Öğrencilere Kulak Vermek Lazım

Balıkesir’deki olanakları değerlendiren Balıkesir Üniversitesi öğrencileri barınma, ulaşım ve yemek gibi konularda zorluklar yaşadıklarını belirttiler. Büyükşehir MERHABA’ya konuşan öğrenciler, tek öğüne düşürülen yemekler konusunda da dertli olduklarını belirttiler.
Balıkesir Üniversitesi’nde Bahar Dönemi’nin başlamasıyla birlikte öğrenciler şehre dönüş yaptılar. Şehirdeki barınma, yurt ve yemek konularında sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Balıkesir Üniversitesi öğrencileri ulaşım konusunda yetkililerden çözüm istediler. Öğrenciler, ‘Balıkesir, öğrenci şehri deniliyor ama bu söylem en çok esnafa yarıyor’ ifadelerini kullandılar.
Demir ‘Barınma, Ulaşım ve Yemek Sıkıntısı Var’
Hanife Demir: Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde okuyorum. Üniversite gençliği olarak çok farklı coğrafyalardan geldik. Büyükşehirden gelenler, küçük taşradan gelenler hep farklı farklı. Daha küçük bir şehirden gelen öğrenci Balıkesir’de mutlu oluyor. Ama büyük bir şehirden gelen öğrenci ise Balıkesir’de istediğini bulamıyor. Balıkesir’de sosyal, kültürel hiçbir faaliyet yok ve canımız sıkılıyor. Geçen yıl Balıkesir’in yazlık yerlerine gitmiştik ama Bunun yanı sıra barınma konusunda özel yurtlar var. Onların da fiyatları çok yüksek. Balıkesir’deki yurtların bir çoğunda yemek sıkıntısı var. Özellikle özel yurtların büyük bölümünde yemek olanağı yok. Öğrenciler de haliyle yemekhanede yemek yiyorlardı. Ama ona da bir sınırlama getirildi. Öğrenci iki öğün yemek yerken bu tek öğüne düşürüldü. Birinci öğretimlere öğlen, ikinci öğretimlere ise akşam yemek veriliyor. O konuda sıkıntılıyız.
Derya Yıldırım: Necatibey Eğitim Fakültesi’nde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde okuyorum. Balıkesir küçük bir yer ama ben seviyorum. İnsanları bile çok sıcak. Balıkesir’de belediye çalışmaları doğrultusunda bir şeyler yapılıyor ama öğrencilere yönelik çok bir şey yok. Ben Kredi Yurtlar Kurumu’nda kaldığım için saat ve ulaşım sıkıntısı oluyor. Akşam Halk Eğitim ve ya BALMEK Kurslarına gitmek istesem yurda dönüş saatim aksayacak. Bu konuda öğrenci odaklı çalışmalar yapılmalı.
Alp Gökçu: Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde okuyorum. Üniversitemiz bünyesinde kulüpler daha etkin olabilir. Kültürel faaliyetlere ve sosyal etkinliklere önem verilmeli diye düşünüyorum. Bu tür faaliyetler, şehrin kalkınmasına da yararlı olacaktır. Güzel bir üniversitemiz var ama elimizden gelen özeni göstermeliyiz.
Aydın’ Vakit Geçireceğimiz Alanlar Sınırlı’
Nazike Aydın: Ben Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği’nde okuyorum. Burada ikinci sınıf öğrencisiyim. Balıkesir’de öğrenciler için eğlence mekanları çok az. Biraz daha kültürel faaliyetleri artırmak ve bu konuda çalışmalar yapmak gerektiği görüşündeyim. Balıkesir’de ne yazık ki öğrenciler için olanaklar çok kısıtlı. Okulumuz dışında vakit geçirebileceğimiz alanlar çok sınırlı. Ben bunun biraz daha arttırılmasını istiyorum. Kurslar, aktiviteler daha fazla olmalı.
İzel Şenkul: Ben de Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde okuyorum. Ben İstanbul’dan geldiğim için Balıkesir’i biraz küçük buluyorum. Yerleşim mekanı olarak yurtlar çok kısıtlı. Onun dışında kurslar arttırılabilir ve öğrencilere yönelik farklı alanlarda eğitimler verilebilir. Burada BALMEK ve Halk Eğitim Kursları var ama daha çok ev hanımlarına yönelik. Haftasonları vaktimizi daha iyi değerlendirmek için bazı alternatifler yaratılabilir.
Yaşin ‘Zamanımız Yolda Geçiyor’
Yusuf Yaşin: Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okuyorum. Balıkesir bence öğrenci şehri. Hatta esnafa baktığımızda çoğunlukla öğrencilerden geçiniyorlar gibi. Çıkarcılar. Onların bu konuda daha hassas olmasını istiyoruz. Sonuçta öğrenciyiz ve belli bir kazancımız yok. Bu arada otobüslere de 20 kuruş zam gelmiş. Bunu okul dönemi açıldığında gördük. Üzüldük tabi bu az gibi görünse de bütçemizde önemli bir etki yapıyor. Her gün okula gidip geliyoruz bu bile bütçemizi sarsıyor. Bunun yanı sıra otobüs saatleri belli belirsiz değişiyor. İyice dolu geçiyor ve biz duraklarda bekliyoruz. Buna da çözüm istiyoruz.
Mahmut Taçbaş: Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisiyim. Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalıyorum. Ulaşım çok vakit kaybı yaratıyor. Her gün 2,5 saatimiz sadece yolda geçiyor. Ulaşım hem maddi olarak hem de zaman açısından bizi zorluyor. Kampüse giderken de sıkıntı var. Bir otobüsü kaçırsak neredeyse yarım saat bekliyoruz. Bu bizim için oldukça önemli bir sorun. Derslerimizi kaçırabiliyoruz.
Ali Osman Ata