GündemTürkiye Gündemi

Siz Hiç Böyle Bir Köşk Gördünüz mü?

Siz Hiç Böyle Bir Köşk Gördünüz mü?

Şehrin küçük meydanlarından biri. Çevresinde Hacı Ali Camii ve Hamidiye Kütüphanesi var. Birde insanların nefes almak için kısa molalar verdiği oturma bankları…

Tarihi eser niteliği taşıyan binaların çevresine yapılan büyükçe trafolar şehre kötü görünüm kazandırıyor. Merkezde olduğu için oturulacak banklarında olduğu mini meydan alanına konan bu trafo ise oldukça dikkat çekici. Çevre esnafı tarafından da beğenilmiyor ve ayrıca tepkiyle karşılıyorlar.

“Beton Köşk Tipi Trafo”

Karesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Mimar Süleyman Cengiz Dikici Balıkesir’de imar konularına dikkat çekti. Dumlupınar mahallesinde bulunan Hacı Ali Camii ve ayrıca Hamidiye Kütüphanesine bitişik inşa edilen “Beton Köşk” tipi elektrik trafosuna tepki gösterdi.

Hacı Ali Camii ve ayrıca Hamidiye Kütüphanesine bitişik inşa edilen “Beton Köşk” tipi elektrik trafosu dikkat çekiyor. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait, cami ve kütüphanenin yer aldığı bahçeye konulan trafo görüntü kirliliği yaratıyor. Esnaf, İmar Planında meydan görünen ancak, hukuka aykırı olarak inşa edildiği ifade edilen trafoya tepkili. Konu Büyükşehir Belediye meclisinde ayrıca bugün yeniden gündeme gelecek.

“İmar Planına Aykırı”

İmar konuları Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün gündeme gelecek. Balıkesir’in, Karesi İlçesi, Dumlupınar Mahallesi Alanlar Sokak, Eski Özel İdare İşhanı karşısı ile eski eser tescilli 1.grup yapı Hacı Ali Camii ve Hamidiye Kütüphanesine bitişik olan Uygulama İmar Planında Meydan olarak planlı olduğuna işaret eden Dikici, imar planında aykırılık olduğunu söyledi. “Beton Köşk” tipi elektrik trafosu konulması/inşaa edilmesinin bölgedeki esnaf ve yaşayanları da etkilediğini belirten Dikici, ayrıca Karesi Belediye Başkanlığı’na konunun iletildiğini söyledi. Esnafın tarihi görünüme önem verilmesini istediğini belirtti. Karesi Belediyesinin konuyu Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye bildirdiğini verilen yanıtın ise:“Balıkesir İli, Karesi İlçesi, Dumlupınar Mahallesi Alanlar Sokakta bulunan Beton Köşk tipi elektrik trafosunun yeni tesis edildiği ve imar planına uygun konumlandırıldığı” şeklinde yanlış bir bilgilendirme yapılarak “Ancak, söz konusu trafo bölgesinde bulunan esnafların talepleri doğrultusunda gerekli incelemeler yapılacak olup, Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilmesi sağlanabilecektir.” şeklinde olduğunu açıkladı.

“Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine Ait”

Bölge esnafı eski eser bitişiğine izinsiz/kaçak olarak konulan trafo için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. Konuyla ilgili meclis üyesi Cengiz Dikici, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine ait, 8470 ada 1 parseldeki trafonun; prensipte uygun bulunduğu ancak imar planı değişikliğinin ivedilikle hazırlanarak Koruma Bölge Kuruluna iletilmesinin ardından uygulamaya gidilebileceğine ve ayrıca Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 21.10.2020 tarih 2317 sayılı kararına aykırı olarak yapıldığı anlaşıldığından da 30 gün içerisinde ilgili Belediyesi denetiminde kaldırılmasına, sonucuna yönelik bilgi ve ayrıca belgelerin Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.” şeklinde karar alındığını hatırlattı. Bu Kurul Kararı üzerine Alanlar esnafının ve sakinlerinin “Beton Köşk binasının konumlandırıldığı alandan kaldırılarak daha uygun bir yere alınması” talepli dilekçesine, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. 10.03.2021 tarihli verdiği yanıt yazısında ayrıca “Köşk Binasının 3. Şahıslarca yapıldığı, mülkiyeti şirketimize geçmediğinden dolayı talebiniz değerlendirilmemiştir” denildiğini söyledi.

Dikici “Kaçak İnşa Edilmiştir”

İmar planında meydan görünen bu yer için Koruma Kurul Kararı olmadan 3. Şahıslar tarafından trafonun kaçak olarak inşaa edildiğini söyleyen Dikici, konuya ilişkin Şehrin en işlek mekânlarından biri olan alanına konulan trafo yapısı için planlanan alanda şehircilik ve ayrıca planlama ilkelerine aykırı hareket edildiği anlaşılmakla birlikte ayrıca hukuka uyarlı bulunmadığını ifade etti. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu