Ender GÖKMEN

Sıfır Atık 5R Kuralı

Sıfır atık yaşam tarzını benimsemenin ilk adımları hayatınıza 5R kuralını uygulamaktan geçiyor. 5R kuralını; refuse (reddet), reduce (azalt), reuse (yeniden kullan), rot or replant (kompost yap, yeniden dik) ve recycle (geri dönüştür) olarak açıklayabiliriz. Şimdi bu 5R kuralının her bir adımının ne olduğuna ve günlük hayatımıza nasıl uygulayabileceğimize bakalım:

Reddet (refuse)

Adı üstünde, sıfır atık yaşamı başarmanın ilk adımı atık üretmemek. “Al, kullan, at” yaklaşımını benimsemiş doğrusal ekonomi modeliyle işleyen dünyamızda, atık üretmeden yaşayabilmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bu noktadaki en değerli çaba ise, atık üretecek her türlü yaklaşımı reddetmek. Alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Alışveriş yaparken dünyaya karşı sorumlu olduğunuzu unutmayın. Doğa dostu ve akıllı tercihler yapın. Paketlenmiş ürünleri tercih etmeyin. Mümkün olduğunca yerel üreticilerin paketsiz ürünlerini tercih edin

Azalt (reduce)

Sıfır atık yaşam tarzına ulaşmak için atılacak ikinci adım, daha az alışveriş yaparak gereksiz tüketimi azaltmak. Çok gerekli olmadığı sürece alışveriş yapmaktan kaçının.

Yeniden kullan (reuse)

Sıfır atık yaşam tarzına ulaşmak için atılacak bir sonraki adım, sahip olduklarımızı yeniden kullanmak. Tüketiciler olarak atık sahalarına daha fazla çöp göndermemek birincil sorumluluğumuz. Hatırlamak gerekir ki adeta bir hastalık gibi güzelim dünyamızı saran ‘tek kullanımlık ürünlerden önce de bir hayatımız vardı. Şimdi her gün karşımıza çıkan tek kullanımlık ürünlere, yeniden kullanılabilen ürün örnekleriyle karşılık verelim.

Kompost yap, yeniden dik (rot or replant)

Sıfır atık yaşam tarzına ulaşmak için atılacak bir sonraki adım kompost. Yeryüzüne kaynaklarını geri döndürebilmek için kompostlama gerçekten önemli bir adım. Bahçeli bir evde ya da apartman dairesinde yaşıyor olmanız fark etmeksizin yaşam tarzınıza uygun bir kompost yöntemi mevcut. Mutfak atıklarınızı değerlendirmek için bugün farklı kompost yöntemlerini araştırmaya başlayın! Kompost, temel olarak organik malzemelerin doğal olarak çürümesi ve gübreleşmesi olayı. Böylece bu organik malzemeler besin döngülerinde tekrar yerlerini alıyorlar.

Geri dönüştür (recycle)

5R kuralının son adımı geri dönüştürmek. Geri dönüşüm, sıfır atık yaşam tarzının büyük bir kısmını oluşturmuyor çünkü başarılı bir sıfır atık yaşam geri dönüştürülecek pek de bir atık bırakmıyor. Hem her atığın geri dönüştürülebilir olmamasından hem de geri dönüşüm sistemlerinin bu işlemi gerçekleştirirken enerji ve kaynak kullanmasından ötürü geri dönüşüm, doğa dostu yaşam tarzımızda son çare olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu