Kitap Fuarından İzlenimler Ve Okuma Alışkanlığı
Kitap Fuarından İzlenimler Ve Okuma Alışkanlığı
Genelde vakit geçirmek ve sosyalleşmek için eğlence yeri olarak ziyaret edilen fuarlarda, aynı zamanda halkın kitaba karşı olan ilgisi hakkında da bir bilgiye sahip olursunuz. Yakın zamanda yerel yazar olarak katıldığım Burhaniye 3. Kitap Fuarı’nda, bu ilginin geçen yıla oranla azalmış olduğunu üzülerek fark ettim. Gerçek okurlar hariç, kitap türü seçiminde bir bilincin oluşmamış olması veya “acaba bakarsam satın almak zorunda kalır mıyım?” gibi çekinceler, ziyaretçilerin stantlarla yaklaşmasına engel oluyordu sanırım. Elbette kitap fiyatlarının ekonomik olarak zorlayıcı olması da, bu çekingen davranışların en önemli nedenleri arasındaydı. Çocukların ilgisi ise her zamanki gibi yoğundu ancak alım gücü engelinin, onları da mutsuz ettiği yüzlerinden anlaşılıyordu. Oysa kitap en kolay sahip olunabilen olmalıydı. Genel olarak, her kitap fuarında olduğu gibi şair ya da yazarları yakından görmek, onlarla fotoğraf çektirmek ve yazarından imza almak gibi istekler ön plandaydı daha çok burada da.
Oysa okur oranı, bir toplumun ekonomik-kültürel gelişmişliğini ve uygarlık düzeyini yansıtan önemli ölçütlerden birisidir ve her yıl dünya çapında bu konu ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Global English Editing tarafından 2020 yılında yapılmış olan araştırmada, ülkemizin 180 ülke arasında 140. sırada yer aldığı belirtilmiş. Okuma alışkanlığı kazanmamış bir toplum olarak yine de 2019 yılında %64 olan okur oranımızın, hızlı bir düşüş eğiliminde olması üzücü ancak bir o kadar da düşündürücü. Neden son zamanlarda hızla geriledik ve okumaya karşı neden bu kadar uzaklaştık?
Okuma alışkanlığı, yaşam boyu öğrenmenin temeli olmakla birlikte bireyin, iç dünyasının zenginleşmesine, bakış açısının genişlemesine, çevresine önyargısız bakmasına, düşünme ve yaratma özgürlüğü ile değerlendirme alışkanlığı kazanmasına, dil kullanım becerisine ve beğeni düzeyinin artmasına katkı sağlar. Anne, baba, yakın akraba ve çevre etkisi ile çocuk yaşta kazanılan okuma alışkanlığı, bireye anlama, dinleme, araştırma, sorgulama ve özellikle hızla gelişen dünya ile bütünleşebilme yeteneği kazandırır ve bireysel değişimin başlangıcıdır okumak.
Demet TOK
Köşe Yazarı