Köşe Yazıları

Kışın çiçeklere nasıl bakım yapılmalı?

Çiçek sevenler evlerinde balkonlarında ister içeride isterse dışarıda olsa vazgeçilmez süreç yaşar.Kimi bir çiçeğin açmasını bir ömür bekler kimi ise her gün değişip değişmediğini inceler.Çiçekli bitkilere gün içerisinde 12-14 saat gün ışığı yeterli olurken kalın yapraklı, yeşil bitkilerin en az 16 saat gün ışığında kalması tavsiye ediliyor.

İster evde, ister dışarıda olsun – bol zaman, bol bilgi ve bol ilgi gerektiren bir süreç. Çiçek bakımı sevdiğiniz çiçek türünü saksıya dikip onu sulamakla bitmez; evde beslendiğiniz çiçeklerinizin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını istiyorsanız devamlılık arz eden bir bakım süreci yaratmanız gerekir.

– Kış aylarında yaz aylarına oranla sulamayı azaltmanız gerekir. …

İlgili Makaleler

– Kış ayları tüm bitkilerin dinlenme ayıdır. …

– Kış aylarında bitkiler ve böcekler dinlenme sürecinde olması nedeniyle ilaçlama yapılmamalıdır. …

– Aspirin bitki ve çiçeklerin dayanıklılığını artırmaktadır.

Çiçek bakımı söz konusu olduğu zaman yanlış sulama, çiçeklerin bir numaralı ölüm sebebi oluyor. Yetersiz ya da gereğinden fazla su alan çiçekler ihtiyaç duydukları nem ve hidrasyon oranlarına erişemeden can veriyor. Tıpkı güneşi seven ve sevmeyen çiçek ayrımında olduğu gibi söz konusu çiçek sulama olduğu zaman da evde beslemek istediğiniz çiçek türüne göre sulama alışkanlıklarını da ayarlamanız ve bir rutine oturtmanız gerekiyor.

Sulama konusunda özel bir bakım gerektirmeyen salon çiçekleri için çoğunlukla içinde bulunduğu toprağın daima nemli olmasını sağlamakta fayda var. Hafif ıslak olan ama asla su içinde yüzmeyen bir toprak, evde çiçek bakımı püf noktaları arasında. Eğer toprağın kırıntılara bölünecek kadar kurumasına ve sertleşmesine izin verirseniz çok yakında elinizde bir çiçek cesedi ile kalakalırsınız. Öte yandan eğer toprağın yüzeyinde minik küf parçaları oluşmaya başlamışsa saksının dibinde fazlalık yaratan su var demektir. Durağan su da çiçeklerinizi öldürebileceği için bu gibi durumlarda bir an önce saksıyı fazlalıklardan arındırmanız gerekecektir.

Etli yaprakları olan ve kaktüs ailesinden gelen bitkiler, birkaç haftada bir sulama gerektiren, bakımı kolay olan ev çiçekleri arasında. Öte yandan kolumniya gibi bol filizli, sık yapraklı çiçekler günlük olarak su ihtiyaçlarının karşılanmasını beklerler. Havanın nispeten kuru olduğu dönemlerde hava nemlendiricisi kullanarak ya da çiçeklerinizin yapraklarına sprey şişesinden su sıkarak gereğinden fazla su vermeden kuruyan çiçeklerinizi nemlendirmeniz ve rahatlatmanız mümkün.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu