GündemKöşe Yazıları

Ruh Halin Ne İse O Yaştasın

Ruh Halin Ne İse O Yaştasın

Yeni tanışmalarda sorulan sorular vardır hani özellikle de “kaç yaşındasın” ve genelde de “kaç yaşında gösteriyorum” diye cevaplanan. Aslında kolay gibi görünen zor bir sorudur bu çünkü bazıları için hassas noktadır. Hele de yaş ileri bir yaşta ise. Kimileri söylemek istemez, kimileri küçültür yaşını, kimileri de gayet öz güvenle bir çırpıda söyler yaşanmışlıklarının toplamını.

Eğer görüntü yaşınız, doğum yaşınızdan küçük gösteriyorsa haliyle mutlu olursunuz ve hemen bir gülümseme belirir yüzünüzde. Ya tersi olursa yani görüntü yaşınız, doğum yaşınızdan büyük gösteriyorsa işte o zaman durum fena olur eğer bu konu sizin için önemli ise.

Sizce gerçek yaş hangisidir? Aynaya baktığınızda kendinizi bir gün yaşlanmış gibi bir gün gayet genç gördüğünüz oluyor mu? O farklı görüntüler sizde hangi duyguları hissettiriyor? Bunun sebebi nedir diye hiç düşündünüz mü? Zaman kavramı biz ölümlü insanların algısında olan bir kavram olduğuna göre o halde ölümsüzlüğün yaşı yok demektir. Bu durumda eğer insanoğlu yaşsız olduğuna inansaydı sonuç ne olurdu?

Yaklaşık yedi sene önce Sümela Manastırından aşağıya bakarken kendimi ölümsüz hissetmiştim. O gün çekilen resimlerdeki görüntümle, geçen zaman içindeki görüntümün arasında fark olmayışı beni bir hayli etkilemişti o günden sonra. Ya da bana öyle geliyor olabilir. Nedeni her ise yaşsız yaşamanın mutluluk verici olduğunu fark etmem diyelim biz buna.

Doğum yaşı ile ilgili tahminde başarısızım çünkü insanların fiziksel görüntülerinden çok gözlerindeki ışık dikkatimi çekiyor. Bu nedenle de insanlar kendilerini nasıl hissediyorlarsa ben de o yaşta görüyorum. Mutlu, neşeli, hareketli insanların etraflarına yaydıkları enerji gökkuşağı gibi olduğu için onları genç görmemin sebebi de bu zaten.

Doğum yaşınız ne olursa olsun sonuçta herkes hissettiği yaşı yaşıyor ya da yaşamalı diye düşünüyorum. En önemlisi de “El ne der” baskısı hissetmeden. Kimseye bir zarar vermiyorsanız eğer “yaşının adamı ol” tenkitine kulak vermek de zorunda değilsiniz. Bir tek hayatınız var ve onun mimarı da sizsiniz. Zira yaşamınızın parmaklıklar arkasında olmamasının hakkını veremezsiniz başka türlü.

Ruh halinizin yansıttığı yaşta olmayı tercih ediyorsanız eğer, o halde ruh halinizi yüksek tutacak birkaç öneriye ne dersiniz? Mesela düzenli egzersiz yapmak, hareketli ve ilham verici müzik dinlemek, seveceğiniz bir hobi edinmek, gülümsemek,  yardım etmek, sosyal bağları aktif tutmak, neşeli insanlarla birlikte olmak, zamanı faydalı işler için kullanmak ve bütün bunları yapabildiğiniz için şükretmek. Aslında ne kadar da yapılabilir öneriler değil mi?

Eminim ki sizlerin de bu saydıklarıma ekleyeceğiniz bir sürü önerileriniz vardır. O zaman bütün bunları yaşam şekli haline getirerek daima genç hissetmek için “merhaba ruh yaşım, merhaba hayat” diyelim mi gülümseyerek?

 Demet TOK

Şair/Yazar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu