Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Sağlık İpuçları

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme tavsiyeleri ön plana çıkıyor. 29 Mayıs Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hicran Köremezli Aksan, 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayında oruç tutacak kişilere yönelik önemli bilgiler verdi.

Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Sağlık İpuçları

Ramazan Ayinda Oruc Tutmanin Saglik Ipuclari 1

Öncelikle Sağlık Kontrolü Şart

Aksan, özellikle kronik hastalığı olan veya farklı sağlık sorunları bulunan bireylerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti. Ancak sağlıklı bireyler için orucun, vücuda dinlenme ve yenilenme fırsatı sunduğunu vurguladı.

Sahurun Önemi ve Beslenme Çeşitleri

Sahur yapmanın önemine değinen Aksan, bu öğünün bir kahvaltı gibi algılanabileceğini ifade etti. Sahurda, tok tutma özelliği olan protein açısından zengin besinlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekti. Az yağlı peynir, yumurta, yoğurt, ve süt gibi gıdaların önerildiğini belirtti.

Mevsime Uygun ve Enerji Açığı

Aksan, sindirim problemlerini azaltmak için mevsime uygun sebzelerin, enerji açığını kapatmak için ise çiğ badem ve ceviz gibi besinlerin sahurda tüketilebileceğini aktardı.

İftar Sofrasında Beslenme Dikkatleri

İftarda uzun süreli açlığın etkisiyle kan şekeri düşmesi ve susuzluğa dikkat çeken Aksan, iftar açılışında bir hurma ve bir bardak su ile başlanmasını önerdi. İftarda çorba ile başlanıp ana yemeğe 10-15 dakika beklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yemeğin küçük lokmalar halinde, yavaşça ve çok çiğneyerek yenmesini önerdi.

Sıvı Tüketimi ve Tatlı İhtiyacı

İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine dikkat çeken Aksan, günde 8-10 bardak su içmenin önemine değindi. Sahurda ise 3-4 bardak su içmenin yeterli olacağını belirtti. Tatlı ihtiyacı duyulduğunda ise iftar sonrası meyve veya haftada 1-2 kez sütlü tatlıların tüketilebileceğini aktardı.

Hareket ve Aktivite Önerileri

Aksan, iftardan sonra 1-1,5 saat sonra hafif veya orta tempolu yürüyüşün sağlık açısından faydalı olduğunu belirtti. Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın önemine değinen Aksan, bu sürecin vücut için bir dinlenme ve yenilenme fırsatı sunduğunu vurguladı.

Haber: AA

Susuzluğun Bedene Etkilerini Hafife Almayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu