Köşe Yazıları

Maske Kullanımının Neden Olduğu Cilt Döküntüleri    

Hepimizin hayatını etkisi altına alan Corona virüs sayesinde artık hepimiz daha tedbirliyiz. Gün içinde devamlı maske takıyor ve sık sık ellerimize kolonya ya da dezenfektan uyguluyoruz.  Bugün sizlerle “maske”  kullanımına bağlı oluşan cilt döküntülerinden   ve tedavilerinden bahsedeceğim.

Corona virüs hayatımızı etkisi altına almaya başladığı Mart ayından bu yana bizlere de maske kullanımı sonrasında oluşan cilt şikayetleri ile başvuran hasta sayısı arttı.  Bunlara bakacak olursak;

Özellikle maskenin kulak arkasına takılan iplerinin deriye temas ettiği yerlerde oluşan basınç ve sürtünme sonucunda gelişen deri ekzemalarını sık gözlemekteyiz.   Bunun dışında ağız çevresinde pullanma ve kırmızılık  ile gelen hastalarımız mevcut.  Eğer kişinin daha önceden ekzemaya yatkınlığı  ya da hassas cildi varsa ekzeması  daha da şiddetli olabiliyor ve kulak ve boyun ön kısımlarına yayılabiliyor. Özellikle kulak arkalarında gözlenen hafif kepekli durumlarda aklımıza ekzema gelmeli.

Bunun dışında görülebilen diğer bir tablo; maskenin tüm yüzümüzü kapaması sonucunda nefesimizi verirken oluşan nem nedeniyle yüzde kızarıklık, pullanma, çeşitli enfeksiyonlar ve sivilceler oluşması.  Devamlı maske kullanmanın sonucunda cilt bariyerinde küçük bozulmalar oluşur; zamanla cildimizde oluşan bu küçük sıyrıklardan çeşitli enfeksiyon ajanları cilde girerek sivilce ya da çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir.

Görülebilen diğer bir belirti özellikle göz altları ve burun üzerinde  maske ve gözlük gibi koruyucu elemanları kullanan kişilerde  basıya bağlı olarak kızarıklıklar ve izler oluşabilmektedir. Çok uzun süreli kullanımda bu kızarıklıklar zamanla açık yaraya bile dönüşebilmektedir.

Bu cilt sorunları için yapabileceklerimiz nelerdir?

Elbette ki   “uygun” maske kullanımına devam etmek.  Maske kullanırken de mutlaka tedavimizi olmamız   gerekmektedir. Eğer ki cildimizde sorun varsa öncelikle uygun bir şekilde Dermatoloji hekimine başvurup gerekli tedavileri almamız gerekiyor. Dermatoloji hekiminizin verdiği uygun ilaçlar dışında cildin temizliğini ve nem dengesini sağlamak oldukça önemli.   Her gün maskeyi çıkarttıktan sonra  hassas ciltlere yönelik uygun bir temizleyici ve uygun bir nemlendirici düzenli olarak kullanılmalıdır. Bunun yanında herhangi bir tedaviye ihtiyacımız varsa buna da hızlı bir şekilde ve düzenli olarak başlanması gerekiyor. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu