Yılın 7 ayı uyuyor! Balıkesir'de görüntülendi

Yılın 7 ayı uyuyan, görüntülenmesi oldukça nadir olan yediuyur Bandırma'da Özgür Tosun tarafından görüntülendi.

Yılın 7 ayı uyuyor! Balıkesir'de görüntülendi

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Özgür Tosun tarafından bulunan ve ilk bakışta sincap sanılan küçük hayvanın yediuyur olduğu belirlendi.

7 ay uyuyan nadir tür

Adını yılın yedi ayını hibernasyonda geçirmesinden alan yediuyur, Gliridae familyasına mensup küçük kemirgen memeli. Türkiye'de dört farklı yediuyur türü yaşıyor: Orman yediuyuru, fındık yediuyuru, ağaç yediuyuru ve yer yediuyuru.

Bu türler arasında en tehlikeli durumda olan yer yediuyuru, dünyada en nadir kemirgenlerden biri. Sadece Trakya, Edirne ve çevresinde yaşayan bu tür için 2015 yılında özel koruma eylem planı hazırlanmıştı.

Habitat belirleme çalışmaları yürütülüyor

6-19 santimetre boyunda olan yediuyurlar, tüylü kuyrukları ve iri siyah gözleriyle dikkat çekiyor. Gece aktif olan bu hayvanlar, ağaç kovukları ve kuş yuvalarını barınak olarak kullanıyor. Meyve, tohum, fındık ve cevizle beslenen yediuyurlar, yoğun tarım faaliyetleri ve ormancılık çalışmaları nedeniyle habitat kaybı yaşıyor.

Son yıllarda yediuyur bulgularında artış kaydediliyor. 2024'te Edirne Havsa'da nesli tehlike altındaki yediuyur doğaya bırakılırken, 2020'de Afyonkarahisar'da ağaç yediuyuru görüntülenmişti. 2022'den itibaren yer yediuyuru için özel koruma eylem planı uygulanıyor.

WWF Türkiye'nin "Türkiye'nin Canı Kampanyası" kapsamında habitat belirleme çalışmaları yürütülüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü de yuva kutuları yerleştirme ve yerel halk bilinçlendirme faaliyetleri sürdürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi