Köşe Yazıları

Genital Siğil Nedir Nasıl Bulaşır Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Siğil Nedir Nasıl Bulaşır Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalarımdan ve siz değerli okurlardan bana  gelen sorulardan yola çıkarak birlikte oluşturduğumuz bu “Sağlık köşesi” nde bu  hafta  yine sizlerin bana en çok sorduğunuz sorular üzerine konuşacağız. Bugünkü konumuz genital siğiller nedir, nasıl bulaşır, tedavisi mümkün müdür?

1.Genital siğiller nasıl bulaşır?

Etkeni “HPV” olarak adlandırılan  bir virüs olan genital siğiller  cinsel temasla bulaşır.

İlgili Makaleler
  1. Genital siğilim umumi tuvaletlerden, klozetlerden bulaşmış olamaz mı?

Kapı kolları ve klozet gibi yüzeyler, hatta havlular veya giysiler gibi temas eden yüzeylerden HPV kapma olasılığı   son derece nadirdir.

 

  1. Şüpheli cinsel ilişki sonrası vücudumuzda genital siğil ne kadar süre sonra oluşur?

HPV enfeksiyonunun kapılmasından  genital siğil gelişimine kadar  geçen  süre  2 hafta ile 8 ay arasında değişir. Kabaca  genital siğillerin çoğu  şüpheli iişkiden ya da HPV ile enfekte partner ile beraberlikten yaklaşık 2-3 ay sonra ortaya çıkar, ancak bu süre konusunda net konuşmak hatalı olur; çünkü bu süre  bazen yılları bulabilir.

  1. Cinsel partnerim kendisinde herhangi bir siğili olmadığını belirtiyor. Ondan bana nasıl bulaşmış olabilir?

Birçok  kişi kendisinin virüsü taşıdığını bilmez, vücutlarında gördükleri pek çok  leke ya da kabartıyı yanlışlıkla “ben” ya da “doğum lekesi” sanabilir ve bu nedenle  cinsel partnerine “HPV” bulaştırdığını bilmez.  Bazen de HPV vücutta kendini saklayabilir, kişinin cildinde gözle görülmez ancak cilt altında bulunur.

  1. İyi huylu ve kötü huylu HPV tipleri var mıdır?

200’den fazla HPV tipi bulunmaktadır. HPV tiplerini iyi ya da kötü huylu olarak ayırmak doğru olmaz. Ancak şunu bilmeliyiz ki yaklaşık 14 HPV tipi vücutta özellikle cinsel organlarda kansere neden olabilir.

  1. Genital siğil gebe kadından bebeğine bulaşır mı?

Çok nadiren, genital siğili olan gebe kadından  bebeğine doğum sırasında HPV bulaşabilir. Eğer anne normal doğum yaptıysa ve doğum sırasında aktif genital siğilleri varsa bu risk artabilir.

 

  1. Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?

 

Virüsün kendisini yok edecek bir tedavi yoktur. Fakat HPV’nin neden olduğu hastalıklar uzman Dermatoloji hekimi tarafından tanı konularak tedavi edilebilir.

  1. HPV aşısı yaptıralım mı?

Genital siğillerden korunmada HPV aşısı etkilidir. Ancak aşının etkili olması için aşının  kabaca 9-16 yaş arasında yapılması  önerilir. Aşı her iki cinsiyete de yapılabilir.

  1. HPV’nin bulaşma riskini nasıl azaltabiliriz?

Bunun cevabı belirtilen yaş aralığında aşılanma, tek eşlilik ve kondom kullanımıdır. Cinsel ilişkide kondom (prezervatif) kullanmak HPV riskini azaltır. Etkin olabilmesi için cinsel temasın başlangıcından sonuna kadar kondomun çıkartılmaması gerekir. Kondom kullanımı HPV’ye bağlı hastalıkların oluşma riskini azaltır (genital siğil ve rahim ağzı kanseri gibi). Fakat kondomla kapanmayan, açıkta kalan bölgelerde bulaşma riski vardır.

  1. Genital siğilim var, psikolojim bozuldu, ne yapmalıyım?

Hastalarda gördüğümüz en büyük sorun hastaların sıklıkla kendilerini suçlamaları ya da kendilerine hastalığı bulaştırmış olabilecek bir suçlu aramalarıdır. Bunun dışında bazı hastalar ise siğillerden mutlaka kanser gelişeceğini düşünerek “kanser korkusu” yaşamalarıdır. Bu suçlamalar ve korkular yersizdir ve gereksiz endişeye neden olmaktan başka bir işe yaramaz.

Değerli okurlar, benim siz sevgili hastalarımıza tavsiyem başta genital siğiller olmak üzere tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için öncelikle çok eşlilikten kaçınmak, prezervatif kullanmak ve mutlaka belirtiniz varsa bir Dermatoloji uzman hekime muayene olmaktır.

Sağlıklı bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu