Bıçak Sapından Kuş Kanadına: Dereçiftlik’in Ahşap Ustası

Bıçak Sapından Kuş Kanadına: Dereçiftlik’in Ahşap Ustası

Bıçak Sapından Kuş Kanadına: Dereçiftlik’in Ahşap Ustası

Bıçak Sapından Kuş Kanadına

Balıkesir’in Dereçiftlik köyünden çıkan bir el emeği hikâyesi, yıllara meydan okuyan bir ustalığı gözler önüne seriyor. Ahşap ustası Arif Bakır, çocuk yaşta başladığı marangozluk serüvenini sanata dönüştürdü.

ahşap ustası

Her şey, bıçak sapı yapımıyla başladı. Ardından testere sapları derken marangozluğa yöneldi. Hayatının önemli bir dönemini kalıp ustalığıyla geçiren Bakır, Sekka Kâğıt Fabrikası’nın kalıp işlerini tamamlayıp emekli olduktan sonra kendine yeni bir yol çizdi.

O yolu şöyle anlatıyor:
"Önce kaşık oyuyordum, arkadaşlara muhabbet ederken küçük ahşap figürler yaptım, hediye ettim. Çok beğendiler. Sonra gençlere gitar, kemençe yapmaya başladım. Bir gün elime bir kuş resmi geçti. ‘Ben bunu yaparım’ dedim. Öyle başladı..."

ahşap ustası

Bugün, Arif Bakır’ın el emeğiyle ortaya çıkan ahşap kuşlar, 1,5 - 2 saatlik sabır ve titizlikle hayat buluyor. Her biri farklı bir hikâyeye, farklı bir detaya sahip. 40 yıllık emeğin, 30 yıldır Dereçiftlik’te sürdürülen bir ustalığın ürünü.

Kendini “İbrahim Bakır'ın oğlu Arif Bakır” diye tanıtan usta, yaptığı işin sevgiyle yoğrulmuş olduğunu vurguluyor. Onun ellerinden çıkan her kuş, her enstrüman, Balıkesir’in kırsalından yükselen bir sanat eseri gibi.

Kaynak: Haber Merkezi
ahşap Kuş Cenneti meslek usta bıçaklama