GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

İDA Madra Jeoparkı İçin İşbirliği Protokolü Yapıldı

İDA Madra Jeoparkı İçin İşbirliği Protokolü Yapıldı

 

UNESCO Global Jeoparklar Ağına Aday Olan İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü İle Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği Arasında İşbirliği Protokolü Yapıldı.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Prof.Dr.Recep Efe tarafından işbirliği protokolü  imzalandı. Protokol ile İda Madra Jeoparkı’nın önce yerelde olmak üzere ülkemizde farkındalığının artırılması sağlanacak.

TÜRKİYE’DEN UNESCO’YA İKİNCİ JEOPARK BAŞVURUSU

2020 Kasım’ında Türkiye UNESCO Milli Komisyonu aracılığı ile UNESCO Global Jeoparklar ağına (Paris – Fransa) dahil olmak için başvurusu yapılan İda Madra Jeoparkı 2021 Nisan ayında Aspiring (aday) Jeopark olarak UNESCO’nun resmi sitesinde yer aldı. UNESCO tarafından görevlendirilen 2 uzman tarafından da 23-26 Haziran 2022 tarihleri arasında jeoparkın değerlendirme süreci tamamlandı. UNESCO Küresel Jeoparklar Ağında 2022 yılı itibariyle 46 ülkeden 177 Jeopark bulunuyor. İda Madra Jeoparkı Kula-Salihli Jeoparkından sonra sonra Türkiye’den UNESCO’ya yapılan 2. Jeopark başvurusu.

AYKAN ‘DOĞAL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİK’ VURGUSU YAPTI

Konuyla ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Aysun Aykan, “İda Madra Jeoparkı  İle yöre halkının jeoturizm yolu ile sosyal ve kültürel kalkınması  hedefleniyor. Balıkesir’in tamamını, Çanakkale’nin Ezine ve Ayvacık, İzmir’in de Bergama ilçelerini kapsayan İda Madra Jeoparkı yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla başlatılmış bir proje. 17 Bin km²  lik alana sahip, 11 mekansal odak noktası olan ve her biri  kendine özgü Jeolojik, Jeomorfolojik, doğal ve kültürel özelliklere sahip 45 Jeositin bulunduğu, Madra, Çataldağ, Erdek ve Ezine’deki granitler, torlar, sahadaki travertenler, kanyonlar, mağaralar, falezler, bazalt sütunları, kaya kemerler ve diğer doğal ve kültürel değerler jeoparkımızın zenginliğini gösteriyor”dedi.

PROJE ÜLKEMİZE VE BALIKESİR’E FIRSAT SUNUYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliği  ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörlüğü  ile iş birliği yapılması İda Madra Jeoparkı’nın yerelde farkındalığının artmasını sağlayacak diyen Aykan, “ Yaptığımız bu iş birliği protokolü ile jeopark alanındaki bilimsel çalışmalar ve eğitim faaliyetlerimiz daha da yaygınlaşacak. UNESCO listesine girme yolunda başarıyla ilerleyen İda Madra Jeoparkı Projesi’nin hayata geçirilmesi ile Başta Balıkesir olmak üzere Ülkemiz’e büyük fırsatlar sunacak. Jeoparklar aracılığıyla gelen Jeoturizm, yılın tamamına yayılan bir turizm tipi olduğu için Ülkemiz, daha istikrarlı bir turizm geliri sağlama imkanına da sahip olacaktır ve kuşkusuz ki prestijli bölge kimliği, itibar, uluslararası tanınırlık, UNESCO tescili ve markası ile turizmde rekabetçilik, uluslararası entegrasyon, ekonomiye katkı sağlayacak”

AYKAN “ODA OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Aysun Aykan, “ Türkiye’nin UNESCO Tescilli Jeoparkı olması için Jeoloji Mühendisleri Odası olarak elimizden gelen çalışmaları yapacağız. UNESCO listesine girme yolunda özverili çalışmalar yapan İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Prof. Dr. Recep Efe ve Koordinatör Yardımcısı Prof. Dr.Abdullah Soykan’a ve de bu sürece doğrudan destek veren Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Yücel Yılmaz’a çok teşekkür ediyoruz” dedi. HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu