GündemSiyasetTürkiye Gündemi

‘Güçlü Aile İçin Güçlü Kadın Şart’

‘Güçlü Aile İçin Güçlü Kadın Şart’

TBMM’de “kadın sorunlarına” ilişkin yeni bir alt komisyon kurdular. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti MKYK Üyesi, Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, “Bir ailenin gücünü bünyesindeki kadının gücü belirler. Nitelikli ve güçlü aileler kurmanın tek yolu vardır; her alanda nitelikli ve güçlü kadınlar yetiştirmek” dedi

Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılmasında Karşılaşılan Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, “Ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve diğer ev içi sorumluluklar kadına atfedilmektedir. Erkeklerin ev içi sorumluluk almalarına ise kadına yardım gözüyle bakılmaktadır” dedi.

Alt komisyonun dünkü toplantısında konuşan Uygur, Anadolu’da aile kurumunun “tüten bir ocak” ve “yuva” metaforlarıyla anlatıldığına dikkati çekerek, “Bu ocağı yakan ve tüttüren kadındır ve yine yuvayı yapan dişi kuştur. Bu açıdan bakıldığında, bir ailenin gücünü bünyesindeki kadının gücü belirler.      Nitelikli ve güçlü aileler kurmanın tek yolu vardır; her alanda nitelikli ve güçlü kadınlar yetiştirmek. Kadınlarımızı güçlendirmenin en kestirme yolu ise onları bir şekilde hayatın her alanına, özellikle de ekonomi ve üretim sürecine dâhil etmektir. Fakat bu yeterli değildir, kadın istihdamının ve girişimciliğinin kalıcı ve sürdürülebilir kılınması gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de kadın istihdamında artış olduğunu söyleyen Uygur, “Ancak, kadınların çalışma hayatında aktif rol almasıyla birlikte    aile içindeki sorumluluklarına ek olarak işle ilgili yeni yükümlülükler de dahil olmuştur. Kadın çalışanlar artan görev ve ayrıca sorumluluklarını yerine getirmekte, yeni rollerine uyum sağlamakta zorlanmaya başlamışlardır. İş ve aile hayatı uyumu konusunda toplumun kendisine yüklediği roller de dikkate alındığında, kadının yükünün oldukça fazla olduğu herkesin malumudur. Ev işleri, çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve ayrıca diğer ev içi sorumluluklar kadına atfedilmektedir. Erkeklerin ev içi sorumluluk almalarına ise kadına yardım gözüyle bakılmaktadır” ifadelerini kullandılar.

ERKEKLERLE EŞİT FIRSATLAR

Uygur şöyle devam etti: “Bize düşen, kadınlarımızın omuzlarındaki yükü bir şekilde hafifletmektir. Babalara verilecek eğitimlerle ev içi sorumluluklar ve çocuk bakımı noktasında erkeğin de elini taşın altına koymasını sağlamaktırlar. İş ve aile yaşamını uyumlaştırma noktasında atacağımız adımlar kadının iş gücü piyasalarına dâhil olmasını ve ayrıca bu piyasalarda erkeklerle eşit fırsatlara erişmesini kolaylaştıracaktır.”

Uygur, üniversitelerin kadın araştırma merkezleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve konuyla ilgili çalışma yapan bütün kurumların temsilcilerini ayrıca TBMM’ye davet edeceklerini bildirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu