Köşe Yazıları

Kırmızı Yüz Nedenleri

Kırmızı Yüz Nedenleri

Güneş yanığı, akne ve sıcak basmaları gibi pek çok neden yüzümüzde kızarıklık ve kırmızı bir görünüme neden olabilir. Ancak “Kırmızı Yüz” e bu saydıklarımdan daha fazla durum sebep olmaktadır.  Bugün sizlerle “Kırmızı Yüz” görünümüne neden olan ve daha az bahsedilen etkenlerden söz edeceğim.

  • Yağlı ekzema: Genellikle burun kenarları, kaşların arasında daha sık olmak üzere tüm yüzde kırmızı ve yağlı bir görünüme neden olur. Bazen bu kırmızılıklar üzerinde ince kepekler bulunabilir.
  • Gül hastalığı (Rozase): Bu cilt rahatsızlığı ciltte kolayca kızarıklık ve kızarma eğilimi ile başlar. Hastalık ilerledikçe atakların sıklığı ve kızarıklık süresi artar. En önemli tetikleyici neden güneş ışınlarıdır.
  • Cilt tahrişi yapan nedenler: Cildimizde tahriş yapabilen sabunlar, şampuanlar ya da kremler yüzümüzde kırmızılığa neden olabilir.
  • Alerjik nedenler: Kişide alerjik bir bünyenin olması, kişinin bazı maddelere karşı duyarlanması alerjik ekzemaya neden olabilir. En sık suçlanan sorumlu ajanlar; parfüm, koku, saç boyası, makyaj malzemeleri ve latekstir.
  • İlaçlara bağlı oluşan yan etkiler: Dışardan sürme yoluyla, damardan ya da ağızdan uygulanan bazı ilaçlar yan etki olarak yüzde bazen de tüm vücutta kırmızılığa neden olabilir.
  • Atopik ekzema: Özellikle bebekler ve çocukluk çağında gördüğümüz, oldukça kaşıntılı bir ekzema tipidir. Bu ekzemaya saman nezlesi, gözlerde kaşıntı ve bronşit eşlik edebilir.
  • Sedef hastalığı: Sedef hastalığı tüm vücutta görülebileceği gibi bölgesel olarak da karşımıza çıkabilir. Sadece yüzde, sadece saçlı deride Sedef hastalığı olabilir. Yüzde gözlendiğinde hasta kırmızı lekeler ile başvurabilir.
  • Uzun süreli güneş maruziyeti: Özellikle çiftçi, denizci ve asker gibi bazı meslek sahipleri yıllar boyunca uzun süreli güneş maruziyetleri sonucunda  yüzde kronik hasara ve kırmızı yüz görünümüne neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Bakteriyel, viral ve mantar kökenli pek çok enfeksiyon ajanı yüzde kırmızılığa neden olabilir. Halk arasında “gece yanığı” olarak bilinen “Zona” bu enfeksiyonlara verilebilecek örneklerden biridir.
  • Romatizmal hastalıklar: İlk akla gelen otoimmün bir hastalık olan “Lupus”tur. Bu hastalıkta vücudumuzun bağışıklık sistemi vücudumuzun bir bölümünü “yabancı” olarak algılayarak saldırır. Hastalık kendini çeşitli organ tutulumları ile gösterir. Belirtilerinden biri de “Kırmızı yüz”dür.
  • Kanser çeşitleri: Özellikle açık tenli kişilerde gözlenen deri kanserlerinin yanı sıra lenfomalar da ciltte kırmızılığa neden olabilir.

Değerli okurlar, yukarda da saydıklarım ve pek çok hastalık “Kırmızı yüz” e neden olabilir. Bu hastalıkların ve nedenlerin arasında ayrım ancak uzman bir Dermatoloji hekimi tarafından yapılabilir.  Eğer kırmızılığın nedeni iç organ hastalıklarınızla ilgili ise diğer branş hekimlerinin görüşünü alır. Bu nedenle her zamanki gibi sizlere tavsiyem “bitkisel “ adı altında satılan ajanlara güvenmemeniz ve çözümü mutlaka hekimlerde ve bilimde aramanızdır.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

İlgili Makaleler

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu