Gündem

“KARADENİZ’DE AFETLERE NEDEN OLAN KENTLEŞME POLİTİKALARINA SON VERİLMELİDİR ”

Balıkesir Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici Giresun’da meydana gelen sel ve heyelan felaketi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

 

 

Balıkesir Mimarlar Odası, Giresun’da yaşamını kaybeden vatandaşlara baş sağlığı dilerken, kaybolan kişilerin bir an önce bulunması ve yaralı vatandaşların sağlıklarına kavuşabilmeleri için dileklerde bulundu.

Betül Dikici sözlerine; ülkede gerçekleşen afetlerin ve sonuçlarının,  yanlış imar planları ile uygulama  politikaları ve derelerin, ormanların doğasını bozan HES’lere ve Denzi dolgu çalışmaları ile dere yataklarının kullanılmasına son verilmesi gerektiği ile başladı.

Başkan Dikici yaşananlar ile ilgili, “Ülkemizi yönetmekte olanlar ne zaman fark edeceklerdir. Bu kadar bilim insanı,   meslek odalarımız bu yanlış yatırımların ve kentleşme politikalarının felaketlere neden olacağı uyarısını yıllardır beyan ettiler  böylesi felaketlere isyan ediyorum üzüntü duyuyorum. Uyarıları dinleyen siyasiler olsaydı böylesi felaketlere maruz kalmazdık. Geçmiş olsun Karadeniz. ”ifadelerinde bulundu.

 

 

“Dere Yataklarına İmar Affıyla Kaçak Yapılanmaya İzin Veriliyor ”

 

 

Giresun’da 4 vatandaşın yaşamını yitirdiği ve 12 vatandaşın kaybolduğu felaketin sebebi olarak Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici’nin açıklaması şu şekilde;

“38 adet HES bulunan, 7 tanesinin ise yapımına devam edilen Giresun’da; HES ve baraj projeleri için ağaçların kesilerek bölgenin heyelana açık hale getirilmesi, derelerin akış rejiminin bozularak sel riskinin artırılması, yeşil alanlarda ve dere yataklarında imar affı yoluyla kaçak yapılaşmaya izin verilmesi yerleşim yerlerini afetlere karşı savunmasız bırakmış; yoğun yağış ve bölgede bulunan HES’lerin baraj kapaklarının kontrolsüz biçimde açılması ve baraj duvarlarının yıkılması yaşanan felakete neden olmuştur.

 

Daha Önce de Yaşandı Yine Yaşanacak

 

 

Karadeniz Bölgesi’nde daha önce de Samsun, Artvin, Trabzon, Düzce ve daha pek çok yerleşim yerinde yıkımlara sebep olan merkezi ve yerel yönetim politikaları, yaşanan acılara ve kayıplara rağmen sürdürülmektedir. Haziran ve Ağustos 2019’da Trabzon ve Düzce’de yaşanan sel felaketlerinin yıldönümünde; bölgede afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır. Doğal değerlerini yitirerek afetlere açık ve güvensiz hale gelen kentsel ve kırsal yerleşim alanlarında; bölgede en fazla yağışın düştüğü sonbahar mevsimiyle birlikte önümüzdeki aylarda yaşanabilecek su baskını, sel ve heyelanlara karşı önlem alınmalıdır.

Yaşanan afet sonrası başarılı iyileşme süreçleri için; toplum yararı ve sosyal devlet anlayışıyla bilim insanlarının, meslek odalarının, akademik kuruluşların ve tüm ilgili kesimlerin koordinasyonu ve işbirliği sağlanarak bölgede oluşan tahribat tespit edilmeli, yurttaşların uğradığı zarar telafi edilmelidir.

Mimarlar Odası  olarak; kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve toplumumuza başsağlığı diliyor; kayıp yurttaşlarımızın bir an önce bulunmasını ve yaralıların sağlığına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

Bu bağlamda, çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; asli sorumluluklarını yerine getirmeyerek bu felaketlere sebep olan sorumluların bağımsız yargıya ve topluma hesap vermeleri için mücadelemizi sürdüreceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz. ”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu