Sağlık İçin Su Tüketimine Dikkat
Sağlık için as tüketimine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, yaz aylarında sağlığın korunması için susama hissi olmasa bile günde en az 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık İçin Su Tüketimine Dikkat
Sağlık için su tüketimine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, sağlığın korunması için susama hissi olmasa bile günde en az 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, havaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bazı önemli uyarılarda bulundu.
Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kalp, şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten Gönen, mineral içeren bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Mineral ve Tuz Kaybına Dikkat
Gönen, ayrıca terleme nedeniyle vücutta tuz ve mineral kaybı yaşanacağını, bu nedenle tuz diyeti önerilen hastalar haricindekilerin ayran gibi tuzlu içecekler tüketmeleri gerektiğini belirtti. Susama hissinin vücudun su ihtiyacını gösterdiğini dile getiren Gönen, susamasa bile en az 2,5 litre su içilmesini tavsiye etti. Ayrıca serinleme amacıyla alkollü ve asitli içeceklerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Gönen, bu içeceklerin vücudun su kaybını artırabileceğine dikkat çekti.
Gönen, ayrIca bu durumun yaz ayında dahada çarpıcı hale geldiğine değindi. Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerin beyinlerindeki ısı ayarlama merkezinin bozulabileceğini ve güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Yüksek ateş, terleyememe, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve cildin kuruması gibi belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini ifade eden Gönen, tedavi yapılsa bile güneş çarpmasında ölüm oranının yüzde 20 olduğunu söyledi.
Klima Kullanımına Dikkat
Gönen, klimaların doğru kullanılmasının önemine de dikkat çekti. Özellikle kalabalık ortamlardaki klimaların filtrelerinin temizlenmesi gerektiğini, aksi takdirde enfeksiyon hastalıklarına yol açabileceğini belirtti. Gece uyurken ise klima kullanmak yerine rüzgarın içeri girmesi için kapı ve pencerelerin açılmasının daha iyi olacağını söyledi.
İlk Yardım ve Önlemler
Sıcak bitkinliği ve sıcak krampı gibi rahatsızlıklara karşı da uyarılarda bulunan Gönen, bu durumlarda yapılması gereken ilk yardım müdahalelerini anlattı. Sıcak bitkinliğinde hastanın serin bir yere alınarak suyla ıslatılması veya vantilatörle serinletilmesi gerektiğini belirtti. Sıcak kramplarında ise kişinin en az 12 saat dinlenmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen’in uyarıları, yaz aylarında sağlıklı kalmak için önemli ipuçları sunuyor. Bu tavsiyelere uyarak sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunmak mümkün.
Güneş Çarpmasına Karşı 6 Etkili Yöntem
AA