PAZARIN BEREKETLİ ÜRÜNLERİ

PAZARIN BEREKETLİ ÜRÜNLERİ

Balıkesir’in doğal ürünleri semt pazarlarındaki yerlerini alırken, Pazar esnafı ev yapımı taze turşuları, salçaları, erişteleri de semt pazarlarına getiriyorlar. Balıkesir’e özgü lezzetleri vatandaşlarla buluşturan esnaf MERHABA’ya konuştu.

Köyde sütünü, sebzesini üreten kadınlar, evde yaptıkları taze salçaları, erişteleri, turşuları da Pazar tezgahlarına getiriyorlar. Organik yumurtalar, ev yoğurtları ve Balıkesir’in lezzetli ürünlerini vatandaşlarla buluşturan Pazar esnafı, pazardaki son durumu MERHABA’ya değerlendirdiler. Balıkesir’in meşhur köy ekmeğinin sırrı, ev yapımı salçanın tarifi ve çok daha fazlası haberimizde…

Nurcan Arabacı: Atköy Ekşi Mayalı tam buğday ekmeği 5 lira. Tam buğday ekleri üç diğer bütün ekmekler ise 5 liradan satılıyor. Karamanköy yüzde yüz ekşi mayalı ekmeklerimiz de var. Ekmeklerimiz el yapımı, sağlıklı. Bakkallarda satılan normal ekmeklere göre hem daha doyurucu hem de ekonomik. Bir büyük köy ekmeği yaklaşık 4-5 günde tüketilebiliyor. 15 güne kadar da dayanıyor. İlk günkü gibi taze kalıyor. Bu ekmeklerin en önemli özelliği ekşi maya kullanılması.

Ayşen Aral: Yüzde yüz tam buğday ekmeklerimiz var. Balıkesir’e özgü olan ekmekler daha sağlıklı. Köylerde üretiliyor. Tam buğday unu kullanılıyor. Hiçbir katkı maddesi yok. Hem sağlıklı hem de ekonomik. Evlerde uzun süre kalabilir. 15 gün buzdolabında saklansa bozulmaz ilk günkü tazeliğini korur. Bir sürü para verip tadı bile alınmayan ekmeklerdense bu tam buğday ekmeklerimiz çok daha lezzetli.

Ferda Alkan: Ben 20 yıldır pazarcılık yapıyorum. Karamanköy’den geliyorum. Bahçemde ürettiğim ürünleri getiriyorum. Kendi mayaladığım yoğurt var. Süt, ıspanak, bal kabağı, bal gibi ürünlerimiz var tezgahımızda. Arıcılıkla da uğraşıyoruz. Balın kilosu 20 lira. Doğal ve organik ballar. Marketlerde yüksek fiyatlarla satılan ürünlerdense pazarda sattığımız doğal gıdaların çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Meral Aycın: Gökköy’de oturuyorum. Hep kendi yetiştirdiğim ürünleri getiriyorum. Hamurişlerini elimde yapıyorum. Taze bakla otlarımız var. Bu otlar salataya doğranıyor. Ev turşularımız var. Evde kendi bastığım turşular da çok ilgi görüyor. Ev salçası, yaprak, bal gibi ürünlerimiz de en çok satılanlardan. Bakla otunun demeti 1 TL, salça 15 TL, ballar 25 TL, kabak 2 TL. Fiyatlarımız uygun olmasına rağmen satışlar çok ağır ilerliyor. Marketler bizi de etkiledi. Orada tüm ürünler var diye vatandaş gidip kurusunu da yaşını da alıyorlar.

Nagihan Şen: Ben yaklaşık 4 yıldır pazarcılık yapıyorum. Konakpınar Taşköy’den geliyorum. Bizim köyün tahıl ürünleri meşhurdur. Hem lezzetli hem de doğal, katkısız. Bizim kendi ürünümüz. Fiyatlarımız normal. Kendi ürünümüzü çıkardığımız için karı da bize kalıyor. Susam 2 lira, kuru fasülye 10 lira, Barbunya 8 TL ve badem 10-15 lira arasında değişiyor. Fiyatlarımızın da uygun olmasına rağmen pek hareketlilik yok pazarda.

EV SALÇASI NASIL YAPILIR?

Öncelikle taze domatesler yıkanarak işe başlanır. Domateslerin yeşil sapları çıkarılır ve dört eşit parçaya bölünerek tencerenin içine dizilir. Aralarına tuz serpilir. Kapağı kapalı bir biçimde en az 8 saat, en fazla 3 gün kadar bekletilir. Çekirdek ve kabuklarında da arındırılır. Onlardan ayırmak için geniş bir süzgeçten geçirilir ya da kevgir kullanılır. Geleneksel yöntemlerle yapmak isteniyorsa elle sıkılarak da yapılabilir. Ardından domateslerin taban kısmında kalan suyu tülbent yardımıyla süzdürülür. Bu suyu süzdürmek ekşimeyi önleyecektir. Tülbentin üzerinde kalan koyu kısmı geniş bir tepsiye aktarılır. Kalan tuz içerisine ilave edilir. Bu karışım 3-4 gün boyunca, fazla suyunu çekip kıvam alana kadar güneşin altında karıştırıla karıştırıla salça haline getirilir, kavanozlara aktarılıp, tüketilir. Kamil Akyürek