Özel Haberler

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!

70 yıllık Balıkesir Ayakkabıcılar Çarşısı, artan maliyetler ve azalan müşteri sayısı nedeniyle eski canlılığını kaybetti. Ne okul sezonu ne de düğünler esnafın yüzünü güldürdü.

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!

Balıkesir’in 70 yıllık Ayakkabıcılar Çarşısı, bu yıl beklentilerin çok altında bir sezon geçiriyor. Hem okul hem de düğün sezonu, esnafın yüzünü güldürmedi. Maliyetlerin yükselmesi, müşteri sayısındaki ciddi azalma, çarşıyı eski canlı günlerinden uzaklaştırdı. Esnaf, artan giderlerle başa çıkmakta zorlanırken, alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikler ve genel ekonomik durgunluk çarşıdaki işleri olumsuz etkiliyor.

Esnafın Umudu Okul Sezonunda Kırıldı

Ayakkabıcılar Çarşısı’nda 70 yıldır dükkân işleten Hikmet Karaman, bu sezonun eskilerle kıyaslanamayacak kadar zayıf olduğunu söyledi. “Okul sezonu başladığında buralar dolup taşardı, şimdi ise kimse alışveriş yapmıyor,” diyen Karaman, artan fiyatlar nedeniyle velilerin ayakkabı almadığını belirtti.

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!
Hikmet Karaman

Düğün Sezonu Bekleneni Vermedi

Esnaf Hüseyin Tükenmez, düğün sezonundan da umduğunu bulamayanlardan. Eskiden damat ayakkabılarının kapışıldığını anlatan Tükenmez, “Bu sene gelen bile yok, fiyatları duyunca herkes geri dönüyor,” dedi. Esnafa göre, düğün alışverişlerinin azalmasında halkın alım gücünün düşmesi ve maliyetlerin yükselmesi etkili.

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!
Hüseyin Tükenmez

Yükselen Maliyetler Esnafı Zorluyor

Çarşıda ayakkabı satışı yapan Mert Demir, artan malzeme ve üretim maliyetlerinden yakındı. “Her şeyin fiyatı uçtu ama biz maliyetleri ürünlere yansıtamıyoruz,” diyen Demir, kar marjlarının hızla eridiğini belirtiyor. Döviz kuru dalgalanmalarının da esnafı zorladığını ekliyor.

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!
Mert Demir

Siftahsız Günler Çoğaldı

Esnaflardan Mehmet Özkan, işlerin durgunluğunun dükkanını açmakta bile zorlandığını söyledi. “Gün boyu dükkânımızı açıyoruz, ama siftah yapamadan kapatıyoruz. Eskiden böyle bir şey olmazdı, şimdi ise müşteri yok,” ifadelerini kullandı.

Ne Okul Ne Düğün Sezonu Esnafı Kurtardı!
Mehmet Özkan

Online Alışveriş Çarşıyı Vurdu

Ayakkabıcılar Çarşısı’nda işlerin kötüye gitmesinde online alışverişin de büyük bir etkisi var. Tacettin Sezer, internet üzerinden yapılan alışverişlerin, müşteri sayısını önemli ölçüde azalttığını belirtti. “İnsanlar ayakkabıyı bile internetten alıyor, rekabet etmek zor,” diyen Sezer, çarşının eski canlılığını yitirdiğini ifade etti.

Esnaf Destek Bekliyor

Artan maliyetler, kira fiyatları ve faturalarla boğuşan çarşı esnafı, yetkililerden destek talep etti. “Bu çarşı Balıkesir’in kalbidir, ama ayakta kalabilmek için tanıtım ve kampanyalar şart,” diyen Hikmet Karaman, çarşıya hareketlilik kazandırılmasını istedi. Esnafın umudu, Balıkesir halkının ve yetkililerin desteğiyle, Ayakkabıcılar Çarşısı’nın eski günlerine dönebilmesi.

Balıkesir’in tarihi çarşısı, canlı günlerini yeniden görmek için mücadele veriyor. alıkesir halkının ve yetkililerin desteğiyle, çarşının eski hareketli günlerine dönmesi en büyük temennileri.

 

 

 

Haber: Buse Tuncay

Balıkesir’de Çocuk Kıyafetleri 50 TL’den Başlıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu