GündemEkonomi

Tanrıkulu “Enflasyonun Günah Keçisi Sadece Süt Üreticileri Mi?”

Tanrıkulu “Enflasyonun Günah Keçisi Sadece Süt Üreticileri Mi?”

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu süt üreticilerinin enflasyonun altında ezildiklerini belirten bir basın açıklaması yaptı. Tanrıkulu yaptığı açıklamada enflasyonun en önemli gündem maddesi olduğuna işaret etti.

 

Hayvansal Ürünün Temeli İnek Yetiştirmekten Geçiyor

Enflasyonun yükselmesinde büyük paya sahip olan ve toplumun genelini etkileyen kısmı gıda enflasyonu. Çünkü beslenme ihtiyacı bir insanın 24 saatlik zaman dilimi içerisinde ilk sırada bulunan ve en zaruri temel ihtiyaç diyen Tanrıkulu, “ Gıda grubu içerisinde ise süt ve etin enflasyona çarpan etkisi oldukça yüksek. Süt ve et birçok gıdanın hammaddesi içerisinde yer alıyor. Kırmızı etin temel aktörü de aslında süt. Çünkü kırmızı et üretebilmek için besilik materyal bulmak zorundasınız ve tabi ki onun içinde yavru gerekli. Yani hayvansal ürünün temeli, odağı, başlangıç noktası İNEK yetiştirmekten geçiyor”dedi.

İşletmeler Kapanıyor

Üretimde devamlılığın esas olduğunu belirten Tanrıkulu “ Üretimi istediğiniz an durduramazsınız. En azından hayvanı her gün beslemek zorundasınız. Zarar etseniz dahi. Girdi maliyetlerinin geldiği nokta ortada iken nihai ürün olan sütün fiyatının aynı oranda artmaması ve son birkaç yıldır da böyle bir sürecin devam etmesi hayvan varlığımızın azalmasına, yetiştiricilerin işletmelerini kapatmasına neden olmuştur ve olmaya devam etmektedir.”dedi.

Üretici Kendi Fiyatını Belirleyemiyor

Tanrıkulu açıklamasında ayrıca Süt fiyatlarınının kurumlar vasıtasıyla kontrol altında tutulmaya çalışılmasının hayvansal ürünlerden kaynaklanan gıda enflasyonunu dizginlemenin ne kadar doğru olduğu sorusunu akıllara getirdiğini söyledi. Tanrıkulu, “Serbest piyasa ekonomisinde herhangi bir mamülün satış fiyatını belirleyen kişi işletme sahibinin kendisidir. Tabi ki ürününün fiyatını belirler iken piyasa koşullarını, maliyet hesaplamalarını, ürünün kalitesini, rakiplerinin fiyatı gibi birçok kriteri düşünerek belirler. Ama fiyatı çoğunlukla kendisi belirler ve kar elde edeceği bir fiyat belirler. Ancak süt fiyatlarının belirlenmesinde böyle bir mekanizma söz konusu değildir. Gerçek anlamda her türlü riski almış üretimdeki  tüm zorlukları yaşayan ürünün sahibi fiyatını kendi belirleyememektedir.”dedi.

Herşey Normal Gibi Ancak Sahada Durum Vahim

Hüdayi Tanrıkulu sahanın önemine dikkat çektiği açıklamasında “Ülkemizde  tavsiye süt fiyatını USK yani Ulusal Süt Konseyi belirlemektedir. Yani başta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili diğer kurumlara süt referans fiyatını bu kurul önermektedir. Belli veriler ışığında hesaplanarak sütün olması gereken fiyatı belirlenmektedir. Matematiksel olarak herşey normal gözükmekle birlikte sahada realite bambaşka bir durumdadır. Durumun gerçekliğini ve vehametini görmek isteyenler köyleri gezerek sorabilir, araştırabilir.”ifadelerine yer verdi.

Ayağına Çizme Giyip Ahıra Giren Durumu Anlar

“Ülke hayvancılığının yapı taşı olan aile tipi işletmeleri küçük bir fabrika hüviyetinde görmek gerekir. Kendi kendine istihdamını yaratan bu işletmelerin sektörden çekilmesi veya kapasitesini düşürmesinin ardından gelebilecek sorunların ülkeye yaratacağı maliyet hem çok daha ağır ve hem de ortaya çıkan sorunun çözümünün daha zor olacağının bilinmesi gerekir.Sofranıza gelen bir bardak süt için üreticinin çektiği meşakkati  ancak ayağına çizme giyip üzerine ahır kokusu sinen bir kişi anlayabilir. Yanlış üzerinden giderek doğruya ulaşmak mümkün değildir.”Haber: NURSİMA AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu