Taksitle al fazla öde!

Taksitle al fazla öde!

Salı Pazarı esnafı, alışveriş marketlerinde meyve-sebze satılmasının üreticiye etkilerini Büyükşehir MERHABA’ya anlattılar. Kredi kartının yaygınlaşmasıyla marketlere talebin arttığını söyleyen esnaf dertli.

Salı pazarı esnafı, alışverişlerde dikkat edilmesi gerekenleri Büyükşehir MERHABA’ya anlattılar. Büyük alışveriş merkezlerinden meyve-sebze almanın aslında doğru olmadığını söyleyen esnaf, kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasının buna neden olduğunu dile getirdiler.

Ahmet Gün: Meyve-sebzenin fiyatlarını ihracat da çok etkiliyor. Mesela üretiyoruz ama kendi ürettiğimiz domatesi biberi bizim halkımız yemiyor. Dışardaki insanlar yiyor. Bunu da ihracat etkiliyor. O zaman kalan gıdalar da az olduğu için yüksek fiyatlarla satılıyor. Kredi kartı da ne yazık ki çok etkiliyor. Büyük marketlerde kredi kartı kullanılıyor. Artık meyve-sebzeyi bile taksitle satıyorlar. Bu da hem fiyatları hem de üretimi etkiliyor. Büyük marketlerde sebze-meyve satışlarını yasaklamaları lazım. İnsanların sağlığı ve üreticinin emeği için bu şart.

Fatma Karaca: Ben neredeyse 10 yıldır pazarcılık yapıyorum. Fiyatlar tam yerine oturmadı. Biraz yüksek gidiyor. Tam kış sonu, yaz mevsiminin de başlangıcı olduğu için oturmadı tam olarak. İşte havalar biraz daha ısındığı zaman fiyatlar da düşmeye başlar. Ben de müşterileri, pazardan alışveriş yapmaya davet ediyorum. Genellikle insanlar marketlere gidip oradan alışveriş yapıyorlar. Ama bunun nedeni hem kredi kartı geçmesi hem de evlerine yakın olduğu için gidiyorlar. Ama Balıkesirliler şanslı. Neredeyse her mahallede Pazar var. Kendilerine en yakın pazara gidip alışverişlerini de rahatlıkla yapabilirler. Pazar yerinde hem taze hem de son derece uygun fiyatlar. Fiyatlarımız da oldukça iyi patates 1,25, kabak 2 lira. Patlıcan 2 lira ve yeşil biber de 4 lira. Alışveriş merkezlerinde bu fiyatlar neredeyse iki katına çıkıyor.

Halime Gün: Ben neredeyse 7-8 senedir pazarcılık yapıyorum. Eskisi gibi kalabalık pazarlarımız yok. O günleri özler olduk. Tabi marketler çok etkiledi. İnsanlar artık pazarda zaman geçirip tek tek dolaşmak yerine marketlerde bir reyonda tutulan sebze-meyveyi hem hızlı bir şekilde almak istiyor. Bunların düzelerek pazara ilginin de bir an evvel artmasını istiyoruz. Bahar da geldi. Pazarlarımıza da bir canlılık gelecektir. Çilekler tezgahlarda. Yakın zamanda fiyatı da ucuzlayacaktır. Çilek 5 TL. Marketlerde, 7-8 liranın altında satılmıyor.

Ramazan Aydemir: Ben 20 seneden beri pazarcılık yapıyorum. Fiyatlarımız çok uygun. Kendi yetiştirdiğimiz malımızı pazarda satıyoruz. Bakliyat çeşitlerinin neredeyse hepsi mevcut. Nohuttan, fasulyeye kadar herşey var. Bir de elma kuruları, kuru kayısılar da var. Bunlar da son zamanlarda çok fazla tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Organik gıdanın önemi anlaşıldıkça bunlara ilgi de haliyle artıyor. Kuru erik, elma kurusu, kuru üzüm 8 lira. Satışlar normal gidiyor. Öyle bir yoğunluk yok ne yazık ki. Bunlar bizi de çok etkiliyor. Umarım düzelir pazardaki satışlar da.

Fehime Budak: Ben Balıkesir Merkez Çandır Mahallesi’nde oturuyorum. Ben uzun yıllardan beri pazarcılıkla uğraşıyorum. Kendi bahçemizde ürettiğimiz ürünleri pazarda satıyoruz. Eski işlerimiz yok ne yazık ki ama evimize ekmek götürebildiğimiz için şükrediyoruz. Ayrıca ulaşım konusunda sıkıntılar var. Benim çocuklarım lisede okuyorlar. Onların okumasını istiyorum. Büyüdüklerinde ellerinde meslekleri olsun. Ama ne yazık ki ulaşım büyük bir sorun. Köyümüzden şehre gitmek de zorluk çekiyorlar. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz.Umarım bir çözüm bulunur.Merhaba Haber Merkezi röportajlarıdır.