Köşe Yazıları

İnsanı, Kötü Arkadaşlardan Ve Kötü Alışkanlıklardan Korumalıyız  

İnsanı, Kötü Arkadaşlardan Ve Kötü Alışkanlıklardan Korumalıyız

Korona hayatımıza gireli bazı gerçekleri arkamıza attık görmez olduk. Ölüm nedenlerinin arkasında koronayı ararken başka sebepleri ihmal eder olduk.

Konuşmalıyız hayatı tehdit edenleri adı ne olursa olsun. Dikkat çekmeliyiz insan ömründen çalanlara. Mücadelemiz devam etmelidir. Zira biz, insanı yaşat ki devlet yaşasın geleneğinin çocuklarıyız.

Hz. Âdem’den (a.s.) günümüze gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin özellikle de Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin korunması üzerinde ısrarla durduğu beş önemli konu son derece önemlidir. Bunlar;

İlgili Makaleler

Canın korunması,

Malın korunması,

Aklın korunması,

Dinin Korunması,

Neslin korunmasıdır.

Yüce Rabbimiz, başta ömür sermayemiz olmak üzere, sahip olduğumuz her türlü imkânlarımızı meşru ve mubah yolda kullanmayı, en kıymetli varlığımız olan sağlığımızı koruyup kollamamızı, onu tehdit eden zararlılardan uzak kalmamızı, kendimizi ellerimizle tehlikelere atmamamız konusunda, bizleri uyarıp ikaz etmiştir.

Dinimizin bu konuda genel kuralı şudur: dünya ve ahiret mutluluğumuzu engelleyen, ferdî, ailevî ve içtimaî huzursuzluklara yol açan her ne türlü zararlı alışkanlıklar varsa hepsi yasaktır. Adı ne olursa olsun. İster sigara, ister alkol, ister de uyuşturucu olsun.

Sigara sadece öldürmüyor ayni zamanda insan sağlığını tehdit ediyor, yaşam kalitesini de düşürüyor. Günümüzde en çok konuşulan ölümcül hastalıklardan biri de kanserdir. Kanserin oluşmasında ise en büyük tetikleyici unsur, hiç şüphesiz sigaradır. Günümüzde her sekiz saniyede bir insan, yılda ise yaklaşık 7 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Sigara, birçok hastalığın sorumlusudur. Sadece cebimizi değil, geleceğimiz ve gençliğimizi de tehdit etmektedir. Dahasını ifade edeyim ki sigara sadece kendi zararıyla kalmaz, aynı zamanda çok daha zararlı alışkanlıklara da insanı sürükler.

Ana babalar olarak dünyaya gelmelerine sebep olduğumuz çocukların sadece karınlarını doyurmak değil onların gönül dünyalarını da doyurmak vazifemizdir. Bir taraftan çocuklarımızı geleceğe hazırlarken diğer taraftan da çocuklarımıza ve geleceğimize zarar verenlerle mücadele etmektir. Çocuklarımıza temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmalı, ahlaki güzelliklerle süslemeliyiz. Bu da yetmez, arkadaşlarına da dikkat kesilmeliyiz. Öyle sıradan kişilerle arkadaşlık kurmalarına asla müsaade edilmemelidir. Zira sigaraya başlamada etken olanları incelediğinizde merak ne kadar etkili ise arkadaşın da o kadar etkili olduğunu görürsünüz. Arkadaşların birbirlerine olan baskısı, arkadaş ortamında yapılan ısrarlar; bir defadan bir şey olmaz, ölümü gör, vb. genellikle geri çevrilmez tekliflerdir.

Bir ülkenin geleceğe güvenle bakması, yetiştirdiği gençlikle ölçülür. Gençlik sağlamsa gelecekte sağlamdır. Gençlik fesatta ise gelecekte tehdit altında demektir. Onun içindir ki gençliği yarınlara hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; onların şahsiyetli, onurlu, dürüst, erdem ve kimlik sahibi bir insan olarak yetişmelerine zemin hazırlamaktır. İnsanı eğitmek ne kadar önemli ise insana örnek ve önder olmak da o kadar önemlidir. Ana babalar olarak, büyükler olarak vazifelerimizden bir de budur. Zira insan sosyal bir varlıktır. Yalnız başına yaşayamaz. Kötü arkadaşlardan korunması gerektiği gibi kötü alışkanlıklardan da korunmalıdır.  İnsanın çevresi ile uyum içinde olması, beden sağlığı kadar akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür.

Sağlığımızı tehdit eden her türlü bağımlılıklarla mücadelede   yardımlaşarak bu tehlikelerden hem kendimizi hem de gençliğimizi korumalıyız. Bunun içindir ki bir taraftan tıbbi yardım alırken diğer taraftan da gençlerimize dinî ve ahlakî telkinlerde bulunmalıyız. Bunu da yeterli saymayalım kişisel kabiliyetlerine göre, ihtiyaç duyulan mesleki bilgi ve beceri sahibi kişiler olarak yetiştirilmelerine de yardımcı olalım.

Selam ve dualarla…

 

Ramazan TOPCAN

Balıkesir İl Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu