“İTHAL ET KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ”

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ithal etlerde ciddi tehlikeler olduğunu belirtirken, ithal et yerine yerli etin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Yüksel, Balıkesir’de hayvancılığı MERHABA’ya değerlendirdi.
Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ithal etlerin marketlerde satıldığını belirtirken bu etlerin donanımlı veterinerler tarafından tam anlamıyla kontrolünün sağlanamadığı için tehlike saçtığını dile getirdi. Etleri ithal etmek yerine uygun tarım ve hayvancılık politikaları izlenmesi halinde bu sorunların da çözüleceğini dile getiren Başkan Yetkin, MERHABA’ya konuştu.
“HEPİMİZ ENDİŞELİYİZ”
İthal et konusunda endişeli olduklarını söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, “Dışarıdan et ithalatına ihtiyaç yoktu. Türkiye’de hayvancılık önemli bir konumda. Üstelik ithal eterin güvenilirliği de tartışılır. Çünkü ithal etlerin kontrollerini yapabilecek yeterli donanıma sahip veteriner hekimlerin çalışabileceği laboratuvarlar yok. Dünyanın genelinde süregelen bir gıda terörü ile karşı karşıya kalmışken böyle bir uygulamanın doğruluğu tartışılır. Devlet bu konuda yeterli tedbirleri almalı. Etleri ithal etmek yerine, ülkemizdeki hayvancılığı iyileştirecek önlemler alınmalı. Biz ülkemizdeki yerli üreticinin olanaklarını iyileştirirsek başka ülkelerden et ithal etmemize gerek bile kalmayacak” ifadelerini kullandı.
“KIRSAL ALARM VERİYOR!”
Kırsal bölgelerde genç nüfusun giderek azaldığını söyleyen Başkan yetkin, “Benim veterinerlik yaptığım dönemde aile hayvancılığı yaygındı. Aile üyeleri, gencinden yaşlısına herkes tarım ve hayvancılık ile uğraşırdı. Ürettiği ürünün getirilerini, kar oranlarını düşünür ve bu işten para da kazanırdı. Ama günümüzde tarım ve hayvancılıktan kazanamayan insanlar şehirlere yerleşip, işlere girmeye başladılar. Özellikle gençler artık köylerde durup üretimle uğraşmıyorlar. Benim sahada gördüğüm kadarıyla artık köylerde 50 yaşın altında kimse kalmadı. Genellikle 50 yaş üzeri vatandaşımız üretim yapıyor. Kazanamasa da yurdunu terk etmemek için köylerde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Ülkemizdeki yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle 15-20 yıldır, üretici para kazanamıyor. Köylere tekrar geri dönüşü sağlamalı devlet. Bunun için uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının gözden geçirilmesi gerek. Genç nüfusun yüzde 20 kar edebileceği şekilde üretim teşvik edilmeli. Bu şartlar sağlanırsa insanlar da üretimden vazgeçmezler” şeklinde konuştu.
“DAMIZLIK HAYVANLAR NEDEN KESİLİYOR?”
Kesimhanelere ciddi oranda damızlık hayvan götürüldüğünü söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, “Son yıllarda kesimhanelere giden damızlık hayvanların sayısı iyice arttı. Sadece Bigadiç’te son aylarda 200-300 damızlık hayvan kesimhanelere götürüldü. Et üretimi gün gün geriye gidiyor. Üretici artık o kadar çaresiz ki damızlık hayvanını kesime götürüyor. Ona gelir sağlayan, verimli hayvanlarını bile kestirecek dereceye gelen üretici çaresiz durumda. Bunu bir an evvel önlemek gerekiyor. Hayvancılık yapan üreticiye destekler verilmeli, üretimi arttırıcı önlemler alınmalı” dedi.
“SORUMLU VETERİNERLER GÖREVLENDİRİLSİN”
Hayvancılığın iyileştirilmesi için serbest veteriner hekimlerin bölgelerde görevlendirilip, oralardan sorumlu tutulmalarını öneren Başkan Yetkin, “Serbest veteriner hekimlere sorumluluklar verilirse, hekimler sorumlu oldukları köylerde gerekli önlemleri alıp, sorunları daha net tespit edebilirler. Orada üretimin artması için yapılması gerekenleri hem üreticiye anlatır hem de ellerini taşın altına koyarlar. Böylelikle hayvancılık da iyileştirilir ve düzene girer. Biz masa başında değil sahadayız. Sahada olmayı da istiyoruz. Devlet sadece kontrol edip bölgedeki veteriner hekimleri ve çalışmaları denetleyici pozisyonda olmalı. O zaman hayvancılık ne kadar çabuk iyileştirileceği de görülecektir” şeklinde konuştu.Serap Tetik Acar