Balıkesir'de Kahvehane Kültürü: Bakın Eskiden Nasılmış

Balıkesir'de kim hangi kahvededir diye nasıl anlaşılırmış? Taş Kahve’nin müdavimleri kimlermiş ve ne işler konuşulurmuş? Balıkesir’in mahalle kahvelerindeki o samimi sohbetler hâlâ kaldı mı?

Balıkesir'de Kahvehane Kültürü: Bakın Eskiden Nasılmış

Balıkesir’de mahalle kahvehaneleri, yıllar boyunca yalnızca çay içilen, vakit geçirilen yerler olmadı; insan ilişkilerinin, mahalle kimliğinin, toplumsal hafızanın merkezi oldular. İnsanlar Balıkesir’de birini tanımak isterse, önce “sen nerede kahveye çıkarsın?” sorusunu sorar, kahvehanesini öğrenmeye çalışırdı. Çünkü o kahvehane, o kişiyle ilgili güvenilir bir referanstı.

Balıkesir'de Kahvehane Kültürü: Bakın Eskiden Nasılmış
1930 (kaynak: mazidekibalikesir)

Vicdaniye, Toygar, Bağlar Sokağı: Kalplerdeki Mekanlar

Balıkesir’in Vicdaniye Mahallesi’ndeki kahvehaneler, Yenisu Caddesi üzerinde yıllardır aynı yerde sohbetin, dostluğun kesim noktası olmuştur. Eskiden, Avcılar Kulübü karşısındaki kahvehaneler de “mahallenin sesi” gibi hissedilirdi. Toygar Camisi etrafındaki kahveler, Alihikmetpaşa, Oruçgazi, Maltepe gibi mahallelerden gelenlerle dolup taşardı.

Bağlar Sokağı ise Balıkesir’de özel bir yerdi. Uzunluğu, içinde barındırdığı kahveler ve özellikle kent dışından gelen inşaat ustaları, kalfaları, ameleleriyle adeta iş dünyasının da toplandığı sosyalleşme noktası olmuştu.

Mahalle Kahvelerinde Gündem, Muamma, Sohbet

Balıkesir kahvehanelerinde, sadece işten, kazançtan değil; mahalledeki olaylardan gündemdeki politikaya kadar her şey konuşulurdu. Bir kişinin nasıl biri olduğu, hangi kahveye “devamlı çıktığı” ile anlaşılırdı. Yeni gelen bir kişi varsa, kahvehaneler aracılığı ile “kimdir, ne işler yapar” gibi bilgiler toplanırdı. Bu sayede, Balıkesir’de insanlar hem sözü hem kimliği “kahvehaneden” öğrenirdi.

Balıkesir'de Kahvehane Kültürü: Bakın Eskiden Nasılmış - 4. resim
1968 (kaynak: mazidekibalikesir)

Geçmişle Bugün arasında Bir Köprü

Bugünün Balıkesir kahvehaneleri hâlâ var; ama eskisi gibi mahalle sohbetinin sıcaklığı her yerde hissedilmiyor. Okey, domino gibi oyunlar çoğaldı; bazen saatlerce duran sessizlikler yerine kulak arkası edilen sohbetler var. Ama Vicdaniye kahveleri, Bağlar Sokağı’ndaki mekanlar, Toygar çevresi hâlâ eski sıcaklığı taşıyor.

Balıkesir'de Kahvehane Kültürü: Bakın Eskiden Nasılmış
1935 (kaynak: mazidekibalikesir)
Kaynak: Haber Merkezi
balıkesir tarihi Mahalle kahvehane