Köşe Yazıları

HİJYEN ÖNLEMLERİ: AZI KARAR, FAZLASI ZARAR

Değerli okurlar, Corona virüs ile tanıştığımız günden bu yana dünya genelinde tüm insanların alışkanlıkları oldukça değişti. Artık birbirimizle daha az kucaklaşıyor, daha az el sıkışıyoruz.  Sosyal mesafeye dikkat ediyor, toplu alanlarda bir arada bulunmuyoruz.  Hem evlerimizde hem  iş yerlerimizde  daha sık temizlik yapıyor, ellerimizi daha  sık yıkıyor ya da sık sık el dezenfektanları kullanıyoruz.  Bütün bu hijyen   önlemlerini alırken derimizi korumak ve alerjik hastalıklarımızın artışını önlemek için bir takım önlemlere dikkat etmemiz gerekiyor. Her şeyde olduğu gibi temizlik konusunda da aşırıya kaçmamamız gerekiyor. Bugünkü yazımızda   bu önlemlerden bahsedelim.

  • Fazla su ve sabun derimizi kurutup tahriş edebilir; eğer daha öncesinde alerjik ekzemanız varsa bu kimyasallar ekzemanızın alevlenmesine neden olabilir. Özellikle çocukların ve 65 yaş üstü büyüklerin derileri sık yıkama ve sabuna bağlı gelişecek hassasiyetlere çok daha duyarlıdır. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra ya da duş aldıktan sonra vücudumuza nemlendiricilerimizi düzenli olarak uygulayalım.
  • Evde kaldığımız bu günlerde; çocukların ve/veya yaşlılarımızın evde olması nedeniyle, temizlik yaparken çok daha fazla dikkat etmeliyiz.  Çünkü alerjik bünyeli çocuklar,  büyüklerimiz ve/veya atopik ekzeması olan bebekler ve çocukların derileri   ve akciğerleri   çok daha fazla hassas olup kaşıntı, ciltte kuruluk, nefes darlığı, öksürüğe, alerjik nezle ve hatta astım ataklarına neden olabilir.
  • Evde alerjik nezle, astım ya alerjik ekzeması olan bireyler varsa; kokulu sabunlar, kokulu el dezenfektanları, çamaşır deterjanları ve    yumuşatıcıları  kullanmayın.
  • Evimizi ya da odamızı gün içinde sık sık havalandıralım. Özellikle temizlik esnasında camların açık olmasına dikkat edelim.
  • Çocukların ve yaşlılarımızın evde olduğu zamanlarda temizlik yapılırken; çocuk ve yaşlılarımızın temizlik yapılmayan odalarda bulunmalarını sağlayalım.
  • Ev tozu akarı alerjisi olan hastalarımızın başta yatak odasında olmak üzere toz barındıran halı ve kilim gibi eşyalarını kaldırmaları gerekir. HEPA (Yüksek Etkili Partikül Emicisi) filtreli elektrik süpürgesi kullanmaya çalışalım.
  • Yüzey temizlik ajanları olarak hipoallerjenik temizleyiciler ve kokusu az olan hidrojen peroksit içeren çamaşır sularını kullanmaya çalışalım. Çamaşır suyunu sulandırarak kullanalım.
  • Sık sık sabun ve su kullanımına bağlı olarak gelişen deri tahrişleri; sık eldiven kullanımına bağlı olarak da gelişebilir. Bu nedenle eğer sağlık çalışanı değilsek, evde ya da sokakta lateks eldivenler kullanmamaya gayret edelim.

Bütün bu önlemlere rağmen eğer derimizde tahriş oluşuyor, ekzemamız alevleniyor ya da solunum sıkıntısı çekiyorsak mutlaka uzman Dermatoloji hekimine başvuralım. Herkese sağlıklı ve alerjisiz günler dilerim.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu