GündemKöşe Yazıları

Kadın Kooperatifleri

Kadın Kooperatifleri

 

Kooperatifler, kadınların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırarak iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkı sunma konusunda öne çıkıyor. Bu konuyla ilgili kadın kooperatifler Balıkesir’de de oldukça dikkat çekiyor diyebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun 66’ncı Oturumunda , küreselden yerele bütüncül ve entegre eylemler yoluyla eşitliği ilerletmek başlıklı Bakanlar düzeyinde bir toplantı yapıldı.Bu toplantıda Bakan Derya Yanık’ın cümleleri de dikkat çekici;

“Nüfusun artması ve gıdaya olan yüksek talep nedeniyle, kadınlar ve kız çocukları üzerindeki yıkıcı etkiler daha belirgin hale geldi.  Bu nedenle İklim değişikliğine küresel tepkimizi tamamen etkili kılmak için hem erkeklerin hem de kadınların eşit düzeyde liderliğine ihtiyaç var”

“Kooperatifler, kadınların kaynaklara ve ekonomik fırsatlara erişimini artırarak iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunuyor. Bu doğrultuda Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesini ve yaygınlaştırılmasını, sürdürülebilirliklerinin sağlanmasını, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesini ve görünürlüklerini artırma amaçlanıyor. Programa göre 6000 kadın ve 3000 erkek eğitim ve destek hizmetlerinden yararlanacak.”

Dolayısıyla bu cümleler geçmişten günümüze bakışımızı ve geldiğimiz noktada nüfus artışları ile birlikte iklim değişiklikleri ve ekonomik döngüleri bir noktada buluşturduğumuza a işaret. Kadınlar artık emek ve iş güçlerini kooperatiflerle öne çıkarıyor.

“Türkiye, Yeşil Kalkınma Girişimi’ni tüm çalışmalarının merkezine koymuştur”

Çiftçilerin ve üreticilerin değişen iklim koşullarına dayanıklılığının artırılmasına yönelik önceliklerin belirlenmesi amacıyla tarımın yoğun olduğu bölgelerde çiftçilere rehberlik edecek bir proje başlatıldığını kaydeden Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Tarımsal Üreticilerin İklim Değişikliğine Dayanıklılık Değerlendirmesi programı, ulusal bir program olarak tüm bölgelere yaygınlaştırılacaktır. Sıfır Atık Projesi ile vatandaşların çevre koruma ve geri dönüşüm bilinci önemli ölçüde arttı.  Kadınlar, bu projenin başarısında önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye, Paris İklim Anlaşmasına uyum sağlarken, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmeyi taahhüt etmiştir. Türkiye, Yeşil Kalkınma Girişimi’ni tüm çalışmalarının merkezine koyarak iklim sorunlarının çözümünde öncü ve etkin bir rol üstlenmeye kararlıdır.”

İklim değişikliğinin yanı sıra savaş, göç ve yoksulluktan muzdarip kadınların dramının ele alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Yanık, “Afganistan’da, Yemen’de, Myanmar’da, Bosna’da, Kırım’da, Afrika’da, Filistin’de, Irak’ta, Suriye’de ve daha birçok ülkede kadınlar yıllardır savaş ve yoksulluktan acı çekti ve bugün de çekmeye devam ediyor. Son gelişmelerle birlikte, Ukraynalı kadınlar da hiçbir kadının bu durumlara karşı bağışık kalmadığını gösteren acıların kurbanı oldular. Herkes için sürdürülebilir bir refah istiyorsak, iklim değişikliğinin yarattığı sosyal sorunları kesişen diğer adaletsizliklerle bağlantılı olarak ele almamız bugün her zamankinden daha önemli. Bugün, yarın ve tüm dünya insanları için, sürdürülebilir ve barışçıl bir çevre için çalışma zamanıdır” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu