"Herkes esnaf olur sanatkar olamaz"

"Herkes esnaf olur sanatkar olamaz"

Bu hafta ‘ Söz Sanayinin’ köşemizin konuğu Remzi Oto Boya sahibi Tamer Çakar oldu.

Mesleğini ve yaşanılan sıkıntıları anlatan Çakar, mesleğin gerektirdiği özellikleri Büyükşehir Merhaba okurlarıyla paylaştı.

“50 yıllık firmayız”

Remzi Oto Boya sahibi Tamer Çakar, “ 30 yıldan beri ben bu işi yapıyorum. Babadan devam ediyor. Bir de babamın zamanı da katarsak 50 yıllık bir firma. Artık kökleştik. Burada araç boya üzerine iş yapıyoruz. Biliyorsunuz ki biz oto boyacılar araçların yüzey hazırlama ve boya işlemlerini belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişilerdir. Biz de uzun yılların veridiği tecrübe ile müşterilerimize kaliteli bir şekilde hizmet veriyoruz” dedi.

“İş zor geliyor ve kaçıyorlar”

Her türlü motorlu kara taşıtının yüzey hazırlama ve bütün boyama işlerini yapan kişidir.

Çıraklık konusuna da değinen Çakar, “Sanayide çırak sıkıntısını biz de yaşıyoruz. Zaten şimdiki gençler çalışmak istemiyor. Hazır, masa başı iş arıyorlar. Sanayiye gelse bile hemen ücret soruyor. İş zor geliyor ve kaçıyorlar. Bir iki gün çalışıp üçüncü gün gelmiyorlar. Babamın yanında 1987 yılında çırak olarak başladım. O zamandan bu zamana Allah sağlık verdiği sürece işimizi devam ettireceğiz” dedi.

“Dikkat işi”

Mesleğinin gerektirdiği özellikleri anlatan Çakar, “Bizim iş dikkat işi. O yüzden bu meslekte çalışacak olanların dikkatli, ayrıntıları ince ayrıntısıyla algılayabilen, el becerisine sahip olması gerekiyor. Aynı zamanda uzun süre ayakta durabilecek kadar dayanıklı olması da gerekiyor” dedi.

“Kimyasallar ile çalışıyoruz”

Mesleğinin çalışma koşullarını ve zorluklarını anlatan Çakar, “Bizim meslekte iş ayakta yürütülür. çalışma ortamında işimizin gereği olarak boya, vernik, tiner vb. malzemelerin kokusu yoğun olabiliyor. Sonuçta bu maddelerin kimyasal olması sağlık açısından biraz risk oluşturabiliyor. Bunun harici kışın ısınma sorunu olduğu için soğuk bir ortamda çalışmak zorunda kalıyoruz. Aslında işini severek yaptıktan sonra bir zorluğu yok. Tüm bunların yanında dediğim gibi eleman sıkıntısı var. Biz burada üç kişiyiz. İşlerin durumuna göre takviye amaçlı arkadaşları çağırdığımızda sağ olsunlar bizleri kırmayıp geliyorlar” dedi.

“Lokal ve parça boya bizim için daha iyi”

Verdikleri hizmetleri anlatan Çakar, “Boyama işleminin yapılması için öncelikli olarak araçtaki ezik ve çöken yerlerin düzeltilmesi gerekir. Araç düzgün bir hale getirildikten sonra hasar gören bölge ya da aracın tamamı boyanır. Biz daha çok Lokal ve parça boya yapıyoruz. Komple iş yapmamaya çalışıyoruz çünkü çok zaman alıyor. Eleman sıkıntımız olduğu için de genelde parça yapmaya çalışıyoruz. Hatır kıramadığımız müşterilerimiz de oluyor. O zaman komple iş yapıyoruz. Dediğim gibi lokal ve parça boya bizim için daha iyi. Hem kısa sürede bitiyor hem de İş fazla yormuyor” dedi.

“Temiz ve titiz iş”

Temiz ve titiz iş yaptıklarını dile getiren Çakar, “ İşimizin kaliteli olması, düzgün iş çıkması, ve güzel esnaflık yapmamız bizim tercih sebebimiz oluyor. Herkes esnaf olur sanatkar olamaz, sanatkar olur esnaflık yapamaz. İkisini bir arada yürütmek zordur. Biz bunu yürüttüğümüze inanıyoruz. Hem esnaflık olarak hem de sanatkarlık olarak. İşimizin erbabı olduk artık. Diyaloğumuz güzel. Temiz ve titiz iş çıkıyor. En başta işini sevmek gerekiyor” dedi.

“Zeminin temiz ve düzgün olması şart”

Araç boyatacaklara tavsiyelerde bulunan Çakar, “Araca ne kadar güzel bakarsanız boyası o kadar uzun yıllar gider. Çok güneşte kalırsa, yıkanmaz ise boyanın ömrü kısa olur ve ileride sorun yaratır. Boya matlaşma yapar ve çizilir. Güneşten rengi atabilir. Bir yerinde küf oluştuğu zaman önlem alınmaz ise o büyüyerek daha çok sorun yaratabilir. Dediğim gibi aracına temiz baktıktan sonra eski model de olsa bakımlı olur. Sorun çıkarmaz. İnşatta temel sağlam olursa üstü de sağlam olur. Bizde de alt zemin sağlam olursa boya da kendiliğinden güzelleşiyor. Önemi olan zeminin temiz ve düzgün olması. Kullanılan malzemenin kaliteli olması. Zaten biz de alt temizliğini yapıp, gereken astarı, macununu yapıp sonrası işlem yapıyoruz” dedi.

Remzi Oto’da Usta başı olarak çalışan, “6 aydır buradayım. Sanayide uzun yıllardır 2003 yılından beri boya üzerine çalışıyorum. İşi öğrenene kadar zorluklar çektik ama işi öğrendikten sonra hiçbir zorluğu yok. Sanayide yaşayan sıkıntıyı insanlar bence kendi yapıyor. Müşteri fiyat araştırması yapıyor. Bazen düşük fiyat veriyorlar. Kalitede düşüklük oluyor. Müşteri bu sefer sanayiye gelmek istemiyor. Servislere kaçıyor. Ama serviste çalışanların çoğu da bizim elemanlarımız. Bizim yanımızda büyüyen, bizim yetiştirdiğimiz çırak ve kalfalar” dedi.