Köşe Yazıları

TEDAVİ EDİCİ ÖZELLİĞİ İLE PETROL JELİ YANİ VAZELİN

Kış günlerinde akla gelen vazeline dair bilgiler derledim bugün. Genellikle kremlerin kullanıldığı bir dönemde kremden daha yapışkansı bir his bırakan vazelin yağ oranı ile de pek tercih edilmiyor ancak bu bilgilere göre ihmal edilmemesi de gerekir diye düşündürüyor.

Öncelikle Vazelin Nereden çıkmış ve nasıl çıkmış, ortaya konmuş buna bakalım.

İlk olarak Newyork’lu bir kimyager olan Robert A. Chesebrough tarafından 1870 yılında vazelin petrol jeli ismiyle satışa sunulan vazelin, genellikle yara ve yanıkların tedavisinde insanların ilk yararlandığı ürünler arasında bulunuyor.

İlgili Makaleler

Yara ve yanıkları hızlı bir şekilde iyileştiren vazelin, yara, kesik ve yanıkların hava ile temas etmesini büyük oranda engelleyip, bu yaraları tedavi edici bir rol üstleniyor.Yağlı bir yapısı ve koyu bir kıvamı bulunan vazelin, kuru cilt tipine sahip kişilerin çoğunlukla kullandığı cilt bakım ürünleri listesinde başı çekiyor.Günümüzde kokulu ve renkli çeşitleri de bulunan vazelin, gül suyu, E vitamini, aloe vera özü vb. maddelerle zenginleştirilmiş içeriği ile satışa sunuluyor.

Bir rastlantı sonrasında keşfedilen vazelinin keşfedilme hikayesi ise şu şekilde;İflas eşiğinde olan kimyager Robert A. 1859 yılında Pennsylvania petrol kuyusunda yanında çalışan bir işçinin ayaklarına bir maddenin yapıştığını görüyor.Bu maddenin işçilerin ayağındaki yara ve kesikleri iyileştirdiğine tanık olması, kimyageri bu madde üzerinde aylarca sürecek olan birtakım çalışmalar yapmaya itiyor.Yaptığı çalışmalar sonrasında 1870 yılında bu maddeyi ‘vazelin petrol jel’ ismi ile satışa sunuyor.Tıpkı bir merhem gibi iyileştirici özellikleri bulunan vazelin, günümüzde yara, kesik ve yanıkların üzerine sürülüp, ağrıyı ve acıyı hafifletmenin ötesinde cilt, saç, tırnak bakımında da kullanılıyor.

 

Vazelin Faydaları Neler?

Vazelin kullanımının en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Kuruyan cildi nemlendiriyor

Soğuk havalar yüzünden iyiden iyiye kuruyan ve çatlayan cildi nemlendiren vazelin, cildin nem dengesini gözetiyor.

Cildin günlük nem ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayıp, cildi rahatlatıyor. Lakin aşırı yağlı bir cilt tipi bulunan kişilerde düzenli kullanım, yağlanma sorununa yol açabiliyor. Bu yüzden yağlı cilt tipine sahip kişilerin kullanım esnasında aşırıya kaçmamaları gerekiyor.

 

Makyajı temizliyor

En zorlu makyajı bile bir çırpıda temizleyen vazelin, ruj, rimel, göz kalemi gibi çıkarılması zorlayıcı olan makyajdan cildinizi arındırıyor.

Makyaj temizleyici ürününüzün evde bittiğinde ya da bu ürünlere alternatif olarak vazelin kullanabilirsiniz.

 

Çatlaklara iyi geliyor

Özellikle ayak topuğundaki çatlaklar için birebir olan vazelin, çatlakların iyileşmesine yardımcı oluyor.Saatler boyunca ayakta durduğunuz ya da yürüdüğünüz için çatlayan topuklarınızı nemlendirmek ve eski sağlığına kavuşturmak adına vazelin kullanabilirsiniz.

 

Kaşlara şekil veriyor

Vazelinin yapışkan kıvamı, saç, kirpik ve kaş bakımında ideal bir şekillendirici olarak kullanılmasına da olanak tanıyor.

Bir türlü şekil almayan saçlarınıza vazelin sürerek, saçlarınıza şekil verebilirsiniz. Kaşlarınızın şeklini kaybetmemesi adına vazelinden yararlanabilirsiniz. Son olarak kirpiklerinizin daha dik ve kıvrık görünmesi adına da kaşlarınıza vazelin sürebilirsiniz. Vazelinle kaş ve kirpiklerinizin daha hızlı uzamasını da gürleşmesini de garantileyebilirsiniz.

 

Saç boyasının kolaylıkla çıkmasını sağlıyor

İster kuaför ister evde boyanan saçlar olsun, alna, kulaklara ve yüzün diğer bölgelerine bulaşan saç boyasını temizlemek adına da vazelinden yararlanabilme şansınız bulunuyor.Cildinizin boya bulaşan yerlerine bir miktar vazelin sürdüğünüzde boyanın kurumadan cildinizden çıkmasını sağlayabilirsiniz.

 

Parfümün dayanıklılık süresini uzatıyor

Vazelinin faydaları arasında kullandığımız parfümün dayanıklılık yani kalıcılık süresini uzatması da bulunuyor.Koltuk altı bölgenize ve cildinizin parfüm uyguladığınız yerlerine parfümden birkaç dakika öncesinde ince bir tabaka halinde vazelin sürüp, ardından parfümü sıktığınızda parfümünüzün daha uzun bir süre dayanmasını mümkün bir hale getirebilirsiniz.

 

Cildi aydınlatıyor

Aydınlık ve ferah bir görünüm vaat eden vazelin, harika bir highlighter olarak da kullanılabiliyor. Makyaj öncesinde göz altı, burun üstü ve çene bölgenize az bir miktar vazelin sürerek, daha sonra cildinize uyguladığınız fondötenin daha açık renk görünmesini sağlayabilirsiniz.

 

Yara, yanık, kesikleri tedavi ediyor

Yara, yanık ve deri kesiklerinin üzerine sürülen vazelin, deriye etkili bir şekilde nüfus edip, bu yaraların iyileşmesine öncülük ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu