GündemKöşe Yazıları

Sınav Öncesi Hazırlık

Sınav Öncesi Hazırlık

Sınava girecek öğrencilere başarılar diliyorum. Her yıl ÖSYM için ter döken öğrenciler bu yılda iş yaşamlarına imza atacakları bir kariyer çizgisini çizerek geçecekler. Kazananda olacak kaybedende .Sevinende olacak üzülende. Şansımı seneye kullanırım diyende olacak bu yıl benim için herşey diyende…

Yaklaşık 2 milyon 700 bin üniversite adayının başvuruda bulunduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı, bu hafta sonu 26-27 Haziran tarihlerinde iki oturumla gerçekleştiriliyor. Yıl boyunca bu önemli sınava hazırlanan adaylar, istedikleri üniversite ve bölümlerde öğrenim görebilmek için ter dökecek.

*Sınava giriş belgesi mutlaka yanınızda olmalı. Renkli veya siyah-beyaz çıktı olabilir, belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunmalı.

*Nüfus cüzdanı, fotoğraflı kimlik kartı veya süresi dolmamış pasaportunuzun aslı yanınızda olmalı.

*Sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır olunmalı.

*Adaylar sabah oturumlarında 10:00 ‘dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise 15:30’dan sonra sınav salonlarına alınmayacak.

*Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış suyu yanınıza alabilirsiniz.

▪ Sınava 1-2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve psikolojik olarak sınava hazırlanmalısınız. Psikolojik olarak hassas olduğunuz sınav öncesinde özellikle zor bir konuya çalışmanız kafanızın iyice karışmasına ve moralinizin bozulmasına sebep olabilir.

▪ Sınavdan önce sakatlanmayla sonuçlanabilecek bazı sportif aktivitelerden, özellikle futbol ve basketbol maçlarından uzak durmalısınız.

▪ Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız da çok önemli.

▪ Sınavı bir ölüm kalım meselesi gibi gören aşırı panik içerisindeki arkadaşlarınızın tesirinde kalmamalısınız. Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaşlarınızın yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecektir.

▪ Sınav akşamı belgelerinizi mutlaka hazırlayın.

▪ Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görün.

▪ Sınavdan önceki gece çok erken uyumaya çalışmayın. Daha önceki zamanlarda olduğu gibi normal yatış saatinde uyumaya özen gösterin. Erkenden uyumaya çalışmanız, sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir.

▪ Sınav öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da iyi bir kahvaltı yapmanız çok önemli. Fakat bu kahvaltı midenizi bozacak şekilde olmamalı. Bazı aileler sınav sabahı “çocuğumun zihni açılsın” diye öğrenciye ziyafet formatında kahvaltı yaptırır. Hâlbuki bu tarz bir kahvaltı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyinizin de iyice artmasına sebep olacaktır.

▪ Sınavda rahat edebileceğiniz bir kıyafeti tercih edin.

▪ Çok özel bir probleminiz yoksa sınava ailenizle birlikte gitmemeniz daha mantıklı olacaktır. Her ne kadar aileler psikolojik destek amacıyla çocuklarıyla birlikte sınav yerine gitseler de, aslında bu durum öğrencinin sınav heyecanını iyice tetiklemekten başka bir şeye yaramamaktadır. Fakat ailenizin sizinle birlikte sınav yerine gelmesi sizde bir baskı oluşturmadığı gibi sizi rahatlatıyorsa, bu durumda ailenizin sizinle birlikte gelmesinin elbette ki bir sakıncası olmayacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu