve zorlukları üzerine yaptığımız bu keyifli sohbette genç avukatlar için tavsiyelerde bulunan Kayabay, birlikte çalışmayı önerdi.
– Öncelikli olarak Avukatlar Gününüzü kutluyoruz. Avukatlar gününüz nasıl geçti?
Balıkesir Baro Başkanı Erol Kayabay
-Teşekkür ederiz. Ekim ayında yapılan seçimlerle baro başkanlığına seçildim. 5 Nisan Avukatlar günü için meslektaşlarımızla bir araya geldik. Avukatlar günü gelişen olaylar karşısında biraz buruk kutlanıyor. Ama bir karamsarlık içinde değiliz. Geleceğe umut ile bakıyoruz. Her şeyin yoluna gireceğini adaletin zamanla tekrar yolunu bulacağına inanıyoruz.
– Mesleğinizi bize anlatsanız?
-Türkiye’de sayısız ve sınırsız şekilde Hukuk Fakültesi açılıyor. Hukuk Fakültelerinin açılmasına karşı değiliz. Ama nicelik düşük. Öğretim görevlisi sayısı yeterli değil. Buna rağmen çok sayıda Hukuk Fakültesi var. Bildiğim kadarıyla işlem gören, eğitim veren 100’ü geçmiş sayıda fakülte mevcut. Ortalaması 100 kişi olsa ki daha fazladır. Her yıl bu kişiler mezun olduğunu düşünürsek sayısız ve sınırsız bir büyümememiz var. Avukatların ekonomik olarak da zorlandıkları bir gerçek var. Bunun yanında hukukun kalitesinin düştüğü de bir gerçek. Böyle olunca sıkıntılar gittikçe büyüyor. Meslek açısından derdimiz bu.
-Mesleğin içeresinde yaşadığınız anılar var mı?
-Bizim meslekte kişiye göre değişen komik ya da üzücü olaylar yaşanabiliyor. Ortalama yılda Balıkesir’de 100 stajyer geliyor. Şu an sayımız 1020 civarında. Orantısız bir şekilde büyüyoruz. Meslek açısından üzüntülü, sevinçli anlarımız aldığımız dosya sayısı ve şekline göre değişiyor. Ben ilk mesleğe başladığım zamanlarda hatırladığım kadarıyla şunları dile getirmek istiyorum. Mahkemelerde çok yeniydik o zamanlar. O zamanki avukat ve hakim ilişkileri daha sıcaktı. Birbirimizle şakalaşabiliyorduk. Bizlere yol gösteriyorlardı. Bugün kürsü ile bizim bulunduğumuz yer arasında bir fark var. Bir soğukluk var.
-Genç meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz neler olur?
-Ben uzun dönem Balıkesir barosunun staj eğitiminde de görev aldım. Bizim zamanımızla değerlendirsek şimdiki yapılan staj eğitimi çok çok iyi. Ama meslek açısından bir karamsarlığa kapılıyorlar. Önünü göremiyorlar. Büyükşehirden de artık ilimize özellikle körfez ve Bandırma’ya göç alıyoruz. Özellikle mesleği bırakma noktasına gelen, hakim veya daha kıdemli avukatlar buraya geliyorlar. Bu da gençlerimizin moralini bozuyor. Ben onlara her zaman birlikte çalışmayı öneriyorum. Sistemin verdiği adli yardım, CMK gibi görevlendirmelerde bunlardan faydalanmalarını ve bunlara asılmalarını öneriyorum. Bu meslek para kazanmak için yapılacak bir meslek değil. O safaları geçtik. Biraz daha artık mesleği meslek olarak yapmakta fayda var. Bunu göz önünde alıp seçimlerini yaparken de ona göre fakültelerini tercih etmelerini öneriyorum.
-Devletin vermiş olduğu yardımda vatandaşa neler önerirsiniz?
-Adli yardım dediğimiz ekonomik durumu kötü olan vatandaşlarımız için baroya müracaat ile hukuki yardım alabilirler. Bunun da belli başlı kıstasları var. Tapuda kaydı olmaması ve belli bir sosyal güvenceye tabi olmaması gibi. Burada avukatlarımızın konularıyla ilgili atamaları yapılıyor. Sadece doğan mahkeme masrafı dışında herhangi bir avukatlık ücreti, ödemiyorlar. Bunların hepsi Türkiye Barolar Birliği ve bizim tarafımızdan karşılanıyor. CMK avukatlığında da zaten zorunlu müdafilik var. Yıllara göre değerlendirilen yani cezanın yılına göre zorunlu bir avukat atamalığı var. 5 yıldan daha yukarı cezalarda, küçük çocuklarda, kendini ifade etmekte kısıtlı olanlarda avukat ataması zorunlu. 2 sistem de otomatik atamalar ile yürüyor. Baromuza başvurmakta çekinmesinler. Tüm ilçelerde de aynı hizmet var. Aynı hizmette bulunduğu yerden her vatandaş yararlanabiliyor.
-Oya Hanım sizi biraz tanıyabilir miyiz?
-Ben Oya Kayabay. 1987 mezunuyum ve 1989 yılından beri Erol bey ile kendi büromuzda avukatlık mesleğimizi sürdürüyoruz. Mesleğimi çok seviyorum. Ben idealist olarak bu mesleğe adım attım. Çok isteyerek kazandım ve okudum. Çok da memnunum. Zorlukları çok ama her şeye değer.
-Hangi konuda zorlanıyorsunuz?
-Davaları asıldığınız zaman kanuna aykırı kararlar çıktığı zaman kaldıramıyorum. Kanun ve usul, yasa ne diyorsa ona göre karar çıkmasını beklerken farklı bir karar çıkması etkiliyor. Beklemediğimiz sonuçları aldığımızla illaki bir burukluğumuz oluyor. Olumsuz, beklemediğimiz karalarlar çıkarsa da doğru yolu bulmaya çalışıyoruz. Müvekkillerimizin lehine olan sonuçları elde etmeye çalışıyoruz.
-Gençlere tavsiyeleriniz neler?
-Gençlere şunu tavsiye edebilirim. Bizim zamanımızda hiç imkanlarımız yoktu. Bir şeyler öğreneceğimiz zaman çok güzel bir sistem vardı. Ustalık, ahilik sistemi gibi. Abilerimize sorardık. Sağ olsun onlar da destek olurlardı. Şimdi biz de gençlerimize yardımcı oluyoruz ama, staj eğitim merkezi şu anda çok güzel çalışıyor. O kadar güzel bilgi edinme yöntemleri var ki gençlerimiz için bu asla kaçırmasınlar. Buna sıkı sıkıya sarılsınlar. Öğrenme mekanizması içinde bir yol olarak görsünler. Sürekli kendilerini yenilesinler. Çünkü, ülkemizde kanunlar sürekli olarak değişmekte. Gündemi takip etme zorunluluğumuz var. Özellikle bir davayı açarken. Her konu içeresinde değerlenip yeniden bir araştırma yapılıp açılması gerekebiliyor. Güncel olmaları ve kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Ben biliyorum dememek gerekiyor. Bütün eğitim ile ilgili bütün mekanizmaları zorlasınlar ve öğrensinler istiyorum.
-Mesleğe yeni atılmış biri olarak sizi tanıyabilir miyiz?
-Ben Berkan Kaya. Henüz çok yeniyim. Yani Ekim ayında işe yeni başlayan bir avukatım.
-Duygu ve düşüncelerinizi alabilir miyiz?
-Öncelikli olarak bir heyecan yaşıyorum. Bunun yanında mesleğin zorluklarını staj eğitiminden beri diğer arkadaşlarım ile birlikte hissediyoruz. Ama bunun yanında güzel yanları da var. Avukatlık mesleği biraz ilginç bir meslek. Zorluğu kadar güzellikleri de çok fazla.
-Peki korkularınız var mı?
-Korkularım biraz var. Daha doğrusu yeni başlamış olmamın getirdiği bir tedirginlik var. Sonuçta şu an için tecrübemiz çok az. Ama zamanla aşacağımı düşünüyorum.
-İlerisi için hedefleriniz neler?
-Çok hırslı bir insan değilim aslında. Ama tek hedefim bu mesleği şu an istediğim gibi keyif alarak yapabilmek. Mesleğimde iyi olmak hedeflediğim bir nokta. 10-15 sene sonra da bu noktada keyif alabiliyorsam kendimi o zaman başarılı bulabilirim. Bu da beni mutlu eder.