"Ortak kaygımız vatan"

Referadum çalışmalarına başladıklarını söyleyen Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Ömer Seyfettin Çelebi, kim ne derse desin ‘Ortak kaygımız vatan’ dedi.
Atatürk Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi arasında yapılacak olan afiliasyon konusunda kaygıları olduğunu belirten Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Ömer Seyfettin Çelebi, afiliasyonun avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı.
Referandumda ‘Evet’ diyeceklerini belirten ve saha çalışmalarına başlayan Sağlık-Sen’de çalışmalar nasıl gidiyor? Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Ömer Seyfettin Çelebi, referandum ile ilgili sorularımızı cevaplarken, Atatürk Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi arasında yapılacak olan afiliasyon konusunda kaygıları olduğunu belirtti. Röportajın sonunda ise Çelebi’nin siyasilere ve vatandaşlara verdiği mesaj ‘Ortak kaygımız vatan. ‘Evet’ diyen de ‘Hayır’ diyen de bizim insanımız’ oldu.
Nihan Merve Yılmaz: Referandumda Sağlık-Sen olarak tavrınız ne olacak?
Ömer Seyfettin Çelebi: Bizim de üyelerimiz son derece kültürlü, eğitimli ve donanımlı insanlar. Üyelerimiz istediği oyu verir. Ne düşünüyorsa söyleyebilir. Bu son derece doğal bir haktır. Biz yalnızca neden ‘Evet’ dediğimizi belirtiyoruz. Sağlık-Sen Genel Merkez’in almış olduğu karar doğrultusunda ‘Tercihimiz Evet Memur-Sen’e Davet’ diyoruz. Bizim de referandumda tercihimiz oldukça net. 15 Temmuz’da iradesini ortaya koyan milletimiz, referandumda de ne istediğini söyleyecektir. Bizim milletimiz en zor durumda dahi doğru kararı vermeyi başardı. Yine başaracak.
N.M.Y: Referandum sürecinde gözünüze çarpan detaylar neler? Atmosferi değerlendirir misiniz?
Ö.S.Ç: Referandumda tüm siyasi partilerden isteğimiz kimseyi ötekileştirmeden, ayrıştırmadan herkese, tüm vatandaşlara eşit davranmaları gerekiyor. Referandum sürecinin de sonrasının da ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Sonuç ‘Evet’ çıkarsa daha sağlamlar temellerle yolumuza devam edeceğiz. ‘Hayır’ çıkarsa yine yolumuza devam edeceğiz. Rengimiz ne olursa olsun ortak kaygımız vatan.
N.M.Y: Şehir Hastanesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Balıkesir’e katkıları neler olacak?
Ö.S.Ç: Şehir Hastanesi Mart’ın ilk haftası taşınmaya başlıyor. Bizim şehir hastanemiz 850 yatak kapasiteli yapıldı. Atatürk Devlet Hastanesi’nin devamı niteliğinde. Bu Şehir Hastanesi, yap-işlet-devret modelinde değil. Türkiye’de bir ilk. Sağlık Bakanlığı’nın kendi finansal kaynaklarıyla yaptırdığı bir hastane. Şehir Hastanesi önümüzdeki dönemlerde taşındıktan sonra üniversite ile birleşme adı altında bir afiliasyon yapılacak ya da Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülüp üçüncü sınıf sağlık hizmeti verecek.
N.M.Y: Atatürk Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanesi’nin afiliasyon süreci ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
Ö.S.Ç: Afiliasyon ile ilgili sıkıntılar var. Afiliasyonun yapılıp denendiği Şanlıurfa, Düzce gibi iller var. Orada afiliasyon başarılı olmadı. Vazgeçildi. Afiliasyondan tam bir sonuç alınamadı. Afiliasyon iki hastanenin birleşip ortak kullanımlı bir hastane oluşturulması. Ama prosedür ve uygulama anlamında sıkıntılar var. Afilie olan üniversite hastanesinin borçlarıyla birlikte Kamu Hastaneler Birliği’ne devredilmesi çoğu ilde çok büyük sıkıntılar meydana getirdi. Bunlar konuşulmadan afiliasyon yapılması kurumların yararına değil. Bu konuda Atatürk Devlet Hastanesi’nde çalışan personelin çok büyük kaygıları var. Yine Balıkesir Tıp Fakültesi’ndeki hocaların kaygıları da var.
N.M.Y: Afiliasyonda son durum nedir? Bundan sonra ne olacak?
Ö.S.Ç: Afiliasyonu aslında oturup bilimsel olarak konuşmak lazım. Diğer illerdeki çalışmalara bakıp bu sistemin neden başarılı olmadığı araştırılmalı. En son Kanun Hükmünde Kararname ile Balıkesir Üniversite Hastanesi’nin Kamu hastaneler Birliği’ne devredildiğini duyduk ama onunla ilgili somut bir gelişme olmadı. Yani YÖK’ün ne onay verip vermediğini bilmiyoruz. Biz Sağlık-Sen olarak afiliasyonun alt yapısı oluşturulmadan afilie işleminin yapılmasını doğru bulmuyoruz.
Balıkesir bizim en fazla sevk verdiğimiz illerin başında geliyor. Yoğun bakım tedavilerinde yatak kapasitesi ve ya nitelikli bakım dediğimiz üçüncü sınıf tedavilerin Balıkesir’de yapılamamasından dolayı şehir dışına, çevre illere çok sevk vermekteyiz. Balıkesir, çok nüfus alan bir il. Bunun için Balıkesir’in on yıl sonrasını düşünmek istiyorsak mevcut Balıkesir Devlet Hastanemizin yatak sayılarını artırıp fiziki donanımlarını artırmamız lazım. Bina da yenilenmeli.
N.M.Y: Balıkesir’deki hastanelerin durumunu nasıl görüyorsunuz? Sizce donanımlar yeterli mi?
Ö.S.Ç: Geçen hafta Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Alper Cihan’a il ve ilçelerimizdeki sağlık problemleri ve sağlık çalışanlarının sorunlarıyla ilgili bir dosya hazırladık. Biz Sağlık-Sen olarak Göğüs Hastanesi’nin de güçlendirilerek, kalp-damar cerrahisi, kardiyoloji bölümlerinin son teknoloji ile donatılarak ayrı bir dal hastanesi olarak kalmasını istiyoruz. Göğüs hastanemizin tüm yatak kapasitesi dolu. Bu yatak kapasitesini mevcut binada artırarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ilimizde Tıp Fakültesi var. Tıp Fakültesi öğrencilerimizin de yararına olacak dal hastanelerinin olmasını istiyoruz.
N.M.Y: Sağlık çalışanlarının sorunları neler?
Ö.S.Ç: Sağlık çalışanlarının beklediği, Cumhurbaşkanımızın tam dört yıl önce sözünü verdiği yıpranmanın da bir an önce hayata geçirilmesini, adil bir döner sermayenin yapılması, sağlık çalışanlarımızın nöbetlerinde düzenleme yapılması gibi pek çok sorunumuzu detaylandırarak kurum başkanımıza verdik. Yine eskiden Kadın Doğum Hastanemiz vardı. Bunun ‘Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ olarak tekrar gündeme getirilmesini istiyoruz.
N.M.Y: Balıkesir için yapılması gereken sağlık çalışmaları neler?
Ö.S.Ç: İlimizde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi var. Bunun da ortadonti, cerrahi gibi alanların uzman hekimlerle donatılıp hastane statüsüne kavuşmasını istiyoruz. Eğer biz bunu yaparsak gelişmekte olan Balıkesir üniversitesi bünyesine bir Diş Hekimliği Fakültesi bile kazandırabiliriz. Artık ileriye dönük hamleler yapmamız lazım. Biz bunun alt yapılarını yaparsak ilerleyen dönemde gelişmeler ilimiz için hayırlı olacaktır.