Sanat Ustaları

Terziler Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkârları Oda Başkanı Kazım Avcı terzilik mesleğinin Balıkesir’deki durumunu değerlendirerek,”530 Oda üyemiz ile şehrimizde Balıkesirlilere hizmet etmekten mutluyuz dedi.”
Terzilik güzel sanatların emek ve bilgi isteyen bir meslek kolu. Herkes tarafından yapılamaz. Bilgi, deneyim, el becerisi ister. İnsanların bu mesleği sevmesi gerekiyor. Mesleği öğrenen ama dükkân açamayan arkadaşlarımız var. Kalfa, yardımcı olarak bu meslekten ekmek doyuruyorlar” ifadelerine yer verdi.
Unvan değişikliği yapan tek oda
Terziler Odası Başkanı Avcı “Bir işi 1TL, 10 tl yada 100 tl gibi fiyatlara da yaparsınız . Çünkü el emeğidir. Sanatın tarifesi olamaz” dedi. Oda olarak ,Türkiye’de ilk unvan değişikliği yapan odayız diyen Başkan Avcı, “Odamız, 1947 yılında terziler cemiyeti olarak kurulmuş. Uzun bir müddet de terziler cemiyeti olarak devam ettikten sonra terziler derneği adı altında faaliyetini yürütmeye başlamış. 1992 yılına kadar terziler derneği olarak devam etmiş. 1992 yılında çıkan bir yasa ile Terziler Oda unvanı almış. 1996 yılında odanın unvan değişikliğinde kendimiz şu anki mevcut yönetim kurulu arkadaşlarımla beraberdik. 1996 senesinde Genel Kurulda. Bakanlık müsaadesi ile Terziler Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak unvan değişikliği yaptık. Türkiye’de ilk unvan değişikliği yapan odayız. Bu bakımdan öncü bir odayız. 1993 yılında seçilerek Oda Başkanı oldum. O günden bu yana başkanlığım devam ediyor. Benden önceki başkanlar 8 tane. Ben 9.’cu Başkanım” dedi.
“Üye sayımız 530”
Terziliğin güzel sanatların emek ve bilgi isteyen bir meslek kolu olduğunu vurgulayan Avcı, “Konfeksiyon imalatı ve satışı yapan arkadaşlarımız da odamız bünyesinde kayıt etmeye başladık. Şu anda oda üye sayımız 530. Terzilik güzel sanatların emek ve bilgi isteyen bir meslek kolu. Herkes tarafından yapılamaz. İnsanların bu mesleği sevmesi gerekiyor. Mesleği öğrenen ama dükkan açamayan arkadaşlarımız da kalfa, yardımcı olarak bu meslekten karınlarını doyuruyorlar” ifadelerine yer verdi.
“Alt yapımız sona erdi”
Başkan Avcı, “ Şu anda terzilik mesleğinin içinde olan meslektaşlarımız her ne kadar konfeksiyon mağazaları nedeni ile sıkıntılar yaşıyorsa da iş dikiş yapabilmekte. Müşteri memnuniyeti ve iyisini sunabilmekte’ dedi.Bu işi yapan ve siparişe göre dikiş yapan arkadaşlarımız azalıyor. 15 seneden bu yana bir ustamızın yanından bir kalfa ayrılıp da iş yeri açmadı. Alt yapımız artık yok.Bitti. Mevcut işi bilen arkadaşlarımız işi devam ettiriyorlar. Bu sipariş üzerine çalışan arkadaşlarımızın da işleri iyi. Şu anda onlar da ekonomik şartları iyi olan üşterilerle çalışabiliyorlar.
ESKİDEN YARIŞIRDIK
Bir terzi kolay yetişmiyor diyen, “Güzel sanatların bir koluyuz. Bir ustanın yanında 8-10 sene hizmet vereceksin. Onun karşılığında bir hedefiniz, başarınız, çevreniz, olacak. Çevreniz geniş olacak ki sizi ayakta tutacak, reklamınızı yapacak. Ayrıca işinizden memnun olacak. Önceden siz iyi dikmezseniz başka bir alternatifi de vardı diğer terziye giderdi. Bizim kuşak müşteri memnuniyeti üzerine kurulu bir kuşaktı. Para kazanmak için yarış vardı.
Terzilerimiz şuanda daha çok tamirat, tadilat yapıyor ve ancak bu şekilde para kazanabiliyorlar. Ucuz yapıyorlar. Biz de onların ucuz yapmaması için bir tarife çıkardık. Aslında sanatın tarifesi olamaz. Bir işi 1 liraya da yaparsınız, 10 liraya da yaparsınız, 100 liraya da yaparsınız . Çünkü el emeğidir. Kriterleri vardır. 1 saatte de dikersiniz, 8 saatte de dikersiniz. Onlar için bir tarife yoktu ancak üyelerimizin isteği doğrultusunda bir tarife çıkardık. Sadece tamirat tadilat yapanlar için geçerli bir tarife. Ceket astarı dikimi, pantolon paçası, daraltılması, fermuar değiştirilmesi, kemer daralması gibi 30-40 çeşit yapılacak olan işleri tarifelendirdik. Arzu eden arkadaşlarımıza veriyoruz. Kahveciler, berberler, lokantacılar gibi artık bizim de tarifemiz var. Zorlama yapmıyoruz. Elbise, manto, pantolon dikiminin tarifesi yok. Bunlar terziliğin kendi sanatına göre, emeğine karşılık fiyat belirler. Müşteri ile karşılıklı pazarlık yapıp olur. Kendi isteğine göre değişir” dedi.
“Üyelerimizin yüzde 38’i de bayan”
Üyelerin yüzde 38’in bayan olduğunu dile getiren Avcı, “Şu an üyelerimizin yüzde 20’si tadilat tamirat yapıyor. Yüzde 10 piko nakış işi ile iştigal oluyor. Yüzde 30 konfeksiyon satışı yapıyor. Kuru temizleyicileri bizden aldılar. Çamaşır ve halı yıkamacılar var. Onlar da eskisi gibi iş yapamıyor. Okullardaki öğrenciler varken onların işleri çok güzeldi. Üyelerimiz memnundu ama okulların kapanması sıkıntı yarattı.’ dedi.
Artık Kazanma Zamanı
KDV ile ilgili olarak Avcı, “Artık seçimler sona erdi. Referandum bitti. Ülkemize hayırlı olur inşallah. Bizim istediğimiz ekonominin düzelmesi. Piyasalara bir rahatlama gelsin. Küçük esnaf ve sanatkâr gerçekten çok sıkıntılı bir durumda. Özellikle küçük dükkanlar çok darda. Bunlara devletimizin KDV’ler ile ilgili çalışmaları var. Türkiye esnaf ve sanatkarlar konfederasyonundan mükelleflere KDV ile ilgili olarak esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunları çözmesi ve bu kapsamda gerekli kanun baştan yazılması amacıyla maliye bakanlığınca bir çalışma başlatıldı. Bundan çok şeyler bekliyoruz. Kimi KDV yüzde 18, kimisi yüzde 1, kimisi yüzde 25. Uzun süredir alt birimlere böyle bir çözüm sunulmuyordu. İlk defa böyle bir olay oldu. Bundan da son derece memnunum”
“Kanunen çözülmesi gerekiyor”
Krediler konusunda üyelerinin mağdur olmasını istemeyen Avcı, “Destek anlamında yardım olmuyor. KOSGEB girişimcilik kursuna katılan arkadaşlarımız bilhassa gençler devletten 50 bin liraya kadar destek alıyorlar. Balıkesir’de zaten bu kurslar Türkiye genelinde. 1. sırada O bakımdan iyiyiz. Kursu bitirip KOSGEB aracılığı ile hibe kredisi kullanan arkadaşlarımız var. Faizsiz olarak olduğu için üyelerimiz müracaatını yaptı. Yüzde 90 müracaat edenlere kredileri çıktı. İsteyen kullandı. Ama burada şöyle bir sıkıntı var. Devlet destekli kredileri kullananlar bir daha kullanamıyor. KOSGEB kullanan üyelerimizin devlet destekli kredi kullanımlarının önünü tıkıyor. Bunun kanunen çözülmesi gerekiyor. Gerekli yerlere müracaatları da yapıldı. Gerekli çalışmalar da yürütülüyor. Bu konuda üyelerimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Bunun düzelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Devletimize teşekkür ediyoruz”
Yapılan uygulama ile küçük esnaf ve sanatkardan vergi alınmadığı için çok memnun olduklarını dile getiren Avcı, “Yok olmaya yüz tutmuş terzilik mesleğine devletimizin sahip çıkmasını istiyoruz. Bizim mevcut arkadaşlarımız vergi, Bağ Kur, SGK gibi yerlerden bize destek vermesini istiyoruz. Bu sene devlet onu da yaptı. Küçük esnaf ve sanatkardan vergi almadı. Bu konuda teşekkür ederiz. Küçük esnaf ve sanatkarlardan alınmayan verginin devamını diliyoruz. Üyelerimiz memnun. Devletimize de bu konuna da destek veriyorlar” şeklinde konuştu. Merhaba Haber Merkezi