Köşe Yazıları

Şu Özgüven Dedikleri

Şu Özgüven Dedikleri

Özgüven çocukluk döneminde kazandırılan ve büyüdükçe geliştirilen bir duygu. Peki hiç özgüveni olmayan kişiye özgüven kazandırılabilir mi? Elbette kazandırılabilir sonradan olmaz demeyin. İstersek hangi yaşta olursak olalım özgüven kazanımı sağlanılabilir. Bununla ilgili eğitimler hala günümüzde de verilmekteler…

Öncelikle anne ve babaların önemsediği ve çocuklarına kazandırmak istedikleri b u duygu nasıl sağlanır ona bakalım. Bu konuda geçmişte benimde  yuva çocuklarına verdiğim bu eğitici etkinlik ve çalışmalardan örneklemelerle kısa kısa anlatmaya çalışacağım.Mizaç ve ilgi alanı önemli.Öncelik tanımaktan ve anlamaktan geçer çocuğunuzu az çok tanırsınız ve ilgi alanlarınıda fark edersiniz. Çocuğun öz güveni öncelikle ona en yakın olan ve en çok güvendiği kişilerin onun öz kaynaklarına saygı duymasıyla başlar. Onun karakteristik özelliklerini, güçlü yönlerini, gelişim ve ilgi alanlarını tanımaya gösterdiğimiz çaba, çocukta tanınmaya ve anlaşılmaya değer görülme hissiyatı verecektir.

İlgili Makaleler

İlgilenildiğini hisseden her birey kendini değerli hissederek kendine güven duysunu geliştirir. Tabii ki çocuklarımız için her zaman en iyisini istiyoruz ancak bu ‘iyilik’, iyi oluş hali ile bağlantılı olmalı. Çocuğumuza onun güçlü olduğu ve ilgi alanları keşfetmemizi sağlayacak fırsatlar yaratalım. Yapamayacağı boyundan büyük işler vererek başarısızlık duygusunu sakın vermeyin .Yapılması gereken yaşına uygun sorumlulukları onlara vermek olmalı.  Çocukların öz güven gelişiminde en önemli adımlardan birisi yaşına uygun sorumluluklar alarak başarma hissini tadabilmesidir. Her bireyin güçlü olduğu alanlar olduğunu ve ne kadar çeşitli fırsat yaratıp, alan yaratırsak, bunları keşfetmenin o denli kolay olduğunu unutmayalım. Yaş- dönem özellikleri her ne kadar genel olsa da, çocukların beceri gelişim hızı birbirinden çok farklı olabilir. Onun yapabileceğini öncelikle kendisinin hissedebilmesi için başarıyı tadabileceği  fırsatlar yaratalım.

Öz güvenin önemli unsurlarından biri de iç motivasyondur. Dış motivasyon itici bir güç olabilir ancak kalıcı ve sağlıklı bir öz güvenden bahsediyorsak birey önce kendi yaptığı işten memnun olmalıdır. Bunun için de düzenli bir şekilde yaptığı işleri, gününü ve kendini değerlendirmesi için fırsat yaratalım, onun görüşünü alalım. Bu noktada unutmayalım ki bir çocuğun bilgi ve deneyim repertuarı yaşadıkları ile sınırlıdır. Bu sebeple çocuğun bir kez deneyimlediği bir durumu, o hoşnut olmadığı için başarısız veya olumsuz olarak değerlendirmek doğru olmaz. Örneğin günü sonlandırırken ‘Bugün neyi iyi yaptım? Beni ne mutlu etti? Ne şaşırttı? Neyi daha iyi yapabilirim? Bunun için ne yapmalıyım?’ gibi soruları kendine yöneltmesi için fırsat yaratmak ve bu süreçte yargılamadan onları dinlemek önemli bir başlangıç olacaktır.

Ve en önemlisi Dinleyin  anlamaya çalışın ve yardımcı olun eleştirmeden kırmadan…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu