Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Sofrada Yemek Artarsa Ne Yapmalı?

Sofrada Yemek Artarsa Ne Yapmalı?

 

Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan “Akıllı Çocuk Sofrası” kapsamında artan yemeklerin nasıl korunabileceğini anlattı

 

Banvit BRF, gıda konusunda projelere imza atmayı sürdürüyor. Bu bağlamda ”Sürdürülebilir Gıda” konusunu ele alan bir çalışmayı hayata geçirdi. Bu kapsamda Banvit BRF “Akıllı Çocuk Sofrası” projesini hayata geçirdi. Ayrıca, Uzman Diyetisyen Ayça Alara Aycan proje danışmanları arasında yer alıyor.

Sofrada Yemek Artarsa Ne Yapmali 01

Uzman Diyetisyen Aycan, projenin web sitesinde yayınlanan makalesinde “Artan yemekleri ne yapmalıyız?” Sorusuna yanıt verdi. Aycan, makalesinde, artan yemekler konusunda yapılanların yemek çeşidine göre değişiklik göstermesi gerektiğini belirtti. Aycan, makalesinde şunları yazdı;

Ertesi Güne Bırakılacak Yemek Tercihi Önemli

“Aycan, öncelikle artan yemeklerin en aza indirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle, sebze yemekleri hazırlanırken, tüketilecek miktarın dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, artmışsa şayet, özellikle ertesi güne bırakılmaması gerektiğini belirtti. Aycan, “çünkü sebze yemekleri pişerken bile, fazlasıyla besin kaybı gerçekleşir. Ayrıca, yemek bekledikçe besin kalitesi düşüyor. Diğer yandan kuru baklagil yemekleri, et yemekleri, çorbalar ve tahıl yemekleri, buzdolabında bir sonraki gün de yenmek üzere saklanabilir. Bu saklama işleminin ağzı kapalı, çelik tencere veya cam kaplar tercih edilerek yapılması daha sağlıklı.”

Uzman Diyetisyen Aycan, saklama zamanı ve koşulları ile ilgili de önemli uyarılar yaptı. Özellikle, artan yemeklerin, soğuduktan sonra, kapağı olan saklama kabına yerleştirilerek buzdolabına konması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki günden fazla bekletilmemesini kaydeden Aycan, pişmiş yemekler ve çiğ yiyeceklerin farklı yerlerde hatta ayrı raflarda tutulması gerektiğinin de altını çizdi.

Aycan makalesinde konu ile ilgili şunları yazdı;

“Yemeği atmak besin, emek, su ve enerji kaybına sebep olur. Artan yemek, ancak uygun koşullarda sakladıktan sonra, ertesi gün de tüketilmelidir. Böylelikle hem artan yemekleri değerlendirirsiniz, hem de bütçeye olumlu katkı sağlarsınız.”

 

Bayatlayan ekmekleri değerlendirmek…

 

Fırından çıkmış ekmek oda sıcaklığında bir gün bekleyince gevrekliğini kaybeder ve sertleşmeye başlar. Ancak, ekmekte gevreklik kaybı ve sertleşme, ekmeğin bozulmuş olduğu anlamını taşımıyor. Şayet, küflenme görülmediyse bu ekmeği tüketmek mümkündür. Fazla olan ekmeği poşete koyup buzdolabında saklamak gerektiğini belirten Aycan, bu konuda makalesinde şunları önerdi; “Tüketeceğiniz kadar ekmeği kızartarak bu ekmekleri değerlendirebilirsiniz.

Sofrada Yemek Artarsa Ne Yapmali 03

Diğer bir yol ise ekmeklerin teflon veya çelik tencereye koyulup, içerisine bir kaç damla su eklenerek kapağı kapalı şekilde 5-6 dk. kısık ateşte tutulması. Bu yöntemle ekmek fırından yeni çıkmış gibi taze olur. Bayat ekmeği değerlendirmenin bir başka yolu ise kahvaltı sofralarında leziz bir besin olarak yumurtalı ekmeğe yer vermektir. Böylelikle de ekmek israfının önüne geçmek mümkün hale gelir.”

Makarna Haşlarken Suyun Miktarını İyi Ayarlamak Gerekiyor..

Aycan, ayrıca haşlanan makarnanın suyunun dökülmesinin yanlış bir uygulama olduğunu belirtti. Aycan, bol su ile haşlanan makarnanın, suyu döküldüğünde suda eriyen vitaminleri hatırlattı.  Özellikle de B grubu vitaminlerinin kaybolduğuna da dikkat çekti. Ayrıca, makarnanın az suda haşlanarak ve suyunun çektirilerek pişirilmesinin besin değeri ve doğal lezzetin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Aycan, makarna suyunun miktarı tam olarak ayarlanamadığında ise suyunu süzüp poğaça, pilav ve çorba gibi yemeklerin yapımında kullanılmasını ya da makarna için hazırlanacak sosun içerisine ekleyerek besin değeri kaybını en aza indirmeyi önerdi.

Sofrada Yemek Artarsa Ne Yapmali 02

Haber: Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu