Köşe Yazıları

Sedef Hastalığı Nedir? Tedavi Edilir mi?

Sevgili okurlar, 29 Ekim  “Dünya Sedef Hastaları Günü”  olması nedeniyle bu haftaki yazımın konusu  “Sedef hastalığı” ve bu hastalık ile ilgili merak ettikleriniz olacak.

Toplumda “Sedef hastalığı” olarak bilinen “psoriazis” oldukça sık görülen ve deride sedefi beyaz renkte kepeklenmeler ile seyreden bir hastalıktır. Tarihin en eski hastalıklarından biri olan  hastalık kronik yani uzun süreli  bir hastalık olup alevlenme  ve iyileşme dönemleri ile birlikte seyreder.

Gelin şimdi hastalarımın bana en çok sorduğu sorular üzerinden “Sedef hastalığı” ile ilgili güncel bilgilere 6 başlık altında göz atalım.

İlgili Makaleler

1.Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ortak eşya kullanımı ile ya da cilde dokunma ile bulaşmaz.

  1. Sedef hastalığının nedeni nedir?

Hastalığın tek bir nedeni yoktur. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sisteminin karşılıklı etkileşimi ile oluştuğu düşünülüyor. Ayrıca hastalığı arttıran stres, travma, yanık, bazı ilaçlar ve  enfeksiyonlar gibi tetikleyici faktörler vardır.

  1. Sedef hastalığı sadece cildi mi tutar?

Hastalığın gözle görülen belirtileri sadece ciltte olsa da aslında hastalık ciltten başka yerleri de tutar.  Sedef hastalarında tırnaklarda şekil bozukluğu, eklemlerde ağrı, eklem tutukluluğu, eklem şekil bozuklukları, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve obezite gözlenebilir.

  1. Sedef hastalığım var. Çocuğumda da bu hastalık çıkacak mı?

Anne ya da babada sedef hastalığının olması çocukta da mutlaka hastalık olacak anlamına gelmemektedir.

  1. Sedef hastalığının tedavisi var mı?

Sedef hastalığı tedavi ile kontrol edilebilir bir hastalıktır. Tedavi seçimi;  hastalığın tipi, yaygınlığı, hastada eşlik eden hastalıklar göz önünde bulundurularak yapılır. Hastalıkta başarı ile kullandığımız çok yeni ve modern tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Sonuçlar yüz güldürücüdür.

  1. Sedef hastalığında bitkisel ilaçlar işe yarar mı?

“Bitkisel” adı altında satılan hiçbir ilacın kullanılmasını önermiyorum. Bu maddelerin cilde sürülmesi ya da vücuda alınması hastalığı daha şiddetlendirerek tedavinizi zorlaştırır.

Benim  “Sedef hastalığı” olan hastalarıma nacizane tavsiyem; internet üzerindeki “bitkisel otlar- çöpler-haplar”  ile iyileşme vaadi sunan;  hastalarımızı maddi ve manevi olarak suistimal eden kişilere dikkat etmeniz.  Sedef hastalığının tedavisi var ancak bu tedaviler tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastanelerde uygulanmaktadır.  Hastalığınız için yaşadığınız yerdeki Dermatoloji hekimlerine muayene olun. Sağlık ve sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu