Gündem

MMO Balıkesir Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Barsbey “Mutlaka Bir B planı Olmalıydı”

MMO Balıkesir Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Barsbey “Mutlaka Bir B planı Olmalıydı”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Barsbey doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.Barsbey açıklamasında,İran’ın teknik arıza mazeretiyle Türkiye’ye gelen doğalgazı kesmesinin ardından enerji krizi baş göstermiştir. TEİAŞ ilk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtlamıştır. Alınan son kararla bugünden itibaren ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) elektrik kısıntısı uygulaması da yapılacaktır.

Kısıtlamanın nedeni de tam olarak bilinmemektedir. Üstelik işverenlerin, çalışanların ve tüm kamuoyunun endişeyle takip ettiği bu önemli gelişme net hiçbir açıklama yapılmadan oldu bittiye getirilmiştir. “dedi.

“Kriz Daha da Derinleşecektir”

“Türkiye’nin sanayisini durduranlar bunun gerçek gerekçesini açıklamalıdırlar. Maalesef tüm yönetim zaaf ve hatalarının sonuçlarının vatandaşa çıkarılması kamuoyu nezdinde artık kanıksanmış bir olaydır. Liyakatsiz insanlarla yürütülmeye çalışılan yönetim anlayışına artık bir son verilmelidir. Yapılan yönetim hatalarının sonuçları vatandaşa mal edilmemelidir. Geçim derdinin yanı sıra pandemiyle de mücadele etmeye çalışanların çoğu işveren tarafından izine gönderilmiştir. İlerleyen günlerde bir çözüm bulunmazsa fabrikalar kapılarına kilit vurmaya, işçiler kapı önüne konulmaya başlanacak ve kriz derinleşerek içinden çıkılmaz hale gelecektir.”

“Odalarda İşin İçine Katılmalı”

“Türkiye’nin günlük doğalgaz kullanımının 300 milyon metreküp olduğu tahmin edilmektedir. Zaten gaz yetmeyecek şekilde yeni yıla girildiği kamuoyunda birçok yetkin ağızlardan dile getirilmişti. En büyük hata gelecek yılın gaz ihtiyacı hesabının bütün kaynaklardan akış sağlanırken yapılmamasıydı. Kaynak kesildiğinde ne yapılması gerektiği önceden tüm teknikler ve TMMOB’nin ilgili yetkin odaları da işin içerisine katılarak net bir şekilde hesaplamalıydı. Dünya’da enerjinin önemi gün giderek artarken devletin plansız yatırımları maalesef daha karanlık günlerin işaretidir.”

“Devletin Bir B Planı Olmalı”

“Şu anki durum haftalık bir plandır ve 3 günü içermektedir. Devamındaki günlerde ne olacağı bilinmemektedir. Maalesef bu belirsizlik ilgili ortamı daha çok germektedir. Bu “ben yaptım oldu.” Anlayışı ve belirsizlik sanayicinin ileriye dönük program yapmasının önünde büyük bir engel teşkil etmektedir. Üretim ve ihracatın geleceği için enerji arz güvenliği bir an önce sağlanmalıdır. Bu tip belirsizliklerin enflasyonda telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği açıktır. Bu durumlarda devletin mutlaka bir B planı olmalıdır.”

“Temel Gıda ve Üreticiler Kayba Uğrayacaktır”

“Elektrik kesintisi başta temel gıda üretimi olmak üzere otomotivden tekstile üretimde sürekliliğin sağlanması gereken demir, çeliğe kadar tüm ağır sanayi sektörlerini etkileyecektir. Özellikle temel gıda üretiminin elektrik kısıtlamasından muaf tutulması gerekmektedir. Kesintisi nedeniyle çiftçiler mağdur olacak, günlük sütlerini alarak işleyen süt fabrikaları sütü işleyemeyecektir. Bu nedenle de çitçinin sütü elinde kalacaktır.”

MMO Raporuna Göre İthalatın Faturası 40 Milyar Doları Geçecek

Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) ‘Türkiye’de Enerji’nin Görünümü” raporuna göre Covid-19 salgınında gerek talep artışının yaşanmaması, gerekse petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, enerji ham maddeleri ithalat faturası 2020’de yüzde 30 azalarak 28,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Ancak 2021’de petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki hızlı artış eğilimi, yılın ilk dokuz ayında 31,5 milyar doları aşan enerji ham maddeleri ithalatı faturasının yüksek olacağı ve 40 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.

“Elektrik Üretimi Özel Sektör Tarafından Sağlanıyor”

Son yıllarda santrallarda büyük atıl kapasite oluştu. Kurulu güçte, 2010 ile 2020 arasında yıllık ortalama yüzde 7,2 artış oldu. En yüksek artış ise yüzde 12,2 ile 2013 yılında gerçekleşti. Bu dönemde toplam kurulu güç 1,94 kat artarken toplam üretim ise 1,45 kat arttı. MMO’nun raporunda Türkiye’de elektrik enerjisinin kurulu gücü genellikle genç santralların oluşturduğuna vurgu yapılıyor. 2020 yılsonu itibarıyla toplam kurulu gücün yüzde 48,4’ünü 0-10 yaş arasındaki santrallar oluşturuyor. Bu denli genç bir yapıya sahip olan üretim tesislerinin, neden oldukça düşük kapasite oranlarına sahip oldukları açıklanması gereken bir konu olarak dikkat çekiliyor. Ancak Türkiye’de son yıllarda elektrik üretiminin neredeyse tamamı özel sektör tarafından yapılıyor. Üretiminde kamunun payı 1984 yılında yüzde 87,2’iken 2020’ye gelindiğinde yüzde 18,1’e düşmüş durumda.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu