GündemKöşe Yazıları

Gıda İsrafı  Konusunda Birinci Sıradayız!

Gıda İsrafı  Konusunda Birinci Sıradayız!

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre dünyada yılda 1.3 milyar ton, Türkiye’de ise yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf ediliyor.

“Türkiye, kişi başına 93 kg/yıl ile en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke arasında 3’üncü sırada yer alıyor. Bu tabloyu değiştirmek için öncelikle gıda israfı konusunda farkındalığın artması ve her birimizin harekete geçmesi gerekiyor.

93 kilogram gıda israfını düşünün!!!  Bu konuya dair yapılan araştırmalardan elde edilen veriler gösteriyor ki; dünyada ilk sıralardayız…Türkiye’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı çöpe gidiyor, bu israfın ekonomik değeri ise yıllık yaklaşık 300milyar TL’yi buluyor.

Ne Yapmalı?

Planlı alışveriş, doğru saklama koşulları, yeteri kadar pişirme ve porsiyonların gözden geçirilmesi, fazla olanın tekrar değerlendirmesi veya dayanışma kültürünce paylaşılması, değerlendiremeyecek ürünlerin kompost yapılarak gübre olarak kullanılması. FAO’yagöre, dünyada yapılan israfın 4’te biri kurtarıldığında dünyadaki 821 milyon aç insanın doyurulabilecek. Bu çok büyük bir rakam.

Gıda Kaybı ve Gıda İsrafı

Gıda kaybı; tüketiciye ulaşmadan önceki adımlarda gıdanın miktarında ya da besin değerinde yaşanan kayıplar için kullanılıyor. Gıda israfı ise gıda dağıtımı tamamlandıktan sonra, insan tüketimine uygun olmasına karşın çöpe giden gıdanın genel tanımı. Genellikle tedarik zincirinin satış ve tüketim olarak adlandırılabilecek son basamaklarında ve çoğunlukla insan kaynaklı oluşuyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu