GündemKöşe Yazıları

Ihlamur İçelim

Ihlamur İçelim

Güzel kokusu nedeniyle pek çok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir.

Haziran ve Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte olan çiçekleri ve yaprakları, sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır. Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ürün, içeriğinde bulunan uçucu yağlar nedeniyle hoş kokuya sahiptir.

Ihlamurun faydaları nelerdir?

Ihlamur, ıhlamur ağacının yaprak, çiçek ve kabuklarının kurutulması ile elde edilebileceği gibi aktardan kurutulmuş olarak ya da marketlerden poşet çay olarak da satın alınabilir. Ihlamur kurutmak isteyenler, ıhlamur çiçeklerini ve yapraklarını, dal ile birleştiği noktadan koparabilir. Koparılan yaprak ve çiçekler, gölge bir alanda bez üzerine bırakılarak kurutulabilir. Kurutulan bitki en geç bir yıl içinde tüketilmelidir. Ihlamur faydaları açısından son derece geniş bir yelpazede kullanılabilir. Ihlamur çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir: Stresli bir günün ardından tüketilen ıhlamur çayı, içeriğindeki uçucu yağların etkisiyle kişinin vücudunun ve zihninin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Strese bağlı olarak ortaya çıkan akne, sedef gibi bazı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesini destekleyebilir.

Solunum yollarına ait enfeksiyonlarda oluşan boğaz akıntısının yumuşatılmasında etkilidir. Bal ile birlikte hazırlandığında boğaz bölgesinde oluşan rahatsızlığın giderilmesinde daha etkili olduğu bilinir.

Bazı rahatsızlıklarda oluşan öksürüğün azaltılmasında etkili olduğu düşünülür.

Yemeklerden sonra tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetlerin oluşmasını önleyebilir.

Ihlamur çayı, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Limon ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.

Uykusuzluk problemi olan kişilerin akşam saatlerinde ıhlamur çayı tüketmeleri durumunda uykuya daha kolay daldığı bilinir.

Vücutta oluşan toksinler, şişkinlik ve ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Ihlamur çayının ödem atımına yardımcı özelliği, kişinin daha fazla idrara çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca terleme sıklığını da artıran ıhlamur çayı, bu özellikleriyle ödemin ve toksinlerin vücut dışına atılmasına yardımcı olabilir.

Ihlamur çayı, soğuk havalarda kişinin ısınmasına yardımcıdır. Soğuk havalarda ıhlamur çayı tüketilmesi durumunda kişinin ısınması kolaylaşabilir.

Cilt yüzeyinde oluşan leke ve kırışıkların giderilmesinde etkili olabilir. Bunun için önceden hazırlanan ve soğutulan ıhlamur çayının masaj yaparak cilde uygulanması gerekir.

Ihlamur çayı, saç bakımında da etkilidir. Duş sırasında ıhlamur çayının saçlara ve saç derisine uygulanması, saçların daha parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir.

Ihlamur çayı, soğutulduktan sonra bir pamuk yardımıyla göz kapaklarının üzerine konulduğunda göz altı morluklarının azalmasını sağlayabilir. Bunun için ıhlamur çayına batırılan pamuğun göz kapağı üzerinde yaklaşık 15 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Bu işlem göz çevresindeki bakterilerin de azalmasını sağlayabilir.

Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?

Ihlamur çayı, uzun yıllardan beri geleneksel olarak grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarından korunmak ve bu hastalıkların vücut üzerinde oluşturduğu etkileri azaltmak için kullanılır. Ancak yaygın olarak düşünülenin aksine ıhlamur çayı, medikal bir ilaç değildir. Dolayısıyla hastalıkların tedavisi amacıyla tek başına kullanılamaz. Ihlamur çayı, bazı rahatsızlıkların tedavisini destekleyebilir. Ihlamur çayı, hastalıklardan korunmak ya da tedavisini desteklemek amacıyla tüketebileceği gibi yalnızca çay olarak hoş vakit geçirmek için de tüketilebilir. Ihlamur, oldukça hoş bir kokuya ve yumuşak içime sahiptir. Çaydanlık demliğinde, cezvede içinde hazırlanabilir.

Suya Sarı Beyaz bir Renk Veriyor

Ihlamur çayı hazırlanırken kesinlikle direkt olarak su ile birlikte kaynatılmamalı, bunun yerine siyah çay gibi kaynamış su, ıhlamurun üzerine dökülerek hazırlanmalıdır. Bu ürünlerin içine bir tutam kurutulmuş ıhlamur konulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Ihlamur çiçeğinin sarı-beyaz rengini suya bırakması onun, çay olarak tüketime hazır olduğunun göstergesidir.

Çay bardağına ya da kupaya süzgeç yardımıyla dökülerek servise hazır hale getirilir. Grip gibi rahatsızlıkların tedavisinin desteklenmesi amacıyla tüketilecekse servise hazır halde olan ıhlamura bal ve limon suyu ilave edilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde ıhlamur çayı, kişinin boğazlarının yumuşamasına yardımcı olabilir. Klasik ıhlamurun yanı sıra marketlerde satılan demlik çay formlarında ürünler de tüketilebilir. Bu ürün, bardağa koyulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilerek hazır hale getirilir. Ihlamur çay, kişinin kendi zevkine göre farklı şekillerde de hazırlanabilir. Ihlamur çayına farklı bir lezzet katmak isteyenler, demleme işlemini elma, ayva, limon, ve kabuk tarçın gibi ürünlerle birlikte yapabilir. Ayrıca karanfil, de ıhlamur çayının hazırlanışı sırasında kullanılabilir. medicol

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu