ÖZMEN: “HERKES ECZANE AÇAMAYACAK!”

ÖZMEN: “HERKES ECZANE AÇAMAYACAK!”
  1. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, ilaçlara yapılacak zammı MERHABA’ya değerlendirirken, eczacılık mezunu öğrencilerin de değişen yasa ile beraber artık eczane açmalarını zorlaştığını belirtti.

Değişen eczacılık yasasıyla birlikte eczacılık fakültesi mezunu gençlerin artık istedikleri yerde istedikleri zaman eczane açamayacaklarını söyleyen 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, bunun akabinde oluşabilecek olumsuzlukları da değerlendirdi. Yapımı süren oda binalarının da Mayıs ayı içerisinde tamamlanacağının müjdesini veren Başkan Özmen, ‘Odamıza yakışır bir hizmet binasına kavuşacağız’ dedi.

“ARTIK ECZANE AÇMAK ZORLAŞIYOR”

Eczacılık yasasında yapılan değişikliği açıklayan 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, “Geçtiğimiz günlerde açıklandı ve ilaçta yerlileşmeye gidileceği söylendi. Sosyal Güvenlik Kurumu, ithal ilaçların bazılarını ödeme kapsamının dışına çıkardı. Tabi yerlileşme inşallah başka sıkıntılar getirmez yanında diye düşünüyoruz. Eczanelerle ilgili yasa değişti. 3 bin 500 kişiye bir eczane hedefleniyor. Bu senenin sonunda, bir sonraki sene mezun olacaklar gelmeye başladı. Bunlar istedikleri yere istedikleri zaman eczane açamayacaklar. Bir sene staj yapmak zorundalar. Yasaya bir madde konuldu ve bugünün değerinde verilecek maaş 1,5 asgari ücretten az olamaz denildi. Staj yapacak kişiye bu ücret verileceği zamanda 3 bin 500, 4 bin gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Asgari ücretteki hızlı artış, yasadaki o maddeyi de sarstı. Bu arkadaşlara staj yapabileceği eczane bulmakta sıkıntı çekeceğiz. Bir sene çalışacak biri için bir çok eczane 3-4 bin lira aylığı gözden çıkaramaz” dedi

“CANSUYU OLDU”

Balıkesir Devlet Hastanesi’nin çevresindeki eczanelerin yaşadığı sorunlara değinen Başkan Özmen, “Balıkesir’imizde pek çok sıkıntılar mevcut. Özellikle Atatürk Devlet Hastanesi. Sanırım ismi yine değişti Şehir Hastanesi oldu. Yani orası bize bir sürü sıkıntı yarattı. Balıkesir Devlet Hastanesi’nin pek çok doktoru Atatürk Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Balıkesir Devlet Hastanesi’nin etrafındaki eczaneleri de bu ciddi anlamda vurdu. Geçtiğimiz günlerde bu yanlıştan kısmen de olsa dönüldü. Bazı hekimler tekrar Balıkesir Devlet Hastanesi’ne döndüler. Oradaki eczacılarımız da nispeten tekrar cansuyu buldular. Biraz da olsa nefes alabildiler” ifadelerini kullandı.

“BEN BİLE BULAMADIM!”

Atatürk Devlet Hastanesi’nin yapısının karışık olduğunu belirten Başkan Sertaç Özmen, “Atatürk Devlet Hastanesi’nde de belli başlı sıkıntılar var. Biz akademik olsak da halkın içindeyiz. İş yerlerimiz kaldırımın üstünde yani üst katlarda değil. Dolayısıyla şehrin, halkın nabzını tutuyoruz. Vatandaşlarımız büyük komplekslere alışık değil. Atatürk Devlet Hastanesi de oldukça karışık. Hastane, vatandaşların bulabileceği şekilde değil. Ben de bir hastaya gittim. ‘Şu yolu, sarı çizgiyi takip et’ dediler. Takip ettim yol boyunca ama girdiğim kapıdan 50 metre ilerden çıktım. Yeterli aydınlatma bilgileri yok. Büyük olduğu için dağınık ve yoğun. Acili de revize ediyorlar. Acile hasta getirdiğimiz zaman aracı park edip 200 metre yürümek gerekiyor. O ayrı bir sıkıntı. Otoparkın girişi var ama çıkışı yok. Orada tur atmak zorunda kalıyor vatandaşlar. Bu hastanenin sıkıntılarından biri” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR ÇOK YÜKSEK”

Atatürk Devlet Hastanesi çevresinde eczaneler için uygun yerler yapılmadığını söyleyen Başkan Sertaç Özmen, “Hastane yapılırken bizim eczanelerimiz için uygun alanların yapılması da ihmal edilmişti. Medikal, optik ve eczanelerimiz için hiçbir şey düşünülmemiş. Üstelik inanılmaz yüksek fiyatlara yerler kiralanıyor. Şu anda yapılan her yerin fiyatları Balıkesir ortalamasının çok üzerinde. O da tabi mal sahiplerini sevindirse de bu işi yapacak insanları ciddi sıkıntıya sokuyor. Ortada öyle bir sıkıntımız var” ifadelerini kullandı.

İLAÇLARA ZAM MI GELECEK?

İlaçlara yapılacak zammı değerlendiren 30. Bölge Balıkesir Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, “Son dönemde ilaç fiyatlarının da zamlanacağı söyleniyor. Yüzde 20 oranında bir zam geleceği ifade edildi. Geçen 17 Aralık’ta 200 ilaca zam gelirken 197 ilacın da fiyatı düştü. Biz Türk Eczacılar Birliği’ne bağlı olan odalar olarak ilaç fiyatlarının çok yüksek olmasına karşıyız. Karşıyız ama her şeyin de bir hakkı var. Her yılın sonunda gider kalemlerimiz yüzde 20 yüzde 30-40 artıyor. Üç sene önce 900 lira olan asgari ücret bugün bin 600 lira. İki elemanınız çalışıyorsa artı bin küsur lira fazladan para ödüyorsunuz. Üç sene önce 10 lira olan ilaç bugün 7-8 lira. Biz de satış üzerinden karlılık hesabı yapıldığı için aramızdaki makasta giderler artarken gelirler de aynı yönde düştüğü için makasımız çok açıldı” şeklinde konuştu.

“ONLAR İÇİN BULUNMAZ FIRSAT”

Başkan Sertaç Özmen, “Biz gelen reçeteyi elimizde ilaç varsa veriyoruz ve hiçbir hastamızı geri çevirmiyoruz. Ama verdiğimizin ilacın yerine pek çok ilacı depolardan temin etmemiz şu an mümkün değil. Depolarda firmadan temin edemiyor. İlaç fiyat kararnamesinde diyor ki; ‘Fiyat artışları 45 gün önceden açıklanır’ 45 gün önceden zam alacağını bilince ilaç firmaları sevkiyatları durduruyorlar. Benim eczanemde onu saklama şansım yok. Bir reçeteyi karşılamak için o ilacın o reçetenin içindeki payı düşüyor. Biz de yaşamak zorundayız. Karşılıyoruz. Üç-beş gün olsa depo da elindekini saklayamaz ama 45 gün gibi bir süreç var. Bu da oldukça uzun. Sağlık Bakanlığı buna bir an evvel çözüm bulmalı. Tüm kurumlarla oturup asgari müşterekte çözüm üretilmeli. İlaç firmaları da sıkıntıda olduğu için bunlar onlar için bulunmaz bir nimet oluyor” şeklinde konuştu. Ali Osman Ata