EkonomiTürkiye Gündemi

Kuru Meyve İhracatında Döviz Geliri Yüzde 15 Arttı

Türkiye’nin kuru meyve ihracatı 2024 yılının ilk yarısında miktar olarak düşerken, döviz geliri yüzde 15 artarak 829 milyon dolara ulaştı.

Kuru Meyve İhracatında Döviz Geliri Yüzde 15 Arttı

2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin kuru meyve ihracatı miktar olarak düşerken, döviz geliri önemli bir artış gösterdi. 2023 yılının aynı döneminde 227 bin ton olan kuru meyve ihracatı, 2024’ün ilk yarısında 200 bin tona geriledi. Ancak, döviz getirisi yüzde 15’lik artışla 722 milyon dolardan 829 milyon dolara yükseldi. Ortalama ihraç fiyatı da ton başına yüzde 30 artarak 4 bin 128 dolara çıktı.

Türkiye, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir gibi ürünlerde dünya lideri konumunu korudu. 2024 yılının ilk yarısında 240 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı yapılarak toplam kuru meyve ihracatının yüzde 29’u elde edildi. Kuru kayısı ihracatı yüzde 2 gerilemesine rağmen 187 milyon dolar gelir sağlandı. Kuru incir ihracatı ise 30 bin 254 ton ile yüzde 23’lük bir artışla 140 milyon dolara ulaştı.

Kuru Meyve İhracatında Döviz Geliri Yüzde 15 Arttı
Kuru Meyve İhracatı

Antep Fıstığı İhracatında Büyük Artış

İlişkili Makaleler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güçlü ihraç ürünlerinden Antep fıstığı, 2024 yılının ilk yarısında yüzde 76’lık artışla 97 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Badem ihracatı 27 milyon 250 bin dolar olurken, çam fıstığı ihracatı yüzde 155’lik artışla 5,7 milyon dolardan 14,5 milyon dolara yükseldi. Ayrıca, leblebi ihracatı 14 milyon dolar, ceviz ihracatı 13,3 milyon dolar, kayısı ve zerdali çekirdeği ihracatı 5,5 milyon dolar ve elma kurusu ihracatı 5,2 milyon dolar olarak kaydedildi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık’tan Açıklama

Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına başarılı bir giriş yaptıklarını belirterek, 2024 yılının ikinci yarısında da başarı çizgisini koruyarak yıl sonu için belirledikleri 1,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti. Başkan Işık, kalite ve gıda güvenliğinin sektörün öncelikli başlıkları olduğunu vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler, tüccarlar ve üniversitelerin uyumlu çalıştığını söyledi.

Kuru Meyve İhracatında Döviz Geliri Yüzde 15 Arttı
Kuru Meyve Ihracatında Miktar Düştü, Döviz Getirisi Yükseldi

ABD, İngiltere’yi Geçerek İkinci Büyük Pazar Oldu

Türkiye’nin kuru meyve ihraç ettiği 135 ülke ve gümrüklü bölge içerisinde Almanya, 2024 yılının ilk yarısındaki 106 milyon dolarlık talebiyle liderliğini sürdürdü. ABD pazarında ise 25 yıldır katıldıkları fuarlar ve 5 yıldır devam eden Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi sayesinde konumlarını güçlendiren Türkiye, ABD’ye ihracatını yüzde 45’lik artışla 60,6 milyon dolardan 88 milyon dolara yükseltti. Böylece ABD, İngiltere’yi geçerek ikinci büyük pazar haline geldi. İngiltere’ye ihracat ise yüzde 21’lik artışla 70,5 milyon dolardan 85 milyon dolara çıktı. Bu ülkeleri Fransa, İtalya, Hollanda, Avustralya, Japonya, Kanada ve Rusya Federasyonu takip etti.

 

Haber: Bülten

TMO Ürünleri PTTAVM ile Yurt Dışına Açılıyor

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button