Ender GÖKMEN

Sigara izmaritlerinin bitki gelişimine etkisi

Her yıl trilyonlarca sigara izmariti, toprağa ve sulara karışarak doğal yaşamı zehirliyor. Yapılan yeni bir araştırma, doğaya atılan sigara izmaritlerinin bitkilerin gelişimi üzerinde yaptığı hasarı ortaya koydu.

Ecotoxicology and Environmental Safety dergisinde yayınlanan araştırmaya göre toprağa karışan sigara izmaritleri bitkilerin çimlenme başarısında ve yoncaların sürgün uzunluğunda yüzde 27-28 düşüşe sebep oluyor. Topraktaki izmaritler aynı zamanda bitkinin kök uzunluğunda yüzde 57 oranında kısalmaya sebep oluyor.  Çalışmayı gerçekleştiren Anglia Ruskin Üniversitesi akademisyenleri izmaritlerin, çimlerde çimlenmede yüzde 10 ve kök uzunluğunda yüzde 13 oranında düşüşe sebep olduğunu belirtiyor. Birçok sigara izmaritinde filtre olarak bir tür biyoplastik olan selüloz asetat lifi kullanılıyor. İçilmemiş sigaraların izmaritleri de toprağa neredeyse kullanılmış izmaritler kadar zarar veriyor. Bu da izmarit yapımında kullanılan maddelerin içilen tütünden arta kalan toksik maddeler olmadan bile ne kadar zararlı olduğunu gösteriyor.

Her yıl 4,5 trilyon sigara izmaritinin doğaya atıldığı tahmin ediliyor. Bu da izmariti, doğaya karışan en yaygın plastik atık durumuna getiriyor.  Araştırmacılar çalışmanın bir parçası olarak Cambridge civarında saha analizi yapmışlar ve metrekare başına 128 izmarit bulunan alanlara rastlamışlar.  Çalışmanın başyazarlarından Dr. Dannielle Green, araştırmayı çim ve yoncalar üzerinde yapma nedenleri olarak kentsel yeşil alanlarda en sık rastlanan bitkiler olmalarının yanında bu bitkilerin otobur hayvanlar tarafından en çok tüketilen bitkisel kaynak olmasını da gösteriyor. Beyaz yonca aynı zamanda polinatörler ve azot fiksasyonu açısından da oldukça önemli bir kaynak.

Green, sigara izmaritlerini yere atmanın sosyal olarak kabul edilebilir bir davranış olduğu için izmaritlerin doğaya verdiği hasar konusunda yapılan bilinçlendirici çalışmaların yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyor. Doğaya atılan sigara izmaritlerinin bitkilerin gelişiminde erken dönemde verdiği hasar konusundaki çalışmalar ise devam ediyor.

Kaynak: The Ecologist

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu