GündemKöşe Yazıları

İkinci El’de Durum

İkinci El’de Durum

 

Araç almak isteyen yada aracını yenilemeyi düşünenler adeta durgunluk duvarına çarptı.Sıfır araç konusunda istediği modeli bulamayan çoğu vatandaş araştırıp ne olup bittiğini öğrenmek istedi.Bu süreçte araçların sınır kapılarında kalmasından tutun ikinci el piyasasında yaşanan değişkenliklerde zaman zaman haberlere yansıdı ve hala belirsizlik sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde sıfır kilometre araçlarla ilgili olarak devreye alınan 6 ay/6 bin kilometre kararının ardından ikinci el araç pazarının geleceğine ilişkin soru işaretleri de ortaya çıkmaya başladı.

ODD verilerine dikkat çekerek sıfır kilometre araçlarda tedarik probleminden ziyade, “bayide araç bulunamamasının” önemli bir sorun olduğu düşünülüyor.

Bazı ekspertizler, sadece Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı satışlarına baktığımızda yaklaşık 200 bin adet sıfır kilometre binek+hafif ticarinin satıldığını belirtiyor. Yani sıfır araç var ve satılmış, ancak nihai tüketici bulamamış. Bu durum alınan kararların etkisiyle yıl sonuna doğru değişecek, nihai tüketici bayilerden sıfır kilometre araca ulaşması bekleniyor.

İkinci elde ise panik satışlar dışında ÖTV söylentileri sebebiyle bir durgunluk söz konusu. Ekspertiz girişlerinde geçen seneye oranla yüzde 50 düşüş gözlemlenmiş. Bu durgunluk sene sonuna kadar devam edeceğe bezniyor. Sıfır araç problemi ortadan tamamen kalktığı takdirde sene sonuna kadar ikinci elde fiyatlar ortalama yüzde 20 dolayında düşüş gösterebilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu