Köşe Yazıları

Saç Mezoterapisi

Değerli okurlar,
Geçen haftaki yazımda “Saç Dökülmeleri” nden bahsetmiştim, bugün ise saç dökülmesi tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan “Saç ya da diğer adıyla Saçlı Deri mezoterapi” sinden bahsedeceğim.
Öncelikle mezoterapinin tanımını yapacak olursak; “Mezoterapi” derinin dermis ve hipodermis tabakalarına çeşitli uzunluktaki iğnelerle amaca uygun ilaç karışımlarının özel bir teknikle enjeksiyonudur. Saçın ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, aminoasitler ya da ilaçların saçlı deri içine direkt olarak enjekte edilmesi işlemidir. Özel kokteyller ile saçlı deriye vitamin, mineral takviyeleri yapılır. Bu bölgenin mikro kan dolaşımı artırılır. Ayrıca bazı mezoterapi solüsyonları dihidrotestosteron hormonunu nötralize eder ve kılın tekrar gelişmesine zemin hazırlar. Saç ve saçlı deriye dışardan sürülen ürünlere göre etkinliği karşılaştırılamayacak kadar üstündür. Mezoterapi dökülen saçlara gelişebilecekleri doğal ortamı sağlayarak sorunun düzelmesine yardımcı olur.
Mezoterapinin en sık kullanıldığı hastalık “alopesi” dediğimiz saç dökülmeleridir. Geçen haftaki yazımda bahsettiğim üzere saç dökülmelerinin çok fazla nedeni mevcuttur. Her saç dökülmesinde “mezoterapi” kullanılmaz. Bu nedenin uzman Dermatoloji hekimi tarafından saç dökülmenizin nedeni araştırılıp anlaşıldıktan sonra gerekli olduğu takdirde saçınıza mezoterapi tedavisi uygulanacaktır.
Mezoterapi saç dökülmesinin yanı sıra saçlı deriyi ilgilendiren çeşitli deri hastalıklarında da kullanılabilen bir yöntemdir. Ancak her konuda olduğu gibi bu işlem de ne yazık ki denetimsiz olarak işinin ehli olmayan kişilerce uygulanmaktadır. Devlet kurumlarının ödemediği ve maliyetli bir uygulama olduğu için hastalarımızdan Dermatoloji hekimlerinden başka kişilere mezoterapi yaptırmamalarını özellikle belirtmek isterim. Çünkü bu hem sağlığınızı tehdit etmekte, hem de zaman ve para kaybı anlamına gelmektedir.
Saçlı deri mezoterapisi; gebelik, emzirme dönemlerinde ve şeker hastalığı olanlarda kesin olarak yapılmamalıdır. Eğer kişide uygulanan ilaçlara karşı duyarlılık varsa kişide işlem sonrası ölüme kadar gidebilecek alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle kesin olarak uygun koşullar sağlandığında uygulanmalıdır. Eğer işlem yapılacak bölgede herhangi bir enfeksiyon varsa kesin olarak uygulanmamalıdır. Asepsi kurallarına çok dikkat etmek gerekmektedir. Güzellik salonlarında ya da ev ortamında kesin olarak uygulanmamalıdır.
Değerli okurlar; mezoterapi tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de hem hasta hem hekimler arasında popülaritesi artan bir yöntem haline gelmiştir. Ancak istenilen sonuca ulaşmak için öncelikle mutlaka hekim kontrolünde uygun endikasyonun belirlenip, işlemin daha sonra uygun koşullarda yapılması gerekmektedir.
“Derinizi Dermatologlara emanet edin” ve “sağlık içinde kalın”.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu