Kimya Mühendisleri Odası'ndan Sahte İçki Zehirlenmeleri Uyarısı
TMMOB'e Bağlı Kimya Mühendisleri Odası, ölüme yol açan içki zehirlenmeleri konusunda basın açıklaması yaptı

Kimya Mühendisleri Odası’ndan Sahte İçki Zehirlenmeleri Uyarısı
Sahte içki üretimi ve kullanımına karşı daha sıkı denetim ve vergi düzenlemesi çağrısı yapıldı
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, ölüme ve nörolojik hasara yol açan içki zehirlenmeleriyle ilgili önemli bir basın açıklaması yaptı. Özellikle metil alkol ve izopropil alkol kaynaklı zehirlenmelerin son on yılda sık yaşanan bir toplumsal sorun haline geldiği vurgulanan açıklamada, İstanbul’da 1 Kasım’dan bu yana 73 kişinin sahte alkolden zehirlendiği belirtildi. Bu kişilerden 37’si hayatını kaybederken, 17 kişinin tedavisi sürüyor.
Açıklamada, alkollü içeceklerden alınan yüksek ÖTV’nin, maliyetleri azaltmak adına metil alkol gibi sağlığa zararlı maddelerin kullanımını artırdığına dikkat çekildi. Kimya Mühendisleri Odası, sahte içki üretimi ve kullanımının halk sağlığına, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirterek, alkollü içkilerdeki ÖTV’nin düşürülmesi ve denetimlerin sıkılaştırılması çağrısında bulundu.
Sahte İçki Üretimi Risk Yaratıyor
Ayrıca açıklamada, sahte içki ve kaçak içkinin farklı tanımlar olduğu ifade edilerek, her iki yöntemin de ciddi riskler taşıdığı belirtildi. Alkol ve alkollü içki üretiminin kimya mühendislerinin denetiminde ve endüstriyel koşullarda yapılması gerektiği, aksi takdirde zehirlenme vakalarının önlenemeyeceği vurgulandı.
Kimya Mühendisleri Odası, sahte içki üretiminde metil alkol kullanımının çok tehlikeli olduğuna işaret ederek, bu maddenin vücutta ciddi hasarlara ve ölümlere neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Toplumsal Bilinçlendirme ve Denetim Çağrısı
Oda, sahte ve kaçak içkinin neden olduğu risklerin halka anlatılması gerektiğini belirterek, alkol tüketimini azaltmak amacıyla sadece vergi artışlarına dayanmanın bir çözüm olmayacağını savundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sıkı denetimlerinin kaçak içki üretimini engellemekte önemli bir rol oynayacağına dikkat çekildi. Kimya Mühendisleri Odası, sahte ve kaçak içkiye karşı toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini kamuoyuna duyurdu.
Sağlık Çalışanlarından Vergide Adalet Eylemleri 41. Haftada
Bülten